Agni Yoga Hellas

ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ

Uncategorized

«Κάθε εποχή προβάλλει έννοιες που είναι αναγκαίες για το επόμενο στάδιο εξέλιξης. Και αυτές οι ιδιαίτερες έννοιες τονίζονται στα βιβλία της Ζωντανής Ηθικής: Συνεργασία, ή Σύμπραξη, Γυναικείο Κίνημα, η Σημασία της Σκέψης, και η Σπουδή της Ψυχικής Ενέργειας.»

[Επιστολές της Έλ. Ρέριχ,Τόμος ΙΙ, 31/7/1937]

Η Συνεργασία αφορά άτομα που συμπράττουν ομαδικά, λαούς και εθνότητες, αλλά πηγαίνει ακόμα πιο πέρα, σε συνεργασία με το Ανώτερο –την Πνευματική Ηγεσία- σε συνεργασία με άλλους κόσμους και σε συνεργασία με τις αόρατες επικράτειες ζωής και ύπαρξης. Η τάση που αντιτίθεται σ΄αυτή την εποικοδομητική και δυναμική εναρμόνιση συνιστά καταστροφική οπισθοδρόμηση καθώς εναντιώνεται στο Κοσμικό Σχέδιο εξέλιξης.

Το Γυναικείο Κίνημα αφορά την επείγουσα αποκατάσταση της Θηλυκής Αρχής στην κοσμικά καθορισμένη θέση της, πράγμα απολύτως αναγκαίο για την αποκατάσταση της πλανητικής ισορροπίας και την πρόοδο της ανθρωπότητας. Πρέπει να κατανοηθεί ότι αυτό το ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας για τον Κόσμο μας και η μη εκπλήρωσή του θα σημάνει μεγάλη, ίσως και ολοκληρωτική καταστροφή του. Γιατί, όπως η ανισορροπία είναι καταστροφική για έναν οργανισμό ή για ένα οικοδόμημα, το ίδιο ισχύει για ένα πλανητικό σύστημα. Κάθε Νόμος έχει γενική ισχύ, από τα μικρά ως τα μεγάλα μεγέθη. Άλλωστε η Εντολή συνεργασίας και σύμπραξης αφορά ασφαλώς, και πρωτίστως μάλιστα, τα δύο φύλλα.

Για την τρίτη αναγκαιότητα, τη σημασία της σκέψης, πραγματικά είναι εξαιρετικά περίεργο το γεγονός ότι η σπουδαιότητά της είναι ακόμη, με εξαίρεση τους μεγάλους στοχαστές, παραγνωρισμένη μεταξύ των ανθρώπων, ενώ είναι τόσο προφανές ότι τίποτα, απολύτως τίποτα, δεν μπορεί να γίνει χωρίς σκέψη. Η σκέψη είναι η βασική λειτουργία της συνειδητότητας και καθορίζει τη δυναμικότητα και την ποιότητά της. Εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους, καθώς η μάθηση, η μνήμη, η κρίση, η επιλογή, ο σχεδιασμός, η φαντασία, η πρόβλεψη, η βούληση, είναι εκφράσεις αυτής της λειτουργίας. Τα λεγόμενα συναισθήματα είναι αξεδιάλυτα δεμένα με τη σκέψη. Ακόμη και στα ένστικτα υπάρχει, έστω και υποτυπωδώς, σκέψη. Η σκέψη χρωματίζει και καθορίζει την όλη αντιληπτική ικανότητα του ανθρώπου, δηλαδή τη συνειδητότητα, και αποτελεί πραγματικά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του.

Μέσα στον άνθρωπο υπάρχει μια τεράστια δύναμη που μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε διπρόσωπη επειδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για το καλό είτε για το κακό. Πρόκειται για την πρωταρχική ενέργεια, η οποία συνήθως αποκαλείται ψυχική στα βιβλία της Άγκνι Γιόγκα. Στα βιβλία αυτά δίνονται πάμπολλες πληροφορίες και εξηγήσεις για τη δύναμη αυτή που θα είναι το σήμα κατατεθέν της επερχόμενης Εποχής.

Η Εποχή του Πυρός δεν μπορεί να αποφευχθεί, και η πύρινη ενέργεια, η ψυχική ενέργεια είναι το μόνο πράγμα, η μόνη δύναμη, που είναι σε θέση να δαμάσει το πύρινο στοιχείο, να το στρέψει σε δημιουργία εναρμονιζόμενη με αυτό και να αποτρέψει τις καταστροφικές του ιδιότητες.

Γι΄αυτό είναι τόσο αναγκαία και τόσο επείγουσα η συνειδητοποίηση και εφαρμογή αυτής της ζωτικής ενέργειας. Πόσες φορές έχουμε μιλήσει γι΄αυτό το θέμα, και πάλι όμως θα ασχοληθούμε όσες φορές μας επιτρέπει ο χρόνος και ο χώρος.