Agni Yoga Hellas

ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΝΕΑ

Uncategorized

Για την ομάδα μας αυτές είναι μέρες χαράς για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι η γνωριμία και επικοινωνία με φίλους από μακρινές χώρες και ο δεύτερος ένα αναπάντεχο δώρο από κάποιους τέτοιους μακρινούς αδελφούς.

Το δώρο συνίσταται στην εκ μέρους τους αποστολή της μετάφρασης στην αγγλική γλώσσα ενός τμήματος των σημειωματαρίων της Έλ. Ρέριχ από τις καθημερινές συνομιλίες της με τον Μ.Μ., σημειώσεις στα ρωσικά που τις έκαναν απρόσιτες σε μας. Με ευγνωμοσύνη σ΄αυτούς τους φίλους που ανέλαβαν το ευτυχισμένο φορτίο της μετάφρασης, μεταφέρουμε σήμερα στο site μας τον αξιοσημείωτο πρόλογό τους προς ενημέρωση κάθε τυχόν ενδιαφερόμενου, ο οποίος δεν έχει λάβει γνώση σχετικά με αυτό το ζήτημα.

Για τον εορτασμό της επετείου των 145 ετών από τη γέννηση του Νίκολας Ρέριχ και των 140 ετών από τη γέννηση της Έλενας Ρέριχ, και τα σχεδόν εκατό χρόνια από τις πρώτες καταγραφές της επικοινωνίας ανάμεσα στον Διδάσκαλο Μ. και τους Ρέριχ, παρουσιάζουμε στους οπαδούς της Άγκνι Γιόγκα μια αγγλική μετάφραση των πρώτων Σημειωματαρίων –χειρογράφων της Έλενας Ι. Ρέριχ από τα αρχεία του Amherst College των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Βυθιζόμενοι μέσα στις Σημειώσεις, καταλαβαίνουμε ότι μας έχει επιτραπεί να γίνουμε μάρτυρες ενός χωρίς προηγούμενο γεγονότος στην ιστορία της ανθρωπότητας, του οποίου η κλίμακα υπερβαίνει τα όρια της συνειδητότητας ενός συνηθισμένου ανθρώπου. Αυτό το γεγονός ήταν μια εμπειρία εκείνης της περιόδου για να σωθεί η Γη μας, η οποία έμοιαζε να βρίσκεται στο χείλος ενός τρομερού θανάτου έναν αιώνα πριν.

Για μερικές δεκαετίες του εικοστού αιώνα, πάνω στον πλανήτη μας αναπτυσσόταν μια μάχη ισχύος ανάμεσα σε δύο κολοσσιαίες δυνάμεις: τις Δυνάμεις του Φωτός και εκείνες του Σκότους. Ο Αρμαγεδδώνας έλαβε χώρα στον πλανήτη μας και στην Υπεργήινη Σφαίρα και στη συνηθισμένη γήινη. Ο μανιασμένος θυμός του Ιεροφάντη του Σκότους και των υπηρετών του οδήγησε τη Γη σε τέτοια κατάσταση ώστε επιβράδυνε την προδιαγεγραμμένη εξέλιξη της ανθρωπότητας για πολλές χιλιετίες. Η συντριπτική πλειοψηφία της ανθρωπότητας βρισκόταν η ίδια σε μια εξαιρετικά ακαλλιέργητη κατάσταση, ζώντας μέσα στα όρια της εγκόσμιας ύπαρξης και ματαιότητας, χωρίς σκέψη για τη θεία καταγωγή της και την ανάγκη για πνευματική ανάπτυξη –και, φυσικά, χωρίς σκέψη προσωπικής υπευθυνότητας για το πεπρωμένο της Γης. Για να σώσουν τον πλανήτη, όλες οι Δυνάμεις της Λευκής Αδελφότητας –οι Διδάσκαλοι των Ιμαλαϊων- οι Διδάσκαλοι της Σοφίας μόχθησαν σε υπέρμετρο βαθμό. Πολλά μέλη της Λευκής Αδελφότητας, οι Συνεργάτες της, και οι εγγύτεροι μαθητές ενσαρκώθηκαν στη γη για να βοηθήσουν την πάσχουσα ανθρωπότητα και να πολεμήσουν το Σκοτάδι από ένα ένσαρκο επίπεδο. Η Μεγάλη Σύντροφος του Διδασκάλου Μ. η φορέας της Θηλυκής Αρχής, αποδέχτηκε κι αυτή τη γήινη ενσάρκωση. Επειγόντως –για πολλοστή φορά!- ήταν ανάγκη να καλέσει τους ανθρώπους στη γνώση, στο φως, στην κουλτούρα, στην Ηθική της Ζωής – και να το κάνει αυτό στο μέσο μια συνηθισμένης επίγειας ζωής, με ανθρώπινα χέρια και πόδια, να μεταφέρει στους ανθρώπους τη Θέληση και το Κάλεσμα στο Φως του Κυρίου Μ. Ο Κύριος Μ. έπρεπε να δεχτεί προσωπικά τη μάχη με τον Ιεροφάντη του Κακού και να τον εκδιώξει πέρα από τα σύνορα του Ηλιακού Συστήματος. Για να κερδίσει πλήρη ισχύ στην πάλη ενάντια στο κακό, ήταν ανάγκη να συνδυαστεί η δύναμη της καρδιάς του Κυρίου Μ. και η δύναμη της καρδιάς της Μητέρας του Κόσμου.

Αλλά οι νόμοι του φυσικού κόσμου είναι εξίσου δύσκολοι για όλους. Το ενσαρκωμένο πνεύμα, ακόμα και μιας πλανητικής κλίμακας, χάνει πολλές από τις δυνατότητές του, χάνει ακόμα και τη γνώση του εαυτού του. Και μόνον ο πόθος για το Φως, η αόριστη ανάμνηση της Αδελφότητας του Πνεύματος, και η ακατανίκητη επιθυμία να βοηθήσει ανθρώπους που υποφέρουν έκαιγε στην καρδιά του ενσαρκωμένου Πνεύματος της Μητέρας του Κόσμου. Είναι Εκείνη και η επίγεια οικογένειά της που περπάτησαν στη Γη κάτω από το όνομα των Ρέριχ. Μετέφεραν το Κάλεσμα των Κυρίων για Φως στον πλανήτη, μετέφεραν το Λάβαρο της Ειρήνης, έδωσαν στους ανθρώπους τις μεγαλύτερες αξίες της πνευματικής καλλιέργειας, έδωσαν στον κόσμο τα βιβλία της Άγκνι Γιόγκα που υπαγορεύθηκαν από τον Κύριο Μ. και καταγράφηκαν από την Έλενα Ρέριχ.

Και πολλοί συμμετέχοντες που αναφέρονται στα Σημειωματάρια ενσαρκώθηκαν ειδικά για να λάβουν μέρος στα περιγραφόμενα γεγονότα με τα δικά τους καθήκοντα και ρόλους και να επεκτείνουν την απαιτούμενη συνεργασία. Ο Κύριος Μ. το είπε αυτό άμεσα στις 27 Αυγούστου του 1922: «Έχοντας δεχτεί την αποστολή, δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τη ζωή.» Δυστυχώς, μερικοί από τους επίδοξους συνεργάτες των Ρέριχ έχασαν την ανάμνηση της εθελοντικά ανειλημμένης αποστολής τους όταν βυθίστηκαν στη σάρκα.

Τα Τετράδια (Σημειωματάρια) δεν είναι τα βιβλία της Άγκνι Γιόγκα αλλά ημερολόγια που απεικονίζουν την ιστορία του δραματικού μονοπατιού της ζωής των Ρέριχ, τις εμπειρίες τους και, σε πείσμα όλων των εμποδίων, τη συνεχή άνοδο προς τα ύψιστα πνευματικά επιτεύγματα, αρχίζοντας από τα πρώτα πειράματα να εγκαθιδρυθεί μια καθαρή σύνδεση με τον Κύριο, μέχρι τις πιο εκτεταμένες και διαφορετικές (ποικίλες) συνομιλίες με τους Διδασκάλους της Σοφίας, στη διάρκεια των οποίων, τα κείμενα ειδικά της «Άγκνι Γιόγκα» υπαγορεύονταν χωριστά.