Agni Yoga Hellas

ΨΥΧΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – 5

Uncategorized

Εκτός από την παρεμπόδιση ή απώλεια της ενέργειας η οποία προκαλείται από το ίδιο το άτομο και από δικό του φταίξιμο, υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να εξαντλήσουν την ενέργεια. Ο πιο κοινός από αυτούς είναι η απομύζησή της από άλλα άτομα είτε του φυσικού είτε του λεπτοφυούς κόσμου. Λίγο πολύ όλοι οι άνθρωποι έχουν εμπειρία αποδυνάμωσης στην παρουσία κάποιων προσώπων, η συναναστροφή με τα οποία έχει αυτό το αποτέλεσμα, μερικές φορές όμως αρκεί και η απλή φυσική εγγύτητά τους. Ακόμη και η φτωχή σε γνώση των ψυχικών νόμων δυτική ψυχολογία κατονομάζει ως «τοξικά» ορισμένα άτομα, τα οποία αναλώνουν την ενέργεια των γύρω τους.

Η περίπτωση που παραθέσαμε αφορά βαμπιρισμό από ένσαρκα, φυσικά άτομα, βαμπιρισμός όμως, και πολύ χειρότερου τύπου, μπορεί να συμβεί, και συμβαίνει, από αόρατες οντότητες, οι οποίες πραγματοποιούν κατάληψη ενσαρκωμένων ανθρώπων, όπως ήδη έχουμε αναφέρει. Αυτές οι οντότητες είναι απενσαρκωμένοι άνθρωποι που στη γήινη ζωή τους ήταν βυθισμένοι σε αισχρά πάθη και ποταπές εξαρτήσεις, και μετά την απόσπασή τους από το φυσικό πεδίο, δεν έχουν τη δυνατότητα ανύψωσης σε υψηλότερες σφαίρες, ακριβώς εξαιτίας των κολασμένων προσδέσεών τους. Παραμένοντας στα όρια του πυκνού υλικού κόσμου και με τις επιθυμίες τους πλέον ακόρεστες και βασανιστικές προσπαθούν να τις ικανοποιήσουν μέσα από άλλους ανθρώπους, κατοίκους της πυκνής σφαίρας, της γης μας. Καταλαμβάνοντας τα φυσικά σώματα ενσαρκωμένων ανθρώπων, τους εξωθούν σε ενέργειες σύμφωνες με τη μοχθηρή φύση τους.

Δεν πρέπει όμως να νομιστεί πως οι κατεχόμενοι είναι αθώα θύματα. Ιδιότητες χαμερπούς χαρακτήρα και ανάξιες συνήθειες έχουν ανοίξει ρωγμές ή και ορθάνοιχτες πόρτες στο προστατευτικό δίχτυ της αύρας τους, από όπου εισχωρεί ο καταληψίας. Το αποτέλεσμα είναι πάντοτε καταστρεπτικό για τους κατεχόμενους εξαιτίας της αποστράγγισης των ψυχικών και σωματικών δυνάμεών τους.

Για να είμαστε δίκαιοι και ακριβείς, οφείλουμε να πούμε ότι τα θύματα δεν είναι πάντοτε κακής φύσης, αλλά τυχαίνει να βρεθούν σε στιγμή αδυναμίας. Επίσης και οι καταληψίες δεν είναι πάντοτε κακοήθεις και κακόβουλοι, αλλά άτομα που έχουν αφήσει πίσω τους εκκρεμότητες και ανικανοποίητες επιθυμίες, οι οποίες τους δεσμεύουν στα χαμηλά στρώματα του αόρατου πεδίου. Ακόμη κι έτσι όμως, η εισβολή τους σε έναν ξένο οργανισμό προκαλεί τεράστια βλάβη στο θύμα τους, ώστε ο πρόωρος θάνατός του να το διασώζει από πλήρη καταστροφή.

Πραγματικά, η έξωση του εισβολέα είναι πολύ δύσκολη, μερικές φορές μάλιστα αδύνατη. Γι΄αυτό η πρόληψη είναι εξαιρετικής σημασίας. Αυτή όμως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αναγνώριση του προβλήματος και την αναγκαία πληροφόρηση. Δυστυχώς, οι γιατροί και οι ψυχοθεραπευτές δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει αυτή τη φοβερή πραγματικότητα που οδηγεί αμέτρητες ψυχές στο δρόμο της απώλειας. Οι Γνώστες Αδελφοί της ανθρωπότητας, εδώ και δεκαετίες έχουν ειδοποιήσει για τον τεράστιο αριθμό των κατεχόμενων ανθρώπων και έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αύξησης των ψυχασθενειών και της εγκληματικότητας λόγω της ανεξέλεγκτης ανισορροπίας. Τόσες πληροφορίες και υποδείξεις υπάρχουν μέσα στα βιβλία της Ζωντανής Ηθικής, και έχει δοθεί το νήμα της αναγκαίας έρευνας εκ μέρους των σχετικών επιστημόνων.

Ας μη νομίσει κανείς ότι το θέμα αυτό αφορά μόνο τους κατεχόμενους και τους καταληψίες. Αληθινά, αφορά την υγεία όλου του πλανήτη και όλων των κατοίκων του, καθόσον συνιστά πραγματική και εξαιρετικά επικίνδυνη μόλυνση. Τι πιο τρομερό από την εξάπλωση της ψυχικής ανισορροπίας; Κι όμως, η ζοφερή αυτή εικόνα παίρνει διαστάσεις μπροστά στα μάτια μας! Μιλάμε για ψυχική μόλυνση, πολύ πιο σοβαρή από τη φυσική, αφού άλλωστε η πρώτη είναι η γεννήτρια της δεύτερης. Δεν είναι χωρίς λόγο που επιμένουμε σ΄αυτό το ζήτημα. Δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο η αναγνώρισή του. Αλλά πώς θα γίνει αυτό, όσο οι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη του αόρατου κόσμου, μια πραγματικότητα τόσο γνωστή στην αρχαιότητα, και τόσο διακηρυγμένη από την πνευματική μας Ηγεσία ανά τους αιώνες;

Ας δούμε τώρα μια άλλη μορφή ενεργειακής διαρροής, πολύ διαφορετικής από την προηγούμενη. Γιατί, ενώ η πρώτη έχει να κάνει με όντα χαμηλής ανάπτυξης, η δεύτερη αφορά όντα υψηλής πνευματικής και ηθικής ανάπτυξης. Στην περίπτωση αυτή συμβαίνει μια διαρροή της ενέργειας που οφείλεται σε γενναιοδωρία καρδιάς του κατόχου της προς όφελος άλλων. Έτσι, ο Χριστός, για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, όταν θεράπευε ή εξάγνιζε πάσχοντες ανθρώπους ένιωθε τη διαρροή της ενέργειας. Άλλωστε, τα Μεγάλα Όντα, όπως ο Χριστός, ο Βούδδας και άλλοι Διδάσκαλοι, αδυνατούσαν να παραμείνουν επί μακρόν στη μολυσμένη ατμόσφαιρα των πόλεων και ανάμεσα στις ακάθαρτες αύρες των ανθρώπων, γι΄αυτό ήταν αναγκασμένοι να καταφεύγουν στη φύση και στην απομόνωση τον περισσότερο καιρό.

Όταν η ενεργειακή απώλεια υπερβεί το όριο των τριών τετάρτων του αποθέματος, τότε στο προστατευτικό δίχτυ της αύρας, δημιουργούνται ανοίγματα απ΄όπου μπορεί να εισχωρήσει οποιοσδήποτε ιός ή βακτήριο. Είναι γνωστές περιπτώσεις ασθένειας πνευματικών Όντων από τέτοιες διαρροές. Βέβαια, όπως στην περίπτωση της αιμοδοσίας το αίμα αναπληρώνεται, έτσι και η ψυχική ενέργεια αποκαθίσταται, αλλά απαιτείται κάποιος χρόνος, και μέχρι τότε ο οργανισμός είναι εκτεθειμένος σε κινδύνους. Γι΄αυτό η Διδασκαλία προειδοποιεί συνεχώς ενάντια στην υπερβολική ανάλωση της ενέργειας.

Είναι μεγάλη ανάγκη να κατανοηθεί με πόση προσοχή και σεβασμό πρέπει να αντιμετωπίζεται αυτό που αποτελεί τον θησαυρό του ανθρώπου. Ίσως η έκφραση «θησαυρός του ανθρώπου» να συνιστά ακυριολεξία αφού η Ενέργεια είναι παγκόσμια και κάθε ζωντανός οργανισμός αντλεί από αυτήν όση μπορεί και τη χρησιμοποιεί όπως θέλει.

Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει μια σαφής διάκριση ανάμεσα στην ψυχική ενέργεια και στον καλούμενο «ψυχισμό». Ασφαλώς, πρόκειται για εκδηλώσεις της Μίας Ενέργειας, αλλά ενώ η πρώτη σημαίνει δυναμική ανάπτυξη των ανώτερων κέντρων και ιδίως της καρδιάς με το παρακείμενο κέντρο του Δισκοπότηρου, μια ανάπτυξη που ταυτίζεται με υψηλή ανάπτυξη της συνειδητότητας και επομένως διασύνδεση με τον Ανώτερο Κόσμο, η δεύτερη επιδίδεται σε εκδηλώσεις που εντυπωσιάζουν και, δυστυχώς, προσελκύουν πολλούς, ενώ δεν κάνουν καλύτερο ούτε τον κόσμο ούτε τον χρήστη τους. Τέτοιες εκδηλώσεις είναι υλοποιήσεις αντικειμένων, επικοινωνίες με «πνεύματα», κάθισμα στο νερό, κ.τ.λ., και τα φαινόμενα αυτού του είδους δεν απαιτούν ιδιαίτερη πνευματικότητα, ούτε ανώτερες διασυνδέσεις. Άλλωστε τα Υψηλά  Όντα μπορούν να πραγματοποιήσουν πολύ εντυπωσιακά θαύματα, τα έχουν όμως αποκηρύξει εδώ και πολύ καιρό, επειδή αποδείχθηκε ότι δεν μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους στο δρόμο του πνεύματος. Διαβάζουμε:

«Την ώρα που κάποιος θυσιάζει την ψυχή του για το καλό του κόσμου, ο άλλος κάθεται πάνω στο νερό. Ενώ κάποιος προσφέρει την καρδιά του για τη σωτηρία των συνανθρώπων του, ο άλλος παραδέρνει στις εκδηλώσεις του Λεπτοφυούς Κόσμου. Οι άγιοι της Μεγάλης Υπηρεσίας δεν έχουν ψυχισμό, επειδή αγωνίζονται πάντα στο πνεύμα τους προς την Ιεραρχία και η καρδιά τους αντηχεί στην αγωνία του Κόσμου… Συχνά αποδεικνύεται ότι ο ψυχισμός έχει εξασθενητική επίδραση, αλλά η Μεγάλη Υπηρεσία βρίσκεται στην άμεση γνώση. Γι΄αυτό Εμείς προειδοποιούμε ενάντια στον ψυχισμό… Οι πνευματικά αδύνατοι ψυχικοί αποτελούν συχνά ένα νόστιμο πιάτο για τους σατανιστές… Είναι μεγάλη Μας επιθυμία να αναπτυχθεί η αληθινή άμεση γνώση.»

Η άμεση γνώση, αυτός ο υψηλός βαθμός ενόρασης, είναι πραγματικά μία από τις ανώτερες εκδηλώσεις της ψυχικής ενέργειας, απόκτημα του εξελιγμένου πνευματικά ατόμου.

Ας κλείσουμε το θέμα με μερικές τελευταίες επισημάνσεις.

Η ενέργεια συσσωρεύεται μέσω κινητικότητας. Οι αγώνες πολλών ζωών πλουτίζουν το απόθεμά της, το οποίο κρυσταλλοποιείται και γίνεται μόνιμο απόκτημα με ισχύ και αξία σε όλους τους κόσμους. Η κρυσταλλοποίησή της δείχνει ότι πρόκειται για φυσική ενέργεια και όχι κάποια αφηρημένη ουτοπία.

Η πλούσια και ποιοτικά υψηλή ψυχική ενέργεια καθιστά τον κάτοχό της κύριο ιδιαίτερων δυνάμεων και ικανοτήτων, απρόσιτων αλλά και αδιανόητων ακόμη για τον μέσο άνθρωπο.

Ανάμεσα στις ιδιότητές της περιλαμβάνεται η μαγνητική δυναμική της και επίσης η δυνατότητα μετάγγισής της σε άλλα άτομα. Η ισχυρή ψυχική ενέργεια προσφέρει ανοσία σε μολύνσεις και ασθένειες, και είναι πραγματική πανάκεια και προστασία απέναντι σε επιθέσεις κάθε είδους.

Η ψυχική ενέργεια είναι η γέφυρα προς τον ουρανό, μπορεί όμως να γίνει και δρόμος προς την κόλαση. Η ελεύθερη βούληση αποφασίζει. Η ελεύθερη βούληση που δεν είναι τίποτε άλλο από την ελευθερία επιλογής. Η σοφή επιλογή θα ζητήσει την ανώτερη ενέργεια, τη φιλοσοφική λίθο της φλογερής αναζήτησης των αλχημιστών –το Μεγάλο ΟΜ.