Agni Yoga Hellas

ΨΥΧΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – 2

Uncategorized

ΘΕΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Η σπουδαιότητα της γνώσης σχετικά με την ψυχική ενέργεια είναι προφανής, εφόσον κατανοηθεί ότι αυτή η «θυγατέρα του πυρός» συνιστά την πνευματική και σωματική υγεία μας, την ποιότητά μας, την ευτυχία μας, την ίδια μας τη Μοίρα. Είναι, λοιπόν, κεφαλαιώδους σημασίας όχι απλώς να καταλάβουμε τη σχέση της με το πυρ και τη συνειδητότητα, αλλά και τους τρόπους ανάπτυξης ή μείωσής της. Αυτό το μέρος της γνώσης αποτελεί την πρακτική όψη του θέματος, γιατί τίποτε δεν έχει αξία αν παραμείνει απλή θεωρία.

Αγγίζοντας την πρακτική πλευρά του ζητήματος, βρισκόμαστε μπροστά στο επίσης πρακτικότατο πρόβλημα του πώς να χωρέσουμε πολλές πληροφορίες σε λόγο χώρο. Έχοντας υπόψη το αδύνατο του εγχειρήματος, παρ΄όλα αυτά θα κάνουμε μια φιλότιμη προσπάθεια, με την ελπίδα να δώσουμε σε κάποιους –λίγους, δεν έχουμε αυταπάτες- το έναυσμα για περισσότερη έρευνα.

Πριν όμως από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να δηλώσουμε δύο πράγματα. Πρώτον, η συσσώρευση της ενέργειας είναι αναπαλλοτρίωτο απόκτημα του κατόχου της που κανείς δεν μπορεί να του το αφαιρέσει και που τον ακολουθεί σε όλες τις ζωές και σε όλους τους κόσμους. Δεύτερον, η ενέργεια κρυσταλλοποιείται και επικάθεται στους νευρικούς αγωγούς. Αυτοί οι κρύσταλλοι είναι εντελώς απτοί και οι επιστήμονες καλούνται να τους ανακαλύψουν.

Ας πάμε τώρα στο καθαρά πρακτικό μέρος.

Σαν μια μεγάλη γενικότητα μπορούμε να πούμε ότι η ανάπτυξη της συνειδητότητας σημαίνει και ανάπτυξη της ψυχικής ενέργειας. Ας δούμε όμως τα επιμέρους.

Πρώτα και κύρια, κάθε σκέψη που κατευθύνεται προς το καλό, το χρήσιμο και το ωραίο είναι συσσωρευτής του πύρινου θησαυρού. Η ομορφιά, ή, ακριβέστερα, η συνειδητοποίησή της και η έκσταση που αυτή προκαλεί είναι φυτώριο της πύρινης ενέργειας. Η ομορφιά γεννά ενθουσιασμό και χαρά. Έκσταση, ενθουσιασμός, χαρά –πόσο συγγενεύουν αυτά τα συναισθήματα και πόσο ισχυροί φωτοσυλλέκτες είναι! Όλοι το ξέρουμε από πείρα. Έχει λεχθεί:

«Μέσα από την Ομορφιά έχεις το Φως.» «Κάθε εκδήλωση ενθουσιασμού κατακρημνίζει ένα μόριο του θησαυρού… Έτσι, ο ενθουσιασμός θα είναι ο πιο σύντομος δρόμος προς την συσσώρευση της ψυχικής ενέργειας.»

Η χαρά, αλληλένδετη και αναπόσπαστη από την ομορφιά είναι πραγματική βροχή ψυχικής ενέργειας. «Πολλές φορές θα σας ρωτήσουν πού είναι το φυτώριο που παράγει τον ωραίο κήπο της πύρινης ενέργειας. Θα πείτε: Στη χαρά της Ομορφιάς. Μάθετε όμως πώς να περικλείετε αυτή τη χαρά του Φωτός… Μάθετε να συσσωρεύετε ενέργεια μέσα από τη χαρά, γιατί με τι άλλο θα υφάνουμε τα νήματα των μακρινών κόσμων; … Χαρείτε!»

«Είναι δυνατή η επίτευξη χωρίς έξαρση; Είναι δυνατή η αυτοθυσία χωρίς χαρά; Είναι δυνατό το θάρρος χωρίς ενθουσιασμό; Έτσι υποδείξτε… αυτούς τους ευκολότερους και πιο άμεσους τρόπους για την απόκτηση ψυχικής ενέργειας. Το Χέρι Μου δείχνει το θησαυρό του αναζητητή.»

Ασφαλώς, όλες οι ευγενείς σκέψεις και όλα τα θετικά συναισθήματα είναι συσσωρευτές της ανώτερης ενέργειας, όπως η συμπόνια, η ευγνωμοσύνη, η εμπιστοσύνη, και πάνω απ΄όλα η αγάπη, αυτός ο πιο ισχυρός μαγνήτης του κόσμου, η βάση όλων των άλλων συναισθημάτων. Μιλάμε όμως για την αληθινή αγάπη, όπως και για την αληθινή χαρά, και όχι για τις κακοποιημένες έννοιες που συνήθως εννοούν οι άνθρωποι. Μιλάμε για την αγάπη που θέλει να δίνει και όχι να παίρνει, που «ου ζητεί τα εαυτής», που είναι ικανή για θυσία –«υπάρχει αγάπη χωρίς αυτοθυσία;» – και που χωρίς αυτή δεν είναι κανείς παρά «χαλκός ηχών και κύμβαλον αλαλάζον».

Μεταξύ των άλλων, θα ήταν ίσως χρήσιμο να σταθούμε λίγο σε μια άλλη ιδιότητα που αναφέρεται τόσο συχνά στη Διδασκαλία –την ένταση. Δεν θα πρέπει να νομίσει κανείς ότι αυτή η λέξη στην Άγκνι Γιόγκα σημαίνει άγχος και πίεση, μολονότι ένα είδος πίεσης όντως υφίσταται μέσα σ΄αυτή. Η πίεση εδώ παίρνει την έννοια της συνειδητής προσπάθειας, η οποία εκδηλώνεται ως επαγρύπνηση και επιμονή και κυρίως ως αγώνας για την επίτευξη των βαλμένων στόχων. Μέσα σε όλα αυτά ας προστεθεί το να κάνει κανείς ό,τι κάνει «με όλη του την καρδιά», και επομένως η δύναμη στην προσπάθεια. Κάθε τεταμένη ενέργεια αποφέρει όφελος και αύξηση της πύρινης ουσίας.

Ίσως παραξενευτεί κανείς ακούγοντας ότι, όπως οι εκστάσεις της χαράς, έτσι και οι εκστάσεις του πόνου ισχυροποιούν την ενέργεια. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πόνος εκλεπτύνει πολύ την ανθρώπινη σύσταση, προκαλώντας μια αποϋλοποίηση. Ας σημειωθεί ωστόσο ότι το βέλος του πόνου παρέρχεται, ενώ η ουσία της χαράς παραμένει. Οπωσδήποτε όμως η ευαίσθητη καρδιά δεν μπορεί να αποφύγει τον πόνο, καθώς ο πόνος αυτού του κόσμου είναι μεγάλος.

Δεν θα παραλείψουμε δύο ακόμη ισχυρές ενεργειακές πηγές, δώρα της μεγάλης Μητέρας μας, της Φύσης. Το πρώτο έχει να κάνει με την τροφή μας. Για το θέμα αυτό είναι ήδη γνωστά πολλά πράγματα, ώστε δεν χρειάζεται να επεκταθούμε. Άλλωστε δεν απαιτείται ιδιαίτερη σοφία για να καταλάβει κανείς ότι μόνον οι ζωντανές τροφές διαθέτουν ζωτική ενέγεια, και συνεπώς η φυτική διατροφή είναι η ταιριαστή για το σκοπό.

Η δεύτερη ισχυρή ενεργειακή πηγή είναι τα λουλούδια, αυτοί οι τόσο εύθραυστοι και όμως τόσο δυναμικοί πράκτορες κοσμικής ενέργειας, εκτός από άγγελοι του Λεπτοφυούς Κόσμου. Με την ενέργεια, την ομορφιά και την αγνότητά τους είναι ανεκτίμητοι φορτιστές του ψυχικού και σωματικού συστήματός μας. Σε δεύτερο βαθμό το ίδιο κάνουν και πολλά δέντρα, κατά κύριο λόγο εκείνα με βελονοειδή φύλλα, επειδή αυτές οι βελόνες είναι ισχυροί συλλέκτες πράνα, του ζωτικού ρευστού. Πρέπει όμως να έχουμε υπόψη ότι η ωφέλεια από τα φυτά είναι μικρή αν δεν είναι συνειδητοποιημένη. Παντού και πάντα και στο καθετί η συνειδητότητα αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε την επίδραση των ορυκτών στην ψυχοσωματική μας υπόσταση, αλλά αυτός ο τομέας γνώσης είναι ακόμη terra incognita. Και, όπως είπαμε, χωρίς επίγνωση τα αποτελέσματα θα είναι φτωχά.

Ξεχάσαμε κάτι; Πώς θα μπορούσε να ξεχαστεί το σπουδαιότερο –η Διδασκαλία; Αυτό που εξασφαλίζει την ψυχική και σωματική μας ευεξία, την ανέλιξη και την ευδαιμονία μας; Αληθινά, πάνω και πέρα από κάθε άλλο, η Διδασκαλία είναι η ανώτατη μορφή ψυχικής ενέργειας. Θεωρούμε όμως πως αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνεται και νιώθει μέσα στην καρδιά του όποιος έχει ασχοληθεί με την Άγκνι Γιόγκα, αλλά και με κάθε αληθινή Διδασκαλία.

Μένει να πούμε λίγα λόγια για τους φθοροποιούς παράγοντες.

Ας μη σταθούμε στις ποταπές σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς το αποτέλεσμά τους είναι αυτονόητο. Ωστόσο, θα μείνουμε λίγο στο φόβο, ο οποίος παραλύει όλα τα κέντρα και σκοτεινιάζει τη συνειδητότητα. Η κατάθλιψη και η μελαγχολία έχουν δηλητηριώδη επίδραση σ΄εκείνον που ενδίδει σ΄αυτές.

Για τον εκνευρισμό και την ευερέθιστη ιδιοσυγκρασία έχουν λεχθεί τόσα πολλά στις σελίδες της Διδασκαλίας. Ας υπενθυμίσουμε μόνο πως ο εκνευρισμός παράγει τη δηλητηριώδη ουσία που ονομάσαμε ολετήρα, καταστροφέα, καθώς καταστρέφει πραγματικά τις συσσωρεύσεις της ψυχικής ενέργειας.

Η αμφιβολία –αμφιταλάντευση αποκλείει κάθε ευεργετική συσσώρευση μην επιτρέποντας οποιοδήποτε ουσιαστικό βήμα ανάπτυξης.

Η αδράνεια οδηγεί σε νέκρωση της ζωτικότητας. Και η κούραση όμως, η εξουθένωση των σωματικών δυνάμεων, έχει αρνητική επίδραση, και δεν βοηθάει καθόλου στον πνευματικό εμπλουτισμό.

Η ανισορροπία, τα σκαμπανεβάσματα, η σπασμωδικότητα στις διαθέσεις και τις προσπάθειες καταστρέφουν κάθε δυνατότητα.

Ας βάλει τον επίλογο σ΄αυτό το άρθρο ο λόγος του ίδιου του Διδασκάλου.

«Όχι με τη θλίψη, όχι με την τρέλα, όχι με τη μέθη, αλλά με τη χαρά της πραγμάτωσης θα γίνουμε οι ευτυχείς κάτοχοι του θησαυρού…»

«Η ψυχική ενέργεια ονομαζόταν μερικές φορές Τέρος. Στην Ερμητική Διδασκαλία μπορεί κανείς να βρει αυτήν την έκφραση: “Ο πολεμιστής Τέρος ύψωσε την ασπίδα του”. Έτσι υποδεικνυόταν ο προστατευτικός ρόλος της ψυχικής ενέργειας..»

«Η καλύτερη προφύλαξη όχι μόνο ενάντια στις αρρώστιες αλλά και στις εχθρικές επιθέσεις θα βρίσκεται πάντα στη συνειδητή εφαρμογή της ψυχικής ενέργειας. Η ανάπτυξή της είναι το πιο ζωτικό καθήκον της ανθρωπότητας.»

«Η συσσώρευση ψυχικής ενέργειας πρέπει να είναι ο πιο σπουδαίος στόχος, και όλες οι προσπάθειες να κατευθύνονται προς αυτόν…»