Προς αποφυγή παρανοήσεων, πριν προχωρήσουμε στην παράθεση αποσπασμάτων από την Άγκνι Γιόγκα, διευκρινίζουμε ότι όσα έχουμε πει ως τώρα σχετικά με την Ύλη και τη μορφικότητα των κόσμων, δεν σημαίνουν σε καμιά περίπτωση πως αρνούμαστε την ύπαρξη του Απόλυτου, Ακατανόητου και Άρρητου. Λέμε απλώς ότι σ΄Αυτό ταιριάζει μόνον η σιωπή. Τι μπορεί να λεχθεί για το Απροσπέλαστο; Τίποτα. Λέμε μόνο ότι Αυτό πάντοτε εκδηλώνεται, και Εκδήλωση σημαίνει μορφικότητα, μορφοπλασία. Τέλος, λέμε ότι οι κόσμοι και οι ένοικοί τους διαφέρουν σε μια άπειρη κλιμάκωση. Έχει λεχθεί -όχι από εμάς, εμείς πάντως δεχόμαστε τη δυνατότητα της Δήλωσης- ότι υπάρχουν Όντα, τα οποία υπερέχουν σε νοημοσύνη της ανθρωπότητάς μας όσο εμείς, οι άνθρωποι, υπερέχουμε μιας τσάπας.
Η ύπαρξη ανώτερων Όντων ήταν αποδεκτή σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και σε όλες τις εποχές. Σαν πρόχειρο παράδειγμα, ας θυμηθούμε την τριπλή διαίρεση των νοημόνων Όντων από τους Πυθαγόρειους σε Ανθρώπους, Δαίμονες, Θεούς. Και η προσπάθεια και στόχευση του ανθρώπου ήταν η υπέρβαση του ανθρώπινου επιπέδου και η αναρρίχηση στο επόμενο κλιμάκιο. Κυρίως στα Μυστήρια επιδιωκόταν συνειδητά η επίτευξη αυτού του στόχου και η επικοινωνία με τα Ανώτερα Όντα.
Έπειτα από τις παραπάνω διευκρινίσεις μπορούμε να περάσουμε σε αποσπάσματα από την Άγκνι Γιόγκα, αποσπάσματα που αναφέρονται κυρίως στον ενδιάμεσο -μεταξύ φυσικού και πύρινου- κόσμο, αυτόν που ονομάζουμε λεπτοφυή, επειδή η ύλη αυτού του κόσμου είναι πολύ λεπτότερης υφής από τις γνωστές καταστάσεις ύλης του γήινου πεδίου.
Επειδή συμβαίνει αυτό, ο Λεπτοφυής Κόσμος διαπερνά τη γήινη σφαίρα και την ατμόσφαιρά της, όπως ένα υγρό διαπερνά και διαποτίζει ένα ύφασμα ή ένα σφουγγάρι. Επομένως, ο Λεπτοφυής Κόσμος είναι ο εγγύτερος στη γήινη σφαίρα και, ως εκ τούτου, ο πιο προσιτός. Έτσι, οι επαφές και εμπειρίες των ενσαρκωμένων κατοίκων με καταστάσεις και όντα από τον Λεπτοφυή Κόσμο είναι πολύ συχνές.
Ο λόγος για τον οποίο οι αναφορές στον ενδιάμεσο κόσμο είναι περισσότερες από εκείνες που αφορούν στον Ανώτερο Κόσμο, τον Κόσμο του Φωτός που αποκαλούμε Πύρινο Κόσμο, είναι γιατί ο Λεπτοφυής Κόσμος μοιάζει περισσότερο στον γήινο κόσμο και γι΄αυτό είναι πιο κατανοητός και γιατί αποτελεί την άμεση συνέχεια της ζωής μετά την αποχώρηση από το γήινο πεδίο, το επεισόδιο που λέγεται θάνατος.
Ο Λεπτοφυής Κόσμος συνίσταται από πολλές καταστάσεις ύπαρξης (ας μην ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για καταστάσεις συνειδητότητας), που στη Διδασκαλία χαρακτηρίζονται ως στρώματα. Γενικά όμως μπορούμε να διαιρέσουμε τον Λεπτοφυή Κόσμο σε τρεις ζώνες: Την κατώτερη (αυτό που οι θρησκείες αποκαλούν κόλαση), τη μεσαία που μοιάζει πάρα πολύ με το γήινο κόσμο, και την ανώτερη, η οποία υπερβαίνει -και όσο πιο ψηλά τόσο πιο πολύ- σε ωραιότητα τον γήινο κόσμο.
Πολλές είναι οι ομοιότητες και πολλές οι διαφορές μεταξύ γήινου και Λεπτοφυούς Κόσμου. Ας ξεκινήσουμε με μια αναφορά στην ανώτερη ζώνη.
Ας σημειώσουμε ότι όλα τα χωρία που θα παραθέσουμε στη συνέχεια έχουν ληφθεί από το τμήμα της Άγκνι Γιόγκα που φέρει τον τίτλο Υπεργήινο[Ο όρος Υπεργήινο είναι γενικός και περιλαμβάνει όλους τους κόσμους, τους ανώτερους της Γης, Λεπτοφυείς και Πύρινους].
Η κατανόηση και αποδοχή των αόρατων κόσμων είναι ύψιστης σημασίας όχι μόνο για την ποιότητα της επίγειας αλλά και της επέκεινα ύπαρξης, όπως εκφράζεται στο παρακάτω σχόλιο:
«Ευλογημένοι είναι αυτοί που, ενώ βρίσκονται στο πυκνό σώμα, είναι ήδη έτοιμοι να δεχτούν την πολλαπλότητα των κόσμων. Μη νομίζετε ότι τέτοια αποδοχή έρχεται εύκολα… Υπάρχουν άνθρωποι, ακόμα και καλλιεργημένοι και μορφωμένοι, που αδυνατούν να κατανοήσουν τους πολλούς και ποικίλους κόσμους… Οποιοσδήποτε απορρίπτει την ιδέα του Λεπτοφυούς Κόσμου προετοιμάζει μια άθλια διαμονή για τον εαυτό του…»
Πράγματι, η αποδοχή του αόρατου κόσμου και της συνέχειας της ζωής είναι αληθινή ευλογία, όχι μόνο γιατί εξαλείφει το φόβο του θανάτου αλλά και γιατί προετοιμάζει για μια ευτυχή διαμονή στο επέκεινα.
Ας δούμε όμως μια περιγραφή από τα ανώτερα στρώματα του Λεπτοφυούς Κόσμου.
«Στις πτήσεις της στους μακρινούς κόσμους, η Ουρουσβάτι [ Ουρουσβάτι είναι το εσωτερικό όνομα της Έλενας Ρέριχ, μαθητευόμενης τότε της Κοινότητας των Σοφών Όντων, την οποία αποκαλούμε συνήθως Λευκή Αδελφότητα. Η εκπαίδευση της αφορούσε την ταχύρρυθμη απόκτηση γιογκικών δυνάμεων, και μεταξύ αυτών των ικανοτήτων ήταν οι πτήσεις σε άλλους κόσμους, αυτής ή άλλης διάστασης. Στο παρόν χωρίο έχουμε πτήση στον Λεπτοφυή Κόσμο] αντιλήφθηκε τις διαφορές τους με τη Γη. Μπορεί να φαίνεται περίεργο ότι, παρά το θεμέλιό τους της Ενότητας, υπάρχουν τόσο πολλές διαφορές, ακόμη και σε εκδηλώσεις που φαίνονται να μοιάζουν με τις γήινες συνθήκες. Κι επιπλέον, η εσωτερική ατμόσφαιρα αυτών των κόσμων είναι θαυμαστή! Τα χρώματα μερικές φορές μπορεί να θυμίζουν σε κάποιον γήινα χρώματα, αλλά η ουσία τους είναι τελείως διαφορετική. Το χρώμα των ωκεανών της Γης δεν μπορεί να συγκριθεί με το βάθος και τη διαφάνεια των νερών του Λεπτοφυούς Κόσμου. Η ατμόσφαιρα του Λεπτοφυούς Κόσμου μοιάζει με ουράνιο τόξο, αλλά τα λεπτοφυή του χρώματα είναι τελείως διαφορετικά από τα χρώματα των γήινων ουράνιων τόξων. Τα ψάρια μπορούν να πετούν, αλλά και ο χρωματισμός τους δεν έχει ισοδύναμο σε ψάρια της Γης και τα πιο πλουμιστά φτερά των γήινων πουλιών δεν μπορούν να συγκριθούν με το φτέρωμα στον Λεπτοφυή Κόσμο. Οι άνθρωποι μοιάζουν με γήινους ανθρώπους, αλλά εκπλήσσουν με τη λεπτότητα των χαρακτηριστικών και των ιστών τους. Οι φωνές τους θυμίζουν το πιο ωραίο τραγούδι στη Γη, εντούτοις το νόημα είναι τελείως διαφορετικό. Τέτοιες διαφορές είναι εντυπωσιακές για την ανθρώπινη συνειδητότητα και πρέπει να συνηθίσει κανείς σ΄αυτές.»
[Υπεργήινο, Τόμος Ι, παρ. 113]
Η κατανόηση, και κατ΄αυτόν τον τρόπο προσέγγιση, του Λεπτοφυούς Κόσμου θα βοηθηθεί πολύ από μερικούς βασικούς παράγοντες που έχουν να κάνουν με την αντίληψη που έχουμε γι΄αυτόν. Η ορθή αντίληψη, ο τρόπος που σκεφτόμαστε για το καθετί είναι απόλυτης και καταλυτικής σημασίας επειδή η Σκέψη είναι ο δημιουργός όλων των καταστάσεων. Η σκέψη δημιουργεί ή καταστρέφει, προωθεί ή παρεμποδίζει.
Στον Λεπτοφυή Κόσμο το αποτέλεσμα της σκέψης είναι πολύ πιο άμεσο και αντιληπτό από ό,τι στον γήινο κόσμο μας. Το «όπως σκέφτεται κανείς, έτσι και είναι» έχει απόλυτη ισχύ στον Λεπτοφυή Κόσμο. Εκεί οι συνθήκες της ύπαρξής μας εξαρτώνται σε απόλυτο βαθμό από τον τρόπο σκέψης μας- από τις μορφικές ως τις περιβαλλοντικές συνθήκες, και από τους συντρόφους μας ως τις ενασχολήσεις μας.
Ο χειρότερος τρόπος σκέψης για τον Λεπτοφυή Κόσμο είναι η άρνηση ύπαρξής του και ο φόβος. Η άρνηση θα στερήσει τον αρνητή από τις ωραίες εμπειρίες αυτού του τόσο πλούσιου κόσμου βυθίζοντάς τον σ΄έναν βαθύ ύπνο ασυναισθησίας, και είναι τόσο κρίμα να χάσει κανείς αυτή την εμπειρία. Ο φόβος πάλι μπορεί να βυθίσει κάποιον σε δυσάρεστες καταστάσεις, επειδή ο φόβος προκαλεί παράλυση και σκοτείνιασμα της σκέψης.
Και η αδιαφορία όμως είναι αρνητικός παράγων, επειδή, όταν είσαι τελείως απροετοίμαστος για μια μεγάλη επερχόμενη αλλαγή, θα έχεις την τύχη ενός φτερού στον άνεμο.
Πρώτα απ΄όλα, πρέπει να κατανοηθεί η απόλυτη σπουδαιότητα της σκέψης για τον Λεπτοφυή Κόσμο επειδή το πέρασμα σ΄αυτόν είναι εντελώς αναπόφευκτο. Ο άριστος τρόπος προσέγγισης είναι μέσω της αγάπης, γιατί η αγάπη είναι ο πιο δυναμικός και αποτελεσματικός παράγων που υπάρχει. Αλλά δεν μπορεί κανείς να αγαπήσει κάτι που δεν γνωρίζει. Γι΄αυτό η πληροφόρηση είναι η πρώτιστη αναγκαιότητα.
Πληροφόρηση υπήρξε πάντα, από την πιο μακρινή αρχαιότητα ως σήμερα. Αν οι άνθρωποι δεν αξιοποίησαν αρκετά, ή και αγνόησαν εντελώς, τις σχετικές πληροφορίες, το φταίξιμο δεν ανήκει στους Χορηγούς των πληροφοριών αλλά στους αποδέκτες. Οπωσδήποτε, ένας βασικός λόγος γι΄αυτό είναι η βαρύτητα και πυκνότητα του υλικού πεδίου και η συναφής αδυναμία των καλύτερων ανθρώπων να διαπεράσουν, να υπερβούν, το απτό.
Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ πιο ευνοϊκά λόγω της μεγάλης προόδου της επιστήμης, η οποία έχει διεισδύσει κυριολεκτικά στο χώρο του αόρατου και του απείρου ώστε η γλώσσα των πιο προοδευτικών εκπροσώπων της έχει προσεγγίσει τη γλώσσα της Αιώνιας Σοφίας, σε βαθμό ενίοτε ταύτισης. Από την άλλη μεριά η Αιώνια Σοφία, η οποία άλλωστε πάντοτε υποστήριξε και προώθησε την αμερόληπτη έρευνα, αξιοποιώντας τις νέες γνωστικές συνθήκες, παραχώρησε στην ανθρωπότητα πολύ περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με τα μυστήρια της Ύπαρξης.
Εκφραστής της Νέας Διαθήκης είναι η Άγκνι Γιόγκα, η Διδασκαλία του Πυρός-Φωτός, της οποίας ακόμα και η ονομασία δεν είναι άσχετη με τον χαρακτήρα της επελαύνουσας Κοσμικής Περιόδου ή Εποχής. Δεν έχει σημασία το ότι επί του παρόντος λίγες συνειδητότητες ανταποκρίνονται στον υψηλό κραδασμό της. Τα ίδια τα γεγονότα θα οδηγήσουν στην αναγνώριση της Αλήθειας της. Γιατί η Άγκνι Γιόγκα έχει προβεί σε γενναίες επισημάνσεις, προγνώσεις και προειδοποιήσεις για γεγονότα καίριας σημασίας σχετικά με τον πλανήτη μας και την ανθρωπότητά του. Πολλά απ΄αυτά, κυρίως γεγονότα που αφορούν επιστημονικές ανακαλύψεις ή θέματα ανθρώπινης και πλανητικής υγείας έχουν κιόλας επαληθευτεί, ενώ άλλα (όπως π.χ. κλιματολογικές ακρότητες και μεγάλες πλημμύρες) λαμβάνουν ήδη χώρα μπροστά στα μάτια μας. Αυτή η πλευρά της Διδασκαλίας θα άξιζε να αποτελέσει ιδιαίτερο θέμα μελέτης, δεν αφορά όμως το ζήτημα με το οποίο ασχολούμαστε τώρα.
Ακόμα και το λιγότερο σκεπτόμενο άτομο μπορεί να καταλάβει τι ευεργετική επανάσταση είναι δυνατόν να φέρει στη ζωή ενός ανθρώπου και όλης της ανθρωπότητας η εξοικείωση με την αθέατη όψη της Ζωής. Τι εξυγίανση θα προκύψει από την εξάλειψή του, σκόπιμα καλλιεργημένου από σκοτεινές δυνάμεις, φόβου του θανάτου. Από την ανάληψη ευθύνης για τις συνθήκες ύπαρξης στο γήινο αλλά και στο υπεργήινο πεδίο.
Στ΄αλήθεια, δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη και ευτυχέστερη επανάσταση από αυτήν! Αλλά η εξοικείωση, η αφοβία και η αγάπη για το Υπεργήινο απαιτεί πληροφόρηση, δηλαδή γνώση. Αυτή τη γνώση μπορούμε να αντλήσουμε από την ανεξάντλητη Πηγή Σοφίας -την Άγκνι Γιόγκα.
Ας το επιχειρήσουμε με βαθιά ευγνωμοσύνη και χαρούμενη προσδοκία! Ας ρίξουμε την ευλογημένη Γέφυρα μεταξύ των κόσμων!