Agni Yoga Hellas

ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Uncategorized

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αντίδραση πολλών συνανθρώπων μας απέναντι σε συζητήσεις που αφορούν πνευματικά θέματα, σε μια περίοδο όπου διαδραματίζονται σοβαρά, έως και τραγικά, γεγονότα, και όπου τίθεται σε δοκιμασία η ίδια η επιβίωση. Είναι λοιπόν αναμενόμενη μια αντίδραση, η οποία μπορεί να πάρει τη μορφή της αδιαφορίας, της ειρωνείας ή και της αγανάκτησης. Όλα αυτά είναι κατανοητά και συγγνωστά, καθώς «primum vivere, deinde philosophare» («πρώτα η επιβίωση και μετά το φιλοσοφείν»), όπως έλεγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι. Έχει αποδειχτεί στη πράξη ότι η συνύπαρξη των δύο είναι εξαιρετικά δύσκολη και σπάνια. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι σκοτεινοί εξουσιαστές, και γι΄αυτό προσπαθούν πάντοτε να βυθίσουν τους ανθρώπους στον αγώνα της επιβίωσης, ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα για βαθύτερες σκέψεις και πνευματικές ανάγκες.
Τώρα, βέβαια, δικαίως θα μας σαρκάσει κανείς -«μήπως και χωρίς τη βιοτική πίεση θα ήταν πολλοί οι ερευνητές των μεγάλων υπαρξιακών ερωτημάτων»; Μάλλον όχι. Εντούτοις, χωρίς την ανθρωποβόρα οικονομική πίεση, θα υπήρχε η δυνατότητα ενασχόλησης με τα μεγάλα προβλήματα για περισσότερους ανθρώπους.
Σε κάθε περίπτωση, το πιο θανάσιμο σφάλμα θα ήταν να εγκαταλείψει κανείς το πνευματικό του πόστο την ώρα της δυσκολίας. Και δεν χρειάζεται να επανέλθουμε στη γνωστή μας θέση ότι σε κοινωνίες με πνευματικό προσανατολισμό -δηλαδή με υψηλές αρχές και αξίες- δεν θα μπορούσαν ποτέ να εκκολαφθούν τέρατα θανάσιμων κινδύνων, αρχίζοντας από τα τσουνάμι και τους τυφώνες τύπου Κατρίνα και φτάνοντας στις οικονομικές κρίσεις. Θα ισχυριστούμε όμως γι΄άλλη μια φορά ότι ο άνθρωπος, και μόνον, είναι υπαίτιος όλων των πλανητικών δεινών. Κι αν δεν συνειδητοποιήσει τις βαριές του ευθύνες, μας περιμένουν πολύ, μα πάρα πολύ, χειρότερα.

Μετά απ΄αυτή την εισαγωγή, μπαίνουμε στο σημερινό μας θέμα. Το θέμα μας έχει σχέση με μια ραδιοφωνική εκπομπή, στην οποία συμμετείχαμε, και στην οποία τέθηκαν αρκετά ερωτήματα. Τα ερωτήματα απαντήθηκαν, αλλά η πίεση του χρόνου ίσως να μην επέτρεψε κάποια πληρέστερη απάντηση. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν τώρα να δώσουμε μια πληρέστερη απάντηση. Θα αναφερθούμε σε τρεις ερωτήσεις.
Η πρώτη ερώτηση (που μπορεί να ήταν off the record, στο διάλειμμα) ήταν η εξής:
Γιατί οι μεγάλοι Πνευματικοί Απεσταλμένοι έρχονται σε εποχές, κατά τις οποίες η ανθρωπότητα είναι ανώριμη για τόσο υψηλές θεωρήσεις;
Οι λόγοι είναι περισσότεροι του ενός.
Κατ΄αρχήν, όλες οι μεγάλες Διδασκαλίες ή Διαθήκες έχουν διπλό χαρακτήρα -έναν εξωτερικό που απευθύνεται στους πολλούς, και έναν εσωτερικό που απευθύνεται σε λίγους. Αυτό είναι ολοφάνερο στα λόγια του Χριστού στο Ευαγγέλιο, όπου δηλώνει ότι:
«Υμίν δέδοται γνώναι τα μυστήρια της Βασιλείας των Ουρανών, εκείνοις δε (τοις έξω) ου δέδοται…». Το «υμίν» αναφέρεται στο στενό κύκλο των μαθητών Του, και το «εκείνοις» στον υπόλοιπο κόσμο.
Αυτή η διάκριση, συμβαίνει ακριβώς επειδή υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε, μεγάλες διαφορές στη συνειδησιακή ανάπτυξη των ανθρώπων. Έτσι, πάντα βρίσκονται μερικοί που είναι ικανοί να κατανοήσουν τις Νέες Πληροφορίες, και αυτοί, αφενός μεν θα τις μετατονίσουν σε ελάσσονα κλίμακα για τους λιγότερο έτοιμους, αφετέρου δε με τη σκέψη και το συναίσθημά τους θα διαποτίσουν το διάστημα. Το τελευταίο, αν και ελάχιστοι θα το καταλάβουν και θα το δεχτούν, είναι ωστόσο μεγάλης σπουδαιότητας.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα Μεγάλα Όντα και τα Πλανητικά Σχέδια βλέπουν πολύ μπροστά στο μέλλον, και στοχεύουν στο μέλλον. Έτσι, η δυναμική τους δεν αφορά μόνον, ή κυρίως, το παρόν.
Κι ένας τρίτος λόγος είναι ότι, ακόμη και τα Μεγάλα Όντα, μπορεί να υπερεκτιμήσουν καμιά φορά και την ανθρώπινη ανάπτυξη και την ανθρώπινη βούληση. Ένα τέτοιο -ομολογημένο από τους καθ΄ύλην Αρμοδίους- παράδειγμα είναι εκείνο της Θεοσοφικής Εταιρείας ή Διδασκαλίας. Ακόμη κι έτσι όμως, ο σπόρος που σπάρθηκε έδωσε -αν όχι τα αναμενόμενα- πάντως πολύ σημαντικά αποτελέσματα, και αποτέλεσε τη βάση για τις μετέπειτα Διαθήκες.
Η Αδελφότητα του Φωτός πασχίζει πάντοτε, σε κάθε ευκαιρία και με κάθε δυνατό τρόπο, να βοηθήσει την αγνώμονα ανθρωπότητα -συχνά σ΄έναν αγώνα «για μια μάταιη ελπίδα».

Ένα δεύτερο ερώτημα, που υποβλήθηκε από ακροάτρια του προγράμματος, είχε ως εξής:
«Μήπως πίσω από τη Διδασκαλία (Άγκνι Γιόγκα) κρύβεται η λεγόμενη «Νέα Τάξη» ή «Παγκοσμιοποίηση»;
Η απάντησή μας, ρητά, κατηγορηματικά και απερίφραστα είναι ότι όχι μόνο δεν ταυτίζεται με αυτά τα επίβουλα μορφώματα, αλλά και συνιστά τον αντίποδά τους, καθώς εκείνα μεν αποσκοπούν σε βλάβη και υποβιβασμό των ανθρώπων, ενώ η Διδασκαλία αποσκοπεί σε όφελος και ανύψωσή τους. Ακόμη και το πιο επιπόλαιο μάτι θα διακρίνει την απόλυτη αντίθεση όχι μόνο στο περιεχόμενο και την ουσία, αλλά και στις μεθοδικές.
Έχουμε όμως να κάνουμε μια αυστηρή παρατήρηση. Είναι μικρόψυχο και ύποπτο το να υιοθετεί κανείς κατηγορίες και κακόβουλες συσχετίσεις χωρίς να έχει ερευνήσει το θέμα. Γιατί τότε συμβαίνει ένα από τα δύο: ή είναι άτομο επικίνδυνα επιπόλαιο -επικίνδυνα για τον εαυτό του- ή είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία σκοτεινών δυνάμεων.
Οι παραπάνω παρατηρήσεις δεν στοχεύουν ασφαλώς σε μια αθώα, καλοπροαίρετη ερώτηση. Σε κάθε περίπτωση όμως συνιστά υποχρέωση του υπεύθυνου ανθρώπου να επιδιώκει την ορθή, άμεση, πληροφόρηση. Η Διδασκαλία του Πυρός, η Άγκνι Γιόγκα, δεν φοβάται τον έλεγχο, προτρέπει σε αυστηρή εξέταση του περιεχομένου της, γιατί το Φως δεν φοβάται τίποτε. Μέσα από την έρευνα ενισχύεται και εδραιώνεται στη συνείδηση κάθε καλόπιστου ερευνητή. Η Διδασκαλία απορρίπτει μετά βδελυγμίας το δόγμα «πίστευε και μη ερεύνα». Προκαλούμε λοιπόν οποιονδήποτε να υποδείξει μία λέξη ή φράση της Διδασκαλίας, η οποία θα μπορούσε να βλάψει καθ΄οιονδήποτε τρόπο τον αναγνώστη ή τον προσδενόμενο σ΄αυτήν. Αντίθετα, το κέρδος του θα είναι ανυπολόγιστα μεγάλο.
Αν όμως επιμένει κανείς να προβαίνει σε ψευδείς και ανυπόστατες κρίσεις ή να διασπείρει καχυποψία, τότε καθένας γνωρίζει ποια είναι η αξία της συκοφαντίας. Η συκοφαντία όμως είναι ολέθρια για τον συκοφάντη, όχι για την αλήθεια. Και, πάντως, η συμβουλή μας είναι να μην αγγίζει κανείς ηλεκτροφόρα καλώδια υψηλής τάσης, γιατί, αν συμβεί κάτι, δεν θα φταίει καθόλου η υψηλή τάση…
Επίσης, το να επαναλαμβάνεις άκριτα και αβασάνιστα γνώμες άλλων είναι απαράδεκτο. Το να διασπείρεις ψεύδη μολύνει το διάστημα. Το να κακολογείς το Ανώτατο είναι χειρότερο απ΄την πανούκλα.
Αν δεν γνωρίζεις, μάθε. Κι αν δεν θες να μάθεις, τουλάχιστον σώπαινε. Αυτά υπαγορεύει, αν όχι η εντιμότητα, τουλάχιστον η σύνεση.
Μένει ν΄απαντηθεί το τρίτο ερώτημα, το οποίο αναφέρεται στις πρακτικές της Άγκνι Γιόγκα. Με αυτό θα καταπιαστούμε στο επόμενο σημείωμά μας.