Agni Yoga Hellas

ΟΙ KΟΣΜΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ – 4

Uncategorized

Κατανοεί βέβαια ο νοήμων μελετητής ότι οι διαβαθμίσεις της εξελικτικής κλίμακας, πέρα από τις μεγάλες γενικεύσεις στα λεγόμενα βασίλεια της Φύσης, είναι άπειρες ακόμη και μέσα στο ίδιο βασίλειο. Έτσι, στο ανθρώπινο βασίλειο η διαφορά ανάμεσα σ΄έναν πρωτόγονο και σ΄έναν Μπετόβεν είναι αβυσσαλέα. Επίσης, η μετάβαση από ένα κλιμάκιο στο επόμενο μεγάλο κλιμάκιο δεν γίνεται μ΄ένα τεράστιο άλμα, αλλά με αμέτρητα μικρά ανοδικά βήματα. Αυτή η πορεία είναι μακραίωνη και βασανιστική. Κι εδώ παρεμβάλλεται αυτό που θα λέγαμε «θεία Χάρη» για να επισπεύσει τη διαδικασία, μέσω Άνωθεν Βοήθειας.

Η Άνωθεν Βοήθεια είναι δυνατή χάρη σε δύο παραμέτρους: Πρώτον στο γεγονός ότι οι βαθμίδες των όντων αποτελούν κρίκους μιας άθραυστης αλυσίδας, και δεύτερον στο ότι ο ίδιος ο Νόμος ορίζει ότι το ανώτερο κλιμάκιο στηρίζει και βοηθάει το κατώτερο, ενώ το κατώτερο υπακούει και συνεργάζεται με το ανώτερο.

Ποια είναι η βαθμίδα πάνω από την ανθρώπινη; Είναι τα Όντα εκείνα, τα οποία οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν ημίθεους, το ενδιάμεσο μεταξύ Θεών και ανθρώπων είδος, και στα οποία εμείς δίνουμε τον χαρακτηρισμό Άνθωπος-Θεός, Άγκνι Γιόγκι, Μαχάτμα, κ.τ.λ.

Τέτοια Όντα υπάρχουν στη Γη από καταβολής ανθρώπου και απαρτίζουν την αποκαλούμενη Λευκή Αδελφότητα, μια Κοινότητα Γνώσης και Καλοσύνης, επιφορτισμένης με την εκπλήρωση της Θείας Θέλησης, αλλά και με την εξέλιξη των γήινων ενοίκων. Και, ασφαλώς, τα δύο αυτά Καθήκοντα είναι αλληλένδετα, και, όπως μάλλον αγνοεί η πλειοψηφία των ανθρώπων, συνεπάγονται μεγάλες θυσίες από μέρους των Μεγάλων αυτών Όντων.

Η επί Γης Λευκή Αδελφότητα -γιατί και αυτή κλιμακώνεται μέσα στη συμπαντική απειροσύνη- αποκαλείται συχνά «Ιεραρχία» -του Φωτός, καθώς υπάρχει και ιεραρχία του σκότους στον αντίποδα του Καλού. Δηλαδή αποδίδεται στην Λευκή Αδελφότητα η ονομασία του ίδιου του Κοσμικού Νόμου, και πιστεύουμε όχι άστοχα, επειδή η αναγνώριση της σημασίας αυτού του Σχηματισμού για την ύπαρξή μας είναι ζωτικής αναγκαιότητας.

Η θραύση της Εξελικτικής Αλυσίδας είναι παραβίαση με θανάσιμα αποτελέσματα. Αποκόπτει τον ενεργειακό εφοδιασμό του αποκοπτόμενου μέλους επιφέροντας την καταστροφή του. Ο Κόσμος θα επανενώσει τα χωρισμένα μέλη του και θα κλείσει την πληγή του, το αποκομμένο μέλος όμως θα έχει αυτοκαταδικαστεί σε αφανισμό.

Η Ιεραρχία του Φωτός, αποτελούμενη από Ανώτερα Όντα που έχουν ήδη διανύσει την πορεία που πρέπει τώρα να διανύσουμε εμείς, είναι η Καθοδηγητική Δύναμη που επιθυμεί, και μπορεί, να μας οδηγήσει με ασφάλεια, μέσα από τις αμέτρητες παγίδες του Δρόμου, στο επόμενο σκαλοπάτι της Κλίμακας. Το διακύβευμα είναι μεγάλο, γιατί διακυβεύεται το πιο σπουδαίο, η ψυχή μας. Και υπάρχουν σκοτεινές δυνάμεις που επιδιώκουν με μύριους τρόπους και δελεασμούς να μας αποπροσανατολίσουν και να συσκοτίσουν το δρόμο μας.

Η Ιεραρχία του Φωτός λοιπόν είναι πραγματικά η Ιερή Αρχή που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, να σεβόμαστε και να υπηρετούμε. Η έπαρση, η αυτοσπουδαιότητα και η περιφρόνηση προς την πνευματική μας διάσταση κόβει τις γέφυρες με τη σωτήρια Ιερή Αρχή, και αν αυτός ο χωρισμός γίνει αμετάκλητος, τότε αλίμονο! Το πιο πολύτιμο θα έχει χαθεί. Ίσως αυτό είναι το ασυγχώρητο αμάρτημα -κατά του «Αγίου Πνεύματος», της Ανώτερης Σοφίας- για το οποίο μίλησε ο Χριστός. Η ψυχή όμως, η συνειδητότητα με άλλα λόγια, που προσβλέπει με πόθο προ το τελειότερο, το ανώτερο και ωραιότερο, δεν θα χαθεί, έστω κι αν πέσει σε λάθη ή σκοντάψει. Και δεν θα χαθεί επειδή:

«…Σαν οδοδείχτες σε μονοπάτι φωτεινό, οι Αδελφοί της Ανθρωπότητας, πάντοτε άγρυπνοι, στέκουν σε επιφυλακή, έτοιμοι να οδηγήσουν τον ταξιδιώτη στην αλυσίδα της ανόδου…»

Εκείνο που είναι τώρα αναγκαίο και επείγον είναι η επανασύνδεσή μας με τους «Αδελφούς των ανθρώπων», την Ιεραρχία του Φωτός, γιατί η μακρά αποσύνδεση όχι μόνο αποτελεί τη βασικότερη αιτία των ανθρώπινων συμφορών αλλά και εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους. Και τι υπάρχει που δένει πιο ισχυρά και πιο άμεσα από το συναίσθημα της αγάπης; Όμως δεν είναι εύκολο να αγαπά κανείς κάτι που δεν γνωρίζει. Γι΄αυτό το πρώτο απαιτούμενο των καιρών είναι να γνωρίσουν οι άνθρωποι τον μεγάλο Νόμο της Ιεραρχίας και την εκδηλωμένη εκπροσώπησή του επί Γης, την Ιεραρχία του Φωτός.

Είναι ανάγκη να γνωρίσουν οι άνθρωποι ότι τα Μέλη αυτής της Αδελφότητας είναι έκφραση της Αγάπης, του Ελέους και της Θυσίας. Και το ιδανικό Τρίγωνο του Πλάτωνα -Αγαθό, Ωραίο, Αληθινό- συγκεκριμενοποιείται στην Ιεραρχία του Φωτός, και παύει να είναι αφηρημένη ιδέα. Πραγματικά, η Αδελφότητα αποτελεί την πραγμάτωση των υψηλότερων και ευγενικότερων εφέσεων της ανθρωπότητας, τα πιο όμορφα όνειρά της. Είναι η ελπίδα, το στήριγμα και η εγγύηση της ευτυχίας της. Αληθινά, η Κλίμακα για τον Ουρανό.

Αυτή είναι η Ιερή Σαμπάλα, όπως την αποκαλεί η Ανατολή, η Σάνγκρι-Λα των πόθων της Δύσης.

Ο Δρόμος της Ιεραρχίας είναι ο μόνος δρόμος ανόδου και αναπόφευκτος. Το να θεωρήσει κανείς αυτή την αναγκαιότητα ως περιορισμό θα ήταν μεγάλο λάθος. Όπως έχει λεχθεί: «Η Ιεραρχία δεν είναι καταναγκασμός, είναι ο νόμος του Σύμπαντος. Δεν είναι απειλή, αλλά η κλήση της καρδιάς και πύρινη παραίνεση που κατευθύνει στο Γενικό Καλό.»

«Ο παγκόσμιος Οφθαλμός της Σαμπάλα φέρνει ευδαιμονία στο ανθρώπινο γένος. Ο παγκόσμιος Οφθαλμός της Σαμπάλα είναι το φως στο μονοπάτι της ανθρωπότητας. Ο παγκόσμιος Οφθαλμός της Σαμπάλα είναι το αστέρι εκείνο που έχει οδηγήσει όλους τους αναζητητές.»

«Ο αρχαίος θρύλος που βεβαιώνει την εκδήλωση του Μαϊτρέγια[1]ως ανάσταση του πνεύματος είναι σωστός. Θα προσθέσουμε ότι η ανάσταση του πνεύματος ως συνειδητή αποδοχή της Διδασκαλίας του Κυρίου Μαϊτρέγια μπορεί να είναι πρόδρομος της Έλευσης. Αληθινά, η ανάσταση!»

«…Ο Μαϊτρέγια επιθυμεί να ολοκληρωθούν όλα επιτυχώς. Ο Μαϊτρέγια σας εύχεται χαρά. Ο Μαϊτρέγια επιθυμεί να προσφέρει στην ανθρωπότητα ένα δώρο μέσω της πύρινης εμπειρίας της Άγκνι Γιόγκα…»

Το πύρινο δώρο της Σαμπάλα στην ανθρωπότητα είναι η Άγκνι Γιόκγα. Αλλά μόνο η συνειδητή αποδοχή της μπορεί να φέρει την ανάσταση του πνεύματος. Και μόνο η ανάσταση του πνεύματος μπορεί να φέρει φως και ευτυχία.

Τι θα κάνει όμως η ανθρωπότητα; Θ΄ακούσει το σωτήριο Κάλεσμα ή θα ξυπνήσει από την ομοβροντία τρόμου των γεγονότων που η ίδια προκάλεσε;

Ιεραρχία, λοιπόν -ο πανίσχυρος Κοσμικός Νόμος και Ιεραρχία-Αδελφότητα του Φωτός- Σαμπάλα, η πύρινη εκδήλωσή του στη Γη.

Αν σταθήκαμε τόσο σ΄αυτόν τον Νόμο, δεν είναι χωρίς λόγο. Ο λόγος είναι ότι για μας, τους ανθρώπους, ο Νόμος της Ιεραρχίας είναι σαν το κεντρικό, το εστιακό σημείο, γύρω από το οποίο κινούνται σ΄έναν αιώνιο χορό οι άλλοι Νόμοι με μια αέναη αλληλεπίδραση και ανταλλαγή ενεργειών. Ένας τέτοιος διαλογισμός δεν είναι δύσκολος, ενώ είναι εποικοδομητικός.

[1] Ο Αναμενόμενος Αβατάρ-Σωτήρας. Ο Κυβερνήτης της Σαμπάλα.