Agni Yoga Hellas

ΠΕΡΙ ΦΩΤΙΣΗΣ …συνέχεια

Uncategorized

Καλύτερα όμως ν΄ακούσουμε τον πλέον έγκυρο λόγο από τα πλέον αρμόδια χείλη, εκείνης που άναψε όλα τα πυρά της, εκείνης που στράγγισε το Δισκοπότηρο της Άγκνι Γιόγκα, που έγινε η Μητέρα αυτής της Διδασκαλίας και της Νέας Ανθρωπότητας -της Έλενας Ρέριχ.
«Επίσης, είναι ουσιώδες να εξηγήσουμε τι είναι το Σαμάντι ή η ύψιστη πνευματική φώτιση. Πάρα πολλά έχουν γραφτεί για την κατάσταση αυτή από ανθρώπους που δεν την έχουν βιώσει ποτέ ή που είχαν απλώς κάποια εμπειρία στην πιο αδύνατη μορφή της. Αλλά υπάρχουν τόσες διαβαθμίσεις του Σαμάντι όσοι και βαθμοί συνειδητότητας και κύκλοι πνευματικής τελειότητας.
Ο βαθμός φώτισης που έχει επιτευχθεί αντιστοιχεί πάντοτε στις πνευματικές μας συσσωρεύσεις. Γι΄αυτό η ποικιλία βάθους αυτών των συσσωρεύσεων πρέπει να γίνει σαφής. Αν η επίτευξη του Σαμάντι μπορούσε να μας δώσει παντογνωσία, τότε η ιδέα της Απειροσύνης θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί. Εκτός αυτού, η συνειδητότητα που βυθίζεται στο Σαμάντι αποκτά φώτιση σύμφωνα με τις ατομικές της συσσωρεύσεις και με τις σφαίρες τις προσιτές σ΄αυτήν, και μπορεί να μεταφέρει μόνο ένα μέρος των εμπειριών αυτών στο φυσικό πεδίο. Γιατί ο φυσικός οργανισμός είναι ανίκανος ν΄ανταποκριθεί για πολύ καιρό στους ύψιστους κραδασμούς και να τους εντυπώσει στο μυαλό χωρίς καταστροφικά αποτελέσματα. Η επιστήμη έχει ήδη αποδείξει το καταστροφικό αποτέλεσμα από ασύμφωνους κραδασμούς. Έτσι, ένας άνθρωπος που επιστρέφει από Σαμάντι συγκρατεί ορισμένες αναμνήσεις, αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι γίνεται παντογνώστης και ότι στο εξής μπορεί να εισχωρήσει στην ουσία κάθε γεγονότος.
Έχει δει ή δοκιμάσει μια ορισμένη κατάσταση έκστασης ή μια ανώτερη ένταση συγκίνησης ή έχει κερδίσει μια ορισμένη κατάσταση έκστασης ή μια ανώτερη ένταση συγκίνησης ή έχει κερδίσει εσωτερική όραση μέσα στην ουσία τούτης ή εκείνης της εκδήλωσης. Έτσι, μπορεί να έχει πετύχει την αντίληψη της αιώνιας ύπαρξης, ή της ανώτατης αγάπης, της ωραιότητας του Είναι, της ενότητας όλων των όντων, ή της παρουσίας του κάθε τι και της ένωσης με όλους και όλα. Παρ΄όλα αυτά, δεν θα γίνει παντογνώστης με τη γήινη έννοια της λέξης.

Οι αντιλήψεις του Σαμάντι είναι διαφορετικής φύσης. Μπορεί να έρθει κανείς κοντά στα νοούμενα των πραγμάτων, αλλά επιστρέφοντας στη Γη πρέπει να μελετήσει τα αποτελέσματά τους με γήινες μεθόδους. Είναι, φυσικά, εξαιρετικά δύσκολο να περιγράψει με λόγια αυτό που δεν μπορεί να εκφραστεί. Κι έτσι όμως, “η σκέψη βασιλεύει πάνω απ΄όλα τα Σαμάντι. Όσο ανώτερη, τόσο ισχυρότερη. Όσο φλογερότερη, τόσο χρησιμότερη η εκδήλωση. Αληθινά, η σκέψη είναι παντοδύναμη και απεριόριστη”. Επιπλέον, στον πλανήτη μας η επίτευξη του Σαμάντι είναι προσιτή μόνο σ΄έναν ανώτερο Αρχάτ, ο οποίος ζει σε τελείως διαφορετικές συνθήκες. Ασφαλώς, ο Βιβεκανάντα δεν πέτυχε πλήρες Σαμάντι, αλλά, επειδή ήταν ανεπαρκώς προετοιμασμένος γι΄αυτό από φυσική άποψη, ακόμα και ο βαθμός του Σαμάντι στον οποίο βυθίστηκε έφερε τα θλιβερά του αποτελέσματα. Ο πρόωρος θάνατός του ήταν αποτέλεσμα της ανώριμης και βεβιασμένης εμπειρίας.

Ο ανθρώπινος οργανισμός στον πλανητικό μας κύκλο είναι ακόμα μακριά από τέτοιες αντιληπτικές δυνατότητες, και ως εκ τούτου απαιτείται μακρά προετοιμασία, όχι μόνο γι΄αυτό το είδος εκδήλωσης αλλά και για μικρότερες πύρινες εκδηλώσεις. Οι παραμικρότεροι κραδασμοί της αρρύθμιστης δύναμης της Κουνταλίνι μπορεί να καταστρέψουν ένα σώμα που δεν είναι εκπαιδευμένο ή σφυρηλατημένο για να τη δεχτεί…
Χιλιάδες βιβλία που ασχολούνται με εύκολες μηχανικές μεθόδους ανάπτυξης των κρυμμένων κατώτερων ψυχικών δυνάμεων ρίχνονται τώρα στον κόσμο της βιβλιαγοράς. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι αμαθείς και ανεύθυνοι συγγραφείς συνεργάζονται με τις δυνάμεις του σκότους. Οι τελευταίες δεν επιθυμούν τίποτε τόσο πολύ όσο το ν΄ανοίξουν ορισμένα κέντρα στους ανθρώπους, για ν΄αρπαχτούν από αυτά και μέσα από αυτά να συμμετέχουν στη γήινη ζωή, προκειμένου να εκπληρώσουν τα σκοτεινά τους σχέδια. Πραγματικά, προσπαθούν να κρατούν γύρω από τη Γη μια ατμόσφαιρα μολυσμένη από τις πολύ χαμηλές εκπορεύσεις, τις απαραίτητες για την ύπαρξή τους…»
Έχω γράψει αρκετά για τη βλάβη των μηχανικών τρόπων και για τον κίνδυνο ανάπτυξης μεντιουμισμού. Για την αληθινή μαθητεία είναι ουσιώδες να εφαρμόζουμε τη δύναμη του πνεύματος και να γνωρίζουμε την αλήθεια μάλλον παρά να δελεαζόμαστε από κάθε είδους τεχνάσματα προσιτά σε κάθε μέντιουμ.
Έπειτα από τον ορισμό μου του Σαμάντι μπορείς να δεις πόσο σχετικές είναι οι φωτίσεις. Η έννοια της Απειροσύνης αποκλείει τη δυνατότητα να αποκτηθεί ποτέ απόλυτη γνώση και σ΄αυτό έγκειται όλο το μεγαλείο -αυτό είναι η ΖΩΗ. Κάθε Μανβαντάρα, κάθε κύκλος έχει την αλήθεια του, και στην ανθρωπότητα δίνεται εκείνο το τμήμα της το οποίο μπορεί να αφομοιωθεί κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερου κύκλου… Οι Αρχάτ ακόμα κι αυτοί μαθαίνουν ακατάπαυστα και βαθαίνουν τη γνώση τους. Είναι δυνατόν να φανταστείς πλήρη γνώση; Ασφαλώς, αυτό θα ισοδυναμούσε με εκμηδένιση! Αλήθεια, τι θα συνέβαινε τότε με τη συνειδητότητά μας, η ίδια η ουσία της οποίας συνίσταται σε αδιάκοπη κίνηση και αντίληψη; Άπειρη είναι η ζωή και άπειρες είναι οι αντιλήψεις και οι δυνατότητές της…»
[Επιστολή 5 Σεπτ.1935]

Τόσο καθαρά, τόσο διαφορετικά, τόσο σοφά από την επίσημη και διακηρυγμένη Εκπρόσωπο της Ιεραρχίας -το Ηχείο της Σαμπάλλα. Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω!
Εμείς για πολλοστή φορά θα καταγγείλουμε τους απαταιώνες που επαγγέλλονται άμεση, μεγάλη και τελειωτική(!!) φώτιση, αποτρέποντας τους ανθρώπους από την έγκυρη οδό της σταθερής προσπάθειας και σταδιακής ανόδου.
Έχει γεμίσει ο κόσμος από «φωτισμένους», «φτασμένους», «δασκάλους», «επαϊοντες», και «ανοιγμένα κέντρα». Οι πραγματικοί φωτισμένοι δεν αυτοδιακηρύσσονται. Επιπλέον, ο πνευματικός δρόμος της Πύρινης Γιόγκα αποκηρύσσει όχι μόνο τις τεχνικές μεθόδους, τα μηχανιστικά μέσα, τις ουσίες, αλλά ακόμα και τους παραδοσιακούς τρόπους του γιογκισμού.
Ο Νέος Κόσμος χρειάζεται νέα σκέψη, νέους τρόπους, νέους (τω πνεύματι) ανθρώπους.