Agni Yoga Hellas

Πηγές Διδασκαλίας

Η Γιόγκα του Πυρός έχει αναβλύσει από την αιώνια Πηγή του Καλού και της παγγήινης Σοφίας, τη Λευκή Αδελφότητα των Ιμαλαϊων. Ακριβέστερα, προέρχεται από το Aσραμ του μεγάλου Διδασκάλου που είναι γνωστός με το όνομα "ΜΟΡΥΑ". Πρόκειται για ομιλίες, οδηγίες και παρατηρήσεις, που απηύθηνε ο σοφός Κύριος σε δύο μαθητές Του, οι οποίοι ανέλαβαν το βαρύ φορτίο της μεταλαμπάδευσης της Διδασκαλίας στους ανθρώπους. Οι μαθητές αυτοί είναι οι δύο αχώριστοι σύντροφοι στη ζωή και στο έργο, Έλενα Ιβάνοβνα και Νίκολας Ρέριχ.

Helena Roerich Η Έλενα Ιβάνοβνα - Ρέριχ (1879-1955), από τη νηπιακή της ηλικία φανέρωσε ασυνήθιστα χαρίσματα: εξαιρετική έφεση προς τη γνώση και μεγάλη ευχέρεια μάθησης, στοχαστικότητα και ευαισθησία στη τέχνη. Κυρίως όμως ήταν μια βαθύτατα πνευματική φύση. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής της θυμόταν την ύπαρξη του Διδασκάλου της. Αργότερα, υπό την καθοδήγησή Του και υπό την αιγίδα ολόκληρης της Αδελφότητας αναλαμβάνει το βάρος μιας μεγάλης αποστολής: να δοκιμάσει η ίδια στον εαυτό της την εφαρμογή της πύρινης διαδικασίας, καθώς και να εμφυτεύσει τους σπόρους της Διδασκαλίας μέσα στο κόσμο. Το τελευταίο πραγματοποιήθηκε με την ίδρυση Ομίλων της Αγκνι Γιόγκα σε διάφορα μέρη του κόσμου και με τη δημοσιοποίηση της Διδασκαλίας με μια σειρά βιβλίων και πολύτιμων σημειώσεων.
Στα βιβλία της Διδασκαλίας φέρεται με το όνομα Αδελφή Ουρουσβάτι ή Ουρ.

Nicholas RoerichΟ Νίκολας Ρέριχ (1874-1945), ήταν επίσης μια ιδιαίτερα χαρισματική φύση. Υπήρξε εξαιρετικά προικισμένος ζωγράφος. Ακούραστος, ζωγράφισε μερικές χιλιάδες πίνακες απαράμιλλης ομορφιάς και ανεξάντλητης έμπνευσης. Αρκετοί από αυτούς διασώζονται στο Μουσείο Ρέριχ, στη Νέα Υόρκη. Πέρα από την αισθητική απόλαυση, διεγείρουν στο θεατή ένα δυνατό συναίσθημα πνευματικής εξυγίανσης και ανάτασης.
Εκτός από τη ζωγραφική, ασχολήθηκε και με αρχαιολογικές και βοτανολογικές έρευνες. Επίσης κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες υπέρ της ειρήνης και της κουλτούρας. Στο πνευματικό του έργο συμπεριλαμβάνονται και αρκετά βιβλία, όπως τα βιβλία Σαμπάλα, Αήττητος, Η Καρδιά της Ασίας κ.α., με έντονο το στοιχείο της πνευματικότητας, της ευαισθησίας και της ευγένειας.
Μαζί με την Έλενα, μόχθησε σκληρά για την εγκαθίδρυση και διάδοση της Διδασκαλίας και υπήρξε υπέροχος καθοδηγητής ανθρώπων.

Μεγάλο υπήρξε το πνευματικό επίτευγμα των δύο αυτών διάπυρων φορέων της Διδασκαλίας.