Agni Yoga Hellas

Άγκνι Γιόγκα

Κάθε εποχή έχει τη Γιόγκα της. Η επερχόμενη εποχή είναι η εποχή της Άγκνι Γιόγκα, της Γιόγκα του Πυρός, της Γιόγκα της Ζωντανής Ηθικής, της Γιόγκα της Σύνθεσης.

Η Άγκνι Γιόγκα είναι μια γιόγκα δράσης μάλλον παρά ασκητισμού. Διδάσκει το μονοπάτι της συνεργασίας και την πνευματική εξέλιξη του Κόσμου. Βοηθάει το άτομο να διακρίνει τι είναι καλό και να αναγνωρίζει τις πραγματικές αιτίες και σημασίες πίσω από τα γεγονότα και τις προσωπικές σχέσεις. Με την κατανόηση αυτή, η ανθρώπινη συνειδητότητα επεκτείνεται, δίνοντας γέννηση σε νέα πρότυπα σκέψης, τα οποία με τη σειρά τους, παρέχουν τη δυνατότητα νέας δράσης. Η ελεύθερη βούληση, εξουσιοδοτεί το άτομο με την επιλογή είτε να ακολουθήσει το νέο μονοπάτι και να αλλάξει τη συμπεριφορά του, είτε να πέσει πάλι στα παλιά ριζωμένα πρότυπα. Κάθε ενσάρκωση του προσφέρει την ευκαιρία να κάνει παραπέρα βήματα στην εξελικτική πορεία.

Η Άγκνι Γιόγκα μας παρακινεί να αγωνιστούμε προς αυτό το νέο μονοπάτι, μέσα στην καθημερινή μας ζωή και γι αυτό αποκαλείται Γιόγκα της Ζωντανής Ηθικής, η οποία εμπερικλείει και συνθέτει, τις Φιλοσοφίες και τις Θρησκευτικές Διδασκαλίες όλων των εποχών.

Τα βιβλία της Άγκνι Γιόγκα είναι ένα δώρο προς την ανθρωπότητα. Είναι το πύρινο δώρο της Σαμπάλα που προσφέρεται για να μεταλλάξει τη γήινη ζωή σε κοσμική ακτινοβολία, για να κάνει την ύπαρξη ευτυχισμένη, δείχνοντας τους τρόπους βελτίωσης της ζωής.

Στην Εποχή του Πυρός, το στοιχείο αυτό, το Πύρ, πρέπει να κατανοηθεί και να αφομοιωθεί, ώστε να γίνει ευλογία για τη Γή και όχι καταστροφή. Γι αυτό η Πύρινη Διδασκαλία είναι τόσο αναγκαία και επείγουσα.

Η Διδασκαλία της Ζωντανής Ηθικής δεν είναι μόνο για την επίγεια ευτυχία, αλλά οδηγεί στους Ανώτερους Κόσμους. Και ο μόνος δρόμος προς αυτούς, είναι μέσω της εξυψωμένης συνειδητότητας. Η Διδασκαλία της Ζωντανής Ηθικής τροφοδοτεί και μεταλλάσσει τη συνειδητότητα, επεκτείνοντας και εκλεπτύνοντάς την.

Η Άγκνι Γιόγκα καταλύει το φόβο του θανάτου, εισάγοντας τον άνθρωπο στη λυτρωτική επικράτεια της Απειροσύνης. Της άπειρης ύπαρξης, ανόδου και δημιουργικότητας.

Η Άγκνι Γιόγκα είναι το Ύψιστο Μονοπάτι.

Τα σήματα της Aγκνι Γιόγκα δείχνουν την πορεία προς την επιτυχία και τη χαρά.

Οι τρείς κόκκινες σφαίρες που περιβάλλονται από έναν επίσης κόκκινο κύκλο είναι ένα συμβολικό σχήμα που μπορεί να συναντήσει κανείς ζωγραφισμένο ή χαραγμένο σε πολλά σημεία του πλανήτη, στην Ευρώπη, στη Ρωσία, στην Ασία. Μπορεί να το δει κανείς στην Ινδία ως σύμβολο της ευτυχίας(Chintamani), ή σαν διακοσμητικό στο στήθος των κατοίκων, στα Ιμαλάια. Στο Ναό του Ουρανού, στην Κίνα. Στους Τρείς Θησαυρούς στο Θιβέτ. Στο στήθος του Χριστού, στη γνωστή ζωγραφιά "Η Λατρεία του Χριστού". Στη Μαντόνα του Στρασβούργου. Στα μανίκια των Ναϊτών. Στις λεπίδες των καυκασιανών σπαθιών. Σε αρχαίες ρωσικές εικόνες. Σε βράχους της Μογγολίας. Σε βουδιστικά λάβαρα. Σε αγγεία της Νεολιθικής Εποχής.

Το σήμα απεικονίζει την Τριάδα ή τριπλότητα που υπόκειται της ύπαρξης, π.χ.: Πνεύμα-Ψυχή-Σώμα, ή Ζωή-Συνείδηση-Μορφή, Αγαθό-Ωραίο-Αληθινό, Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον κ.λ.π.. Ο κύκλος επισημαίνει την αδιάσπαστη Ενότητα των τριών στοιχείων, τα οποία, τελικά, δεν είναι παρά όψεις του ίδιου πράγματος.

Οι Ρέριχ υιοθέτησαν το σήμα αυτό εξαιτίας της παγκοσμιότητας και της αρχαιότητάς του, ονομάζοντάς το "Λάβαρο της Ειρήνης και της Κουλτούρας". Σ' αυτό, ο περιβάλλων κύκλος συμβολίζει τη μεγάλη Ενότητα της Κουλτούρας (Cult-Ur: Λατρεία του Φωτός ή Πνευματική Καλλιέργεια), ενώ οι τρεις σφαίρες αντιπροσωπεύουν τους τρεις βασικούς κλάδους της Κουλτούρας: Θρησκεία-Επιστήμη-Τέχνη. Συμβολίζουν επίσης τα τρία μεγάλα πλανητικά κέντρα: Σαμπάλα-Ιεραρχία-Ανθρωπότητα κι επίσης την τριπλότητα των κόσμων: Πύρινου-Λεπτοφυούς-Υλικού(Γήινου), μέσα στον αδιάσπαστο κύκλο της υπερκόσμιας ενότητας.

agni-yoga
Όλα τα βιβλία της Αγκνι Γιόγκα, στα οποία καταγράφονται διδασκαλίες δοσμένες απευθείας από το μεγάλο πνεύμα του Διδασκάλου "ΜΟΡΥΑ", φέρουν στο εξώφυλλό τους το σήμα της Διδασκαλίας. Η σανσκριτική επιγραφή μέσα στο τετράγωνο πλαίσιο διαβάζεται: "Maitreya ΄S Sangha", που σημαίνει "Κοινότητα του Μαϊτρέγια". Μαϊτρέγια είναι το βουδιστικό όνομα εκείνου που η Δύση αποκαλεί Χριστό, του Ηγέτη της Μεγάλης Λευκής Αδελφότητας και σημαίνει "Φίλος όλων των όντων".