Agni Yoga Hellas

ΟΜΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 5ο Μέρος

Uncategorized

Συναντήσαμε και περιστασιακούς επισκέπτες, περίεργους και περιφερόμενους από στέκι σε στέκι κατά σύστημα, ακόμα και κατασκόπους, απεσταλμένους διαφόρων στενόμυαλων ιδεολογιών και συμφερόντων. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι περισσότερο γι΄αυτές τις περιπτώσεις.

Θα σχολιάσουμε όμως λίγο μια άλλη περίπτωση, την περίπτωση μιας μεταμφιεσμένης εγωπάθειας, ντυμένης με το ένδυμα της ταπεινότητας και του αλτρουισμού, που προδίδεται όμως από την ατέρμονη περιαυτολογία, την ευθιξία και τον ανεξέλεγκτο θυμό. Τα «πληγωμένα αισθήματα» «σκουπίδια στο κατώφλι», σύμφωνα με την εκτίμηση του Μεγάλου Διδασκάλου –πνίγουν κάθε δυνατότητα υπομονής και ανεκτικότητας και μαζί την ορθή εκτίμηση πραγμάτων και προσώπων.

Ο μεγαλοϊδεατισμός για τον εαυτό στραγγαλίζει την πνευματική αναζήτηση και την εσωτερική Υπόδειξη.

Επειδή, στην προκείμενη περίπτωση μπορεί να υπάρχει πραγματικά μια εσωτερική φωτιά, είναι κρίμα να χάνεται μια ευκαιρία ζωής, η οποία δεν θα ξαναγυρίσει στη διάρκεια αυτής της ζωής. Κι αν ξαναγυρίσει κάποτε, τότε θα ΄χει ήδη τρέξει πολύ νερό στ΄αυλάκι…

Παρά το συχνά εμφανές της ακαταλληλότητας αρκετών από τους περιστασιακούς επισκέπτες –γιατί δεν είναι πολύ δύσκολονα διακρίνεις την αστάθεια, την αμφιταλάντευση, την ανυπομονησία και την ανεπάρκεια της έφεσης, εμείς αποπέμψαμε κανέναν επειδή γνωρίζουμε την αλήθεια της Δήλωσης «Αργά ή γρήγορα το καθετί θα είναι στη θέση του». Πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς όταν τα πάντα στο Σύμπαν διευθετούνται από τον πιο ισχυρό Νόμο, τον Νόμο του Κοσμικού Μαγνητισμού και της Συγγένειας. Όποιος είναι για την Άγκνι Γιόγκα θα βρεθεί στην Άγκνι Γιόγκα, όποιος είναι γι’ αλλού θα βρεθεί αλλού.

Ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι, σε κάθε περίπτωση, να δεχόμαστε ευγενικά και φιλικά κάθε συνάνθρωπο, αφήνοντας τον ίδιο να αποφασίσει την παραμονή ή την αποχώρησή του. Αυτό επιβάλλει το ήθος της Άγκνι Γιόγκα, αλλά δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία. Μπορεί να γίνουμε πολύ αυστηροί και αποφασιστικοί αν το απαιτήσει η περίσταση. Και αυτό έχει συμβεί δύο φορές, μόνο δύο φορές, από τότε που συστήσαμε την ομάδα μας. Κοινό γνώρισμα και στις δύο αυτές περιπτώσεις ήταν η ακραία θρασύτητα.

Το πρώτο από τα εν λόγω άτομα, εκτός από την αναίδειά του, επέδειξε και ασεβή στάση προς την Ιεραρχία του Φωτός. Αποπέμφθηκε με τον τρόπο που του άξιζε.

Το δεύτερο πρόσωπο ήταν μια πιο περίεργη κατάσταση, διότι υποστήριζε με σθένος την αφοσίωσή του στην Ιεραρχία, διατεινόμενο μάλιστα ότι είναι Άγκνι Γιόγκι[1] (!!!), ενώ η όλη συμπεριφορά και βιωματική του, και κυρίως οι ιδέες του, ήταν σε διάσταση με τη Διδασκαλία. Η συνεργασία ήταν αδύνατη, και η συναναστροφή επικίνδυνη. Έτσι, υποχρεωθήκαμε να απορρίψουμε τις προτάσεις του, και πάλι όμως όχι χωρίς να εξετάσουμε την περίπτωσή του.

Ας μη σχηματίσει κανείς τη γνώμη πως έχουμε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό μας. Δεν είμαστε παρά απλοί αναζητητές του Φωτός, με τα αδύνατα ανθρώπινα σημεία μας, ως άτομα και ως ομάδα, ενάντια στα οποία θα πρέπει να αγωνιστούμε. Απλώς, έχουμε πάρει πολύ στα σοβαρά το ζήτημα της Διδασκαλίας, την οποία θεωρούμε το μέγιστο Δώρο της ζωής μας, και κατανοούμε και την ευθύνη απέναντι σ΄αυτήν, πολύ μάλλον μιας και είμαστε η μόνη επίσημη ομάδα στον ελλαδικό χώρο, εκφραστής της συγκεκριμένης Διδασκαλίας. Μακάρι να ΄ταν αλλιώς τα πράγματα, και μακάρι να είναι αλλιώς στο μέλλον. Θα νιώθαμε ιδιαίτερα ευτυχείς.

«Μην ψάχνετε για οπαδούς, αλλά από καρδιάς να καλωσορίζετε αυτούς που κρούουν.» Έτσι συνιστά η Διδασκαλία. Συχνά όμως «κρούουν» άτομα, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα στοιχειώδη απαιτούμενα, όπως ο σεβασμός (όχι μόνο στην Ιεραρχία και τη Διδασκαλία, αλλά και στους συνομιλητές) και η έφεση για μάθηση. Θα προσθέσουμε κι ένα τρίτο γνώρισμα ακαταλληλότητας, το να είναι κανείς φορτωμένος προκαταλήψεις. Οι τρεις αυτές ιδιότητες καθιστούν αδύνατη τη συνεννόηση, γι΄αυτό είναι καλύτερα για όλους να αποφεύγονται τέτοιες προσεγγίσεις.

Σε τελική ανάλυση όμως από όλες τις καταστάσεις, μπορεί κανείς να αντλήσει όφελος, όπως είναι η εμπειρία και η άσκηση της ανεκτικότητας. Και πάντως το βέβαιο είναι ότι κανένας από τους περαστικούς φίλους μας δεν βγήκε ζημιωμένος. Όλοι έφυγαν έχοντας κερδίσει πολύτιμες πληροφορίες και βιβλία, πέρα από τη φιλική αντιμετώπιση, ενώ η δική τους συνεισφορά ήταν μηδενική. Αλλά έτσι είναι τα πράγματα. Κάθε μεγάλη Διδασκαλία υπήρξε πάντα γενναιόδωρη και προσφέρθηκε δωρεάν. Είναι προαιώνιος νόμος η προσφορά πνευματικής Διδασκαλίας δωρεάν: «Δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δότε».

[1] Και μόνο μια τέτοια δήλωση δείχνει παντελή άγνοια της Άγκνι Γιόγκα.