Agni Yoga Hellas

ΨΥΧΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – 4

Uncategorized

Όταν κατανοηθεί ότι η ψυχική ενέργεια είναι η βάση της ύπαρξής μας, ότι είναι το κλειδί σε όλα τα επιτεύγματα και στις λύσεις όλων των προβλημάτων επειδή έχει να κάνει με όλα τα πεδία Ύπαρξης, τότε θα γίνει προτεραιότητα του βίου η διατήρηση και η συσσώρευσή της. Τότε θα αποφεύγονται με κάθε τρόπο οι παράγοντες που εμποδίζουν αυτή την αποθησαύριση. Αλλά μέχρι να έρθει εκείνη η ευλογημένη ώρα είναι ανάγκη να τονίζονται τόσο οι ευνοϊκοί όσο και οι δυσμενείς παράγοντες. Αφού αναφερθήκαμε στους πρώτους, ας απαριθμήσουμε τώρα και τους δεύτερους –τους σημαντικότερους από αυτούς.

Κατ΄αρχήν υπάρχει μια συνθήκη που αποκλείει εξ ορισμού την ανάπτυξη της ενέργειας για την οποία συζητάμε: Η άρνηση του Ανώτερου, το οποίο σημαίνει στην ουσία άρνηση της εξέλιξης, άρνηση του Καλού. Καθώς η ψυχική ενέργεια δεν είναι στη πραγματικότητα παρά επαφή με τα ανώτερα πεδία και Όντα και εισροή της υψηλότερης αυτής ενέργειας στην ανθρώπινη συνειδητότητα, δεν είναι δυνατή αυτή η εισροή όταν η συνειδητότητα είναι ερμητικά κλειστή.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που παρεμποδίζουν την πρόσληψη ενέργειας. Πρώτα απ΄όλα, καθετί χονδροειδές αντιμάχεται τη λεπτοφυέστατη ενέργεια, διότι αυτές οι δύο ποιότητες αποκλείουν η μία την άλλη. Άλλος ένας παρεμποδιστικός παράγοντας είναι η αδράνεια. Η οκνηρία, η απραξία κάθε τύπου, είναι αντίθετη στην ενέργεια της ζωής η οποία είναι ταυτόσημη με την κίνηση

Τώρα ας δούμε μερικούς παράγοντες που καταβροχθίζουν την ψυχική ενέργεια. Ένας από τους πιο σημαντικούς αλλά και τους πιο συνηθισμένους είναι ο εκνευρισμός ή ερεθισμός. Η οξυθυμία γεννά το λεγόμενο μαύρο πυρ, το οποίο επικάθεται στους νευρικούς αγωγούς με τη μορφή δύσοσμης αεριώδους ουσίας και καταστρέφει τους κρυστάλλους της ψυχικής ενέργειας. Επιπλέον εξαπλώνεται στο περιβάλλον, προκαλώντας μόλυνση. Έχει λεχθεί ότι μια ανεξέλεγκτη έκρηξη οργής μπορεί να διαλύσει συσσωρεύσεις ετών. Ότι μια παρατεταμένη κατάσταση εκνευρισμού μπορεί να ανοίξει τις πύλες σε σκοτεινό εισβολέα. Αναρίθμητες είναι οι αναφορές στο θέμα αυτό μέσα στις σελίδες της Διδασκαλίας.

Η κατάθλιψη, η παράδοση σε μια μόνιμη κατάσταση θλίψης, κατατρώγει επίσης την ανώτερη ενέργεια, και ο λόγος είναι προφανής. Η κατάθλιψη βουλιάζει σ΄ένα τέλμα αδράνειας και ακινησίας γιατί παύει να ελπίζει, να στοχεύει και να αγωνίζεται. Πίσω της κρύβεται πάλι η άρνηση του Ανώτερου, η έλλειψη πίστης στον ίδιο τον Κόσμο. Είναι μια σκοτεινή κατάσταση που δεν αφήνει το φως να μπει στην ψυχή. Ίσως ένα ισχυρό σοκ να θεράπευε αυτή την ψυχική ασθένεια.

Μια άλλη σκοτεινή εισβολή στη συνειδητότητα είναι ο φόβος, τόσο βαθιά ριζωμένος στη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας. Το συναίσθημα αυτό παραλύει τα κέντρα, τα εστιακά σημεία της ψυχικής ενέργειας, και θολώνει την όραση μαζί με την ικανότητα κρίσης. Οι σκοτεινές δυνάμεις βασίζουν τη δύναμή τους και την υποδούλωση των ανθρώπων υποδαυλίζοντας και συντηρώντας αυτό το συναίσθημα μέσα στους αιώνες. Ο πιο ολέθριος φόβος είναι ο φόβος για το Φως, για τον Ανώτερο Κόσμο και για τα Ανώτερα Όντα. Ο φόβος μπορεί να υπερνικηθεί μόνο όταν ένας άνθρωπος κατανοήσει το νόημα της ύπαρξής του και την παρουσία της ανώτερης κατάστασης. Να, γιατί είναι τόσο σωτήρια, τόσο λυτρωτική η γνώση για την ύπαρξη της Αδελφότητας του Φωτός, αυτής της Εγγύησης για την Ευτυχία και την Αθανασία. Γι΄αυτό η Αδελφότητα μπορεί να πει: «Διαλύουμε δεισιδαιμονίες, άγνοια και φόβο»! Πραγματικά, όταν κατανοηθεί η Σοφία της Διδασκαλίας, τότε όλοι οι φόβοι εμφανίζονται σαν αυτό που πραγματικά είναι: αχυρένια σκιάχτρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σκοτεινές και εχθρικές δυνάμεις, αλλά η ισχύς τους παραλύει όταν μπορεί κανείς να σκεφτεί: «Τι υπάρχει για να φοβηθώ αφού πίσω μου στέκει η Αδελφότητα;» Αυτή η γνώση, και επίγνωση, διαλύει κάθε φόβο. «Και γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς», είπε το Μεγάλο Ον. Όπως επίσης έχει λεχθεί: «Υπάρχει ίχνος φόβου κάτω από την Ασπίδα του Μ.;»

Αυτή τη λυτρωτική Αλήθεια διακηρύσσει η Αδελφότητα του Φωτός αιώνες τώρα, αλλά ο σάλος της γήινης ζωής και το δέλεαρ των γήινων αποκτημάτων σκεπάζει τον Ήχο της. Όμως, το κυνήγι της ευτυχίας είναι απολύτως μάταιο χωρίς την απαλλαγή από τους προαιώνιους φόβους. Και χωρίς την ψυχική ενέργεια, δηλαδή την ανώτερη συνειδητότητα δεν είναι δυνατή καμιά αληθινή ευτυχία.

Άλλος εχθρός της ψυχικής ενέργειας είναι η αμφιβολία. Πόσο εύστοχα έχει παρομοιαστεί με «τρύπιες τσέπες»! Όπως οι τρύπιες τσέπες δεν μπορούν να κρατήσουν τίποτε, έτσι και η συνειδητότητα που στεγάζει την αμφιβολία για το Ανώτερο αδυνατεί να συσσωρεύσει τις υψηλές εκπομπές. Η αμφιβολία είναι αμφι-βολή: στόχευση προς δύο αντίθετες κατευθύνσεις, που έτσι εξουδετερώνονται αμοιβαία. Ο νους, ο δεμένος με τις γήινες επιθυμίες, είναι αυτός που τραβιέται προς τα κάτω, ενώ η καρδιά φτεροκοπάει με χαρά και ενθουσιασμό στην επαφή με τις θεμελιώδεις αλήθειες. Γι΄αυτό η καρδιά είναι πάντα ανώτερη από την τυπική λογική και είναι ακριβώς το ενεργειακό κέντρο στο οποίο η Άγκνι Γιόγκα επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο και επισημαίνει τη βαρύνουσα σημασία του στη Νέα Εποχή. Η σημασία αυτή θα συνειδητοποιηθεί όταν οι άνθρωποι κατανοήσουν ότι η καρδιά είναι ένα κοσμικό όργανο, το οποίο τους συνδέει με τον Κόσμο και με καθετί που υπάρχει. Μια καρδιά ευαισθητοποιημένη και καλλιεργημένη σηματοδοτεί αντίστοιχης ποιότητας ψυχική ενέργεια.

Θανάσιμο εχθρό της ψυχικής ενέργειας αποτελούν ορισμένες ουσίες ου εισάγονται στον οργανισμό, με πρώτες σε επικινδυνότητα όλες τις ναρκωτικές ουσίες και αμέσως μετά το αλκοόλ. Όχι μόνο καταρρακώνουν την ψυχική ενέργεια καθώς και το σώμα, όχι μόνο σκοτώνουν τη συνειδητότητα μαζί με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά καθιστούν τον χρήστη εύκολη λεία στην κατάληψη από σκοτεινές οντότητες. Μια τέτοια κατοχή θεωρείται μεγάλη συμφορά επειδή οι καταληψίες όχι μόνον απομυζούν τη ζωτική ενέργεια του κατεχόμενου θύματός τους αλλά, έρποντας μέσα στη συνειδητότητά του, ελέγχουν την ελεύθερη βούλησή του και υποβάλλουν τις δικές τους επιθυμίες και θελήσεις, κατά κανόνα ποταπού ή και εγκληματικού χαρακτήρα. Έτσι σύρουν τα θύματά τους κυριολεκτικά στη κόλαση. Πραγματικά, η παράδοση σε αισχρά πάθη και συνήθειες είναι ο δρόμος προς την κόλαση.

Πέρα όμως από αυτές τις ψυχοκτόνες καταστάσεις, οφείλει καθένας να γνωρίζει ότι κάθε είδους αποσύνθεση είναι εχθρός της ψυχικής ενέργειας, με πρώτο και χειρότερο το κρέας, καθώς το χυμένο αίμα αποσυντίθεται αμέσως μετά στη σφαγή προσελκύοντας τις πιο αποκρουστικές οντότητες που ορμούν σ΄αυτό, συνοδεύοντας αυτή την τροφή στο στόμα του …μερακλή που το τρώει. Το μαγείρεμα και το ψήσιμο δεν απαλλάσσουν το σχετικό έδεσμα από τα αηδιαστικά σκουλήκια, τα οποία θα έρθει η ώρα να φωτογραφηθούν προς μεγάλη φρίκη των κρεατοφάγων.

Κάθε είδους αποσύνθεση, ακόμη και στάσιμα νερά, πρέπει να αποφεύγονται γιατί είναι εστίες μόλυνσης.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι τροφές συντηρημένες και μαγειρεμένες, αν και μπορεί να διατηρούν μέρος της θρεπτικής τους ουσίας, είναι ωστόσο νεκρές, και επομένως άδειες από ζωτική ενέργεια, την οποία διαθέτουν μόνο οι ζωντανές τροφές. Έτσι, φρούτα, λαχανικά, ξηροί και αποξηραμένοι καρποί, καθώς και σπόροι που είναι πλήρεις ενέργειας, πρέπει να αποτελούν, ει δυνατόν, τα τρία τέταρτα της προσλαμβανόμενης τροφής. Σήμερα πάντως αυτές οι πληροφορίες περί υγιεινής διατροφής κυκλοφορούν ευρέως, και κανονικά θα έπρεπε να διδάσκονται στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου.

Ας κλείσουμε αυτή τη λίστα με τον καπνό. Έχει λεχθεί ότι κάθε καπνός είναι βλαβερός για την ψυχική ενέργεια, και ιδίως ο καπνός από καύση σκουπιδιών, τσιγάρων και κρεάτων. Και ο καπνός από ξύλα που καίγονται είναι επιβλαβής «εκτός κι αν προστεθεί μια ωφέλιμη ουσία» -να υποθέσουμε βασίμως τις διάφορες ρητίνες και τα αιθέρια έλαια;