Agni Yoga Hellas

ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

Uncategorized

Στα τέσσερα άρθρα που προηγήθηκαν προσπαθήσαμε να δώσουμε μια γενικότατη ιδέα για το περιεχόμενο της Άγκνι Γιόγκα . Ας κρατάμε πάντα στο νου μας τις έννοιες Απειροσύνη, Συνειδητότητα, Ιεραρχία. Αυτές οι τρεις έννοιες οι τρεις κολόνες που στηρίζουν όλο το οικοδόμημα της Διδασκαλίας αυτής. Με αυτές τις θεμελιώδεις έννοιες συνδέονται άλλες βασικότατες έννοιες, όπως Ανώτερος Κόσμος (ή Κόσμοι), η Διπλή Αρχή (ή οι Δύο Αρχές), ο Νέος Κόσμος και η Νέα Φυλή.
Οι παραπάνω έννοιες δίνουν τον τόνο και τον ιδιάζοντα χαρακτήρα στη Διδασκαλία της Άγκνι Γιόγκα, ενώ ο Νόμος του Κάρμα και της Μετενσάρκωσης είχαν ήδη τονιστεί και διακηρυχτεί σε προηγούμενες Διδασκαλίες, όπως είναι ο Ινδουισμός και ο Βουδισμός, αλλά και οι αρχαιοελληνικές φιλοσοφικές θεωρήσεις από την Ορφική ως τη Νεοπλατωνική, αλλά και σε όλα σχεδόν τα πολιτισμένα μέρη του κόσμου. Ασφαλώς οι Νόμοι αυτοί εμπεριέχονται στη Νέα Διδασκαλία της Άγκνι Γιόγκα, η οποία ως συνθετική Διδασκαλία αγκαλιάζει όλες τις προηγούμενες, αποτελώντας τη συνέχεια και τη σύνθεσή τους.

Η πιο χαρακτηριστική ίσως έννοια της Διδασκαλίας, η οποία μάλιστα της δίνει και την ονομασία, είναι το Πυρ, και Άγκνι, ως γνωστόν, σημαίνει Πυρ.
Αν και δεν αναφέρθηκε ρητά, το Πυρ υπόκειται σε όλες τις άλλες έννοιες, αφού το Πυρ είναι η ίδια η ουσία του Παντός.
Αν ανατρέξει κανείς στα κείμενα της Άγκνι Γιόγκα θα διαπιστώσει ότι η λέξη πυρ και το παράγωγο επίθετο πύρινος είναι παρόντα σε κάθε σελίδα, σε κάθε παράγραφο: Κοσμικό Πυρ, πύρινη (ψυχική) ενέργεια, πυρ της καρδιάς, πυρ των κέντρων, ουράνιο πυρ και υπόγειο πυρ, πύρινος Κόσμος, λεπτοφυέστατο πυρ και υλικότερο πυρ, ακόμα και μαύρο πυρ… πυρπολούν τις σελίδες των βιβλίων της.
Αλλά, βέβαια, η γνώση, ακόμα και η λατρεία, του Πυρός δεν είναι κάτι καινούργιο. Έρχεται από την πιο μακρινή αρχαιότητα, με χίλιες μορφές και ονομασίες. Μόνο η πρόσφατη ανθρωπότητα, κυρίως από το Μεσαίωνα ως τις μέρες μας, λησμόνησε ή αγνόησε την ιερότητα και τη σπουδαιότητα αυτού του στοιχείου, χρησιμοποιώντας το μόνο αρνητικά ως «πυρ της κόλασης» ή «γέννα του πυρός», αλλά και ως μέσο βασανισμού!
Τώρα όμως, η αναφορά και ο τονισμός στο στοιχείο του πυρός αποτελεί επιτακτική ανάγκη, όχι ως απλή υπενθύμιση, αλλά επειδή φτάνει, ή ίσως έφτασε, η ώρα της κυριαρχίας του στον κόσμο. Η επερχόμενη Εποχή είναι Εποχή του Πυρός. (Και σ΄αυτόν που αντιπαθεί ή χλευάζει την έννοια της Νέας Εποχής, ας του δώσουμε μια άλλη: Πύρινη Εποχή -μάλλον όμως αυτή θα του αρέσει ακόμα λιγότερο! Αλλά το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν σηκώνει αστεία…)

Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε λίγο τα περί Εποχής του Πυρός.
Το Πυρ καταφθάνει στη Γη υπό μορφή πύρινων ή ακτινικών ενεργειών. Είναι ωστόσο άκρως σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα πάντα, άρα και αυτές οι πύρινες ενέργειες, δεν είναι παρά Συνειδητότητα, καταστάσεις συνείδησης. Επομένως, Σκέψεις – Σχεδιασμοί – Στόχοι που αφορούν την Εξέλιξη και το επόμενο βήμα ανόδου, και όχι μόνο της Γης μας, έρχονται από πολύ υψηλές Πηγές Νοημοσύνης, από κάποια Γαλαξιακά Κέντρα για να δώσουν την αναγκαία ώθηση.
Υπάρχουν διάφορες κοσμικές συνθήκες που επιβάλλουν τις εξελικτικές αλλαγές. Και υπάρχουν επίσης κομβικά χρονικά σημεία όπου ασκείται μεγάλη πίεση. Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι η πίεση είναι τόσο ισχυρότερη όσο μεγαλύτερη καθυστέρηση ή αντίσταση αποκτά σε κάποιο μέρος του κόσμου.

Τις εξελικτικές πύρινες ενέργειες υποδέχεται κατ΄αρχήν η Πνευματική Ηγεσία κάθε κόσμου, τις οποίες υποσταθμίζει και προσαρμόζει ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού που κατοικεί τον συγκεκριμένο κόσμο.
Σε ό,τι αφορά εμάς, τους κατοίκους της Γης, έχουμε τη δική μας Πνευματική Ηγεσία, την Ιεραρχία του Φωτός, κρίκο και σκαλοπάτι της Μεγάλης Συμπαντικής Αδελφότητας, η οποία είναι ο πρώτος Αποδέκτης των Κοσμικών Ενεργειών. Με βάση αυτές τις Ενέργειες, εκπονούν ένα Σχέδιο κατάλληλο για τον δικό μας κόσμο, και το Σχέδιο αυτό το διοχετεύουν σ΄εμάς τους ανθρώπους υπό μορφή ιδεών και οδηγιών, οι οποίες θα υλοποιήσουν το Σχέδιο, εφόσον βέβαια αποδεχτούμε, τουλάχιστον ένας ικανός αριθμός από εμάς, αυτές τις οδηγίες.

Αυτό ακριβώς έκανε η Ιεραρχία μας, όπως και πάντοτε κάνει, μέσω εντεταλμένων Εκπροσώπων Της, τους οποίους η Ίδια έχει διακηρύξει ως τέτοιους -«Ούτος έστιν ο Υιός Μου ο αγαπητός… Αυτού ακούετε.», τότε. Τώρα πάλι, ήρθαν οι διακηρυγμένοι Εκπρόσωποί Της, η Ε.Π. Μπλαβάτσκυ ως προπομπός της Άγκνι Γιόγκα, και το ζεύγος Έλενα και Νίκολας Ρέριχ ως εκφραστές και φορείς της Άγκνι Γιόγκα, της Διδασκαλίας του Πυρός, του Κήρυκα της Πύρινης Εποχής. Η Άγκνι Γιόγκα είναι το G.P.S. στο δρόμο προς την Εποχή του Πυρός, προς τον Νέο Κόσμο, και ο διαμορφωτής του Νέου Ανθρώπου.
Εκείνον τον «Υιό» δεν Τον άκουσαν. Τον παράκουσαν, Τον παραποίησαν, Τον εκμεταλλεύτηκαν. Διαβλέποντας αυτή την παραχάραξη, εξέφρασε την αγωνία και τη θλίψη Του: «Περίλυπος εστίν η ψυχή Μου έως θανάτου». Αλλά και τα νεότερα Τέκνα του Πατρός – Ιεραρχίας δεν γνώρισαν λιγότερη κακοποίηση και προδοσία.
Πότε επιτέλους θα μάθουμε να αναγνωρίζουμε και να ακούμε τους Μεγάλους Απεσταλμένους, τους μεγάλους Ευεργέτες μας;