Agni Yoga Hellas

ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ – 2

Uncategorized

Ιεραρχία, λοιπόν, η εκπροσώπηση και εκπλήρωση της Θείας Θέλησης πάνω στη Γη. Η Θεία Θέληση περιλαμβάνει την πρόοδο της ανθρωπότητας, πράγμα που σημαίνει ανάπτυξη της ανθρώπινης συνειδητότητας. Αυτό το έργο έχει αναλάβει η Ιεραρχία μας, οι Αδελφοί και Προστάτες των ανθρώπων.

Ποια, επομένως, πρέπει να είναι η δική μας στάση απέναντι σ΄αυτές τις δυνάμεις του Φωτός; Αυτή ακριβώς που ορίζει ο Νόμος: σεβασμός, υπακοή και συνεργασία. Έτσι ενεργούν και συμπεριφέρονται οι Ίδιοι οι Ιεράρχες σε σχέση με τους δικούς Τους Ανωτέρους: «… ένας Ιεράρχης είναι ένας συνδετικός κρίκος μιας αλυσίδας και Κάποιος που εκπληρώνει τη Θέληση ενός Ανώτερου…», « Έτσι ο Ιεράρχης ορίζεται ως Κάποιος που εκπληρώνει την Ανώτερη Θέληση.»

Η εκπλήρωση της Ανώτερης Θέλησης είναι ακριβώς αυτό που ονομάζεται Υπηρεσία. Αυτός είναι ο δρόμος της ανόδου του πνεύματος. Και είναι ο μόνος δρόμος. Δεν υπάρχει άλλος. Επειδή: «Το Καθοδηγητικό Χέρι είναι το Χέρι που ανυψώνει. Το Χέρι που υποδεικνύει είναι το Χέρι που αποκαλύπτει το μονοπάτι προς τον Ύψιστο Νόμο. Αληθινά, έτσι δημιουργείται το μεγάλο βήμα του νόμου της Ιεραρχίας!»

«Η εκδήλωση της Αλυσίδας της Ιεραρχίας χτίζεται με την εκπλήρωση της Ανώτερης Θέλησης.»

«Όλα όσα υπάρχουν προχωρούν κατά τον νόμο της διαδοχής. Γι΄αυτό κάθε απομόνωση καταλήγει μόνο σε απώλεια του προκαθορισμένου.»

Έτσι, η Ιεραρχία είναι η Οδηγήτρια Δύναμη για τον άνθρωπο, η φυσική, κατά νόμο Πνευματική Ηγεσία του. Άρνηση αυτής της Ηγεσίας σημαίνει καταπάτηση του Νόμου.

Μπορεί να το κάνει αυτό ο άνθρωπος; Χάρη στην ελεύθερη βούλησή του μπορεί να το κάνει, και το κάνει. Γιατί η περίφημη ελεύθερη βούλησή του δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δυνατότητα και το δικαίωμα επιλογής. Στ΄αλήθεια, σε όλη μας τη ζωή κάνουμε διαρκώς επιλογές -είναι η μεγάλη μας δύναμη και η μεγάλη μας αδυναμία, αναλόγως.

Όσον αφορά τη συμμόρφωση και υπακοή στα Θεσπίσματα της Ιεραρχίας, αυτές οι συμπεριφορές υπαγορεύονται από την καρδιά και μόνο από την καρδιά. Η Ιεραρχία ούτε εξαναγκάζει ούτε καταπιέζει. Εκπέμπει απλώς ένα Κάλεσμα και: «Όστις εθέλει οπίσω Μου ελθείν». Επειδή η Ιεραρχία δεν παρεμβαίνει ποτέ ούτε στην ελεύθερη βούληση ούτε στο κάρμα κανενός. Γιατί η Ιεραρχία είναι το τέλειο υπόδειγμα σεβασμού και εναρμόνισης με τους Νόμους του Κόσμου. Λέει: «Αυτός που προσδένεται στη Διδασκαλία της Απειροσύνης κερδίζει πρώτα απ΄όλα ελευθερία δράσης. Αυτός που φοβάται να προσδεθεί στην Αδελφότητα στερεί από τον εαυτό του το Ύψιστο…»

Και ναι, παρέχεται ελευθερία δράσης στον καθένα σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις δεξιότητές του. Όχι μόνο επιτρέπεται η ανεξάρτητη δράση αλλά ενθαρρύνεται με κάθε τρόπο. Έτσι, λοιπόν, ο άνθρωπος έχει ελευθερία επιλογής και ελευθερία δράσης.

Σε σχέση με την ελευθερία, πρέπει να κατανοηθεί πώς όπως όλα στον Κόσμο, έτσι και αυτή η λειτουργία υπόκειται στον νόμο της σχετικότητας. Όσο ανέρχεται ένα ον στην Κλίμακα τόσο αυξάνεται η ελευθερία του. Ένα παράδειγμα: Εμείς οι συνηθισμένοι άνθρωποι είμαστε δέσμιοι των ορίων του πλανήτη Γη. Αυτό όμως δεν ισχύει για τα Μεγάλα Όντα που μπορούν να πραγματοποιούν διαπλανητικά ταξίδια. Ούτε είναι αιχμάλωτοι του χωρόχρονου και του φυσικού πεδίου όπως εμείς.

Με απλά λόγια, η πνευματική άνοδος συνοδεύεται από σταδιακή αποδέσμευση από διάφορους περιορισμούς.