Agni Yoga Hellas

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΓΚΝΙ ΓΙΟΓΚΑ – 1

Uncategorized

Ρωτούν συχνά: «Ποια είναι η μέθοδος της Άγκνι Γιόγκα;». Θα μπορούσε να απαντήσει κανείς πως η ίδια η ονομασία της «Άγκνι Γιόγκα» και «Ζωντανή Ηθική» έχουν την απάντηση. Κατανοούμε όμως ότι αυτή η απάντηση δεν θα έλυνε το πρόβλημα για τον ερωτώντα. Γι΄αυτό θα επιχειρήσουμε να διευκρινίσουμε το ζήτημα όσο πιο απλά και αναλυτικά μας επιτρέπουν οι πειστάσεις.

Για να καταλάβει κανείς τον τρόπο ή τη μέθοδο επίτευξης αυτής της Γιόγκα πρέπει να γνωρίσει πρώτα ποιος είναι ο στόχος της. Πού στοχεύει.

Ο στόχος, η επιδίωξη και το σχέδιο είναι η δημιουργία ενός νέο τύπου ανθρώπου και ενός Νέου Κόσμου.

Ας μη νομίσει κανείς ότι μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα. Πρόκειται για ένα και το αυτό αποτέλεσμα. Ο Νέος Κόσμος απαιτεί και προϋποθέτει έναν Νέο Άνθρωπο και χωρίς αυτόν η πραγματοποίησή του είναι αδύνατη. Έτσι, η ουσία του ερωτήματος μετατοπίζεται στο τι σημαίνει «Νέος Άνθρωπος». Ποια γνωρίσματα τον χαρακτηρίζουν και τον διαφοροποιούν από τον προηγούμενο εξελικτικό τύπο.

Ασφαλώς δεν φαντάζεται κανείς πως ο νέος ανθρώπινος τύπος θα έχει κάποια περίεργα εξωτερικά εξαρτήματα, όπως κέρατα ή φτερά! Η διαφοροποίησή του θα αφορά τη νοοτροπία του, τον τρόπο του σκέπτεσθαι, με άλλα λόγια τη συνειδητότητά του. Η συνειδητότητα του ανθρώπου της νέας φυλής θα είναι πρώτα απ΄όλα εξαιρετικά διευρυμένη. Δεν θα γνωρίζει σύνορα, όχι μόνο μεταξύ κρατών αλλά ούτε μεταξύ Γης και άλλων κόσμων τόσο στο πυκνό υλικό πεδίο καθώς και στο αόρατο λεπτοφυές πεδίο. Ο καινούργιος άνθρωπος θα σπάσει το φράγμα όχι μόνο των διαφορετικής πυκνότητας κόσμων αλλά και το φράγμα του χρόνου. Θα συνειδητοποιήσει την αχρονικότητά του. Μια τέτοια διεύρυνση δίνει τέλος στο φάσμα του θανάτου. Μια τέτοια διεύρυνση καθιστά τον φορέα της Κοσμικό Πολίτη και υπεύθυνη οντότητα. Μια τέτοια διεύρυνση δημιουργεί χαρά, ισορροπία και ψυχική υγεία. Μια τέτοια διεύρυνση όμως συνοδεύεται και από την κατανόηση της επ΄άπειρον επέκτασης σε γνώση και δυνατότητες.

Το άπλωμα της αντιληπτικής ικανότητας θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο αν δεν συνοδεύεται από την εκλέπτυνση εκείνη που μόνο η καρδιά μπορεί να δώσει. Πράγματι, μόνο η καρδιά μπορεί να υπαγορεύσει το αίσθημα της ενότητας, χωρίς την οποία κάθε γνώση γίνεται γράμμα νεκρό και κύμβαλον αλαλάζον. Μόνο η καρδιά μπορεί να εμπνεύσει τα πιο ευγενικά αισθήματα και τις πιο υψηλές εφέσεις. Άλλωστε, σύμφωνα με την Άγκνι Γιόγκα η καρδιά είναι η εστία της ανώτερης συνειδητότητας, γι΄αυτό η Διδασκαλία αυτή αποκαλεί τον εαυτό της Διδασκαλία της Καρδιάς και επικεντρώνει όλες της τις προσπάθειες στην ανάπτυξη αυτού του κέντρου. Και είναι ακριβώς η πυροδότηση του καρδιακού κέντρου το μέσον επίτευξης της Άγκνι Γιόγκα, δηλαδή το άναμμα του πυρός που εκδηλώνεται ως αγάπη, ενθουσιασμός, αγωνιστικότητα, αφοσίωση στο Ανώτερο και στους μεγάλους στόχους.

Αλλά πώς θα ανάψει αυτή η θεία φωτιά, το Άγκνι, η ανώτερη ψυχική ενέργεια που θα κατακάψει όλες τις ατέλειες και θα φωτίσει το εσωτερικό ον με το ανέσπερο εκείνο φως που μεταμορφώνει την ανθρώπινη υπόσταση σε θεία; Ένα είναι το όργανο, ένα το εργαλείο, μία η μέθοδος, μία η λέξη: Συνειδητότητα. Πώς θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε άλλο όταν αυτή είναι η έσχατη πραγματικότητα, η μόνη πραγματικότητα, ο δημιουργός των πάντων; Όταν η ίδια η ανθρώπινη επιστήμη διακηρύσσει ότι το Σύμπαν δεν είναι παρά καταστάσεις συνειδητότητας, έχοντας επιτέλους φτάσει στην κατανόηση αυτής της μεγάλης αλήθειας, τότε πώς είναι δυνατόν ένας νοήμων άνθρωπος να μην καταλαβαίνει ότι το πιο ανεκτίμητο αγαθό του, η μόνη πραγματική του περιουσία είναι η συνειδητότητά του; Εφόσον, λοιπόν, φτάσει σ΄αυτή την κατανόηση, δεν θα πρέπει η πρώτη του προτεραιότητα, η μεγαλύτερη του μέριμνα να αφορά το πιο πολύτιμο που έχει;

Η συνειδητότητα είναι το πλέον θαυμαστό και μαγικό πράγμα. Μπορεί να επεκταθεί επ΄άπειρον ή να συρρικνωθεί μέχρι σημείου εκμηδένισης. Μπορεί να χωρέσει τα πάντα ή να περιοριστεί στο ελάχιστο. Μπορεί να σε κάνει Βούδα ή σκουλήκι. Μπορεί να σε πάει στον παράδεισο ή στην κόλαση. Είναι το χτες, το σήμερα και το αύριο. Είναι το πάντα και τα πάντα. Έχει απίστευτη απορροφητική και διαμορφωτική ικανότητα. Μπορεί να είναι άγρυπνη ή να κοιμηθεί. Με λίγα λόγια σε κάνει να είσαι ό,τι είσαι.

Εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα, είναι φυσικό και επόμενο η Διδασκαλία –και κάθε Διδασκαλία- να έχει ως έργο της τη διαμόρφωση της νοήμονος συνειδητότητας σύμφωνα με τους σκοπούς της. Εξάλλου κάθε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο, κάθε διαφήμιση στοχεύει ακριβώς στο ίδιο: τον επηρεασμό της συνειδητότητας και κατά συνέπεια της βούλησης, της τάσης και της ανάλογης δράσης του ανθρώπου. Με λίγα λόγια τα πάντα απευθύνονται στην ανθρώπινη συνειδητότητα γιατί από τη συνειδητότητα εξαρτώνται τα πάντα. Είναι ένας περίεργος κύκλος όπου η αρχή και το τέλος συναντιούνται, όπως στο παραστατικό σύμβολο του φιδιού που αρπάζει την ουρά του.

Εδώ όμως σταματάει η ομοιότητα που βασίζεται σ΄έναν φυσικό νόμο. Η διαφορά είναι τεράστια σε ό,τι έχει να κάνει με τον σκοπό, αλλά και με τον τρόπο επίτευξής του.

Όσον αφορά το δεύτερο, δηλαδή τον τρόπο επίτευξης του σκοπού, η Άγκνι Γιόγκα δεν επιτρέπει τον προσηλυτισμό, τη διαφήμιση και την προπαγάνδα, τα οποία θεωρεί ανάξια μέσα επηρεασμού για κάτι τόσο μεγάλο και υψηλό όπως είναι η δική της σκοποθεσία. Ο δικός της τρόπος είναι ένας και μόνο –η πληροφόρηση, η οποία σέβεται απολύτως την ελεύθερη βούληση και επιλογή, καθώς αυτός ο σεβασμός συνιστά επίσης εφαρμογή ενός κοσμικού νόμου.

Όσον αφορά τους σκοπούς της Άγκνι Γιόγκα, δεν έχουν καμία σχέση με τους ταπεινούς σκοπούς του ίδιου όφελους μιας κερδοσκοπικής εταιρίας. Οι σκοποί της Άγκνι Γιόγκα είναι μεγαλειώδεις, συγχρόνως όμως αποτελούν απόλυτη κοσμική αναγκαιότητα. Αυτοί οι υψηλοί σκοποί σημαίνονται εύγλωττα στους τίτλους των βιβλίων της – ΑΠΕΙΡΟΣΥΝΗ, ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ, ΚΑΡΔΙΑ, ΥΠΕΡΓΗΙΝΟ, ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.

Η εξυγίανση και σωτηρία του πλανήτη μας συνιστά αγωνιώδη προσπάθεια της Διδασκαλίας, μαζί με την επακόλουθη αναβάθμιση όλης της Ζωής πάνω σ΄αυτόν. Όλα όμως εξαρτώνται από την ανθρώπινη αποδοχή και σύμπραξη στο μεγάλο έργο, χωρίς εξαναγκασμό της ελεύθερης βούλησής του. Η ελεύθερη βούληση δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δυνατότητα επιλογής. Για να μπορεί να επιλέξει κανείς μεταξύ διαφορετικών πραγμάτων και δρόμων πρέπει να γνωρίζει κάτι γι΄αυτά τα πράγματα και γι΄αυτούς τους δρόμους. Επομένως, η πληροφόρηση είναι πολύτιμη και αναγκαία. Πολύ σωστά έχει λεχθεί πως η πληροφορία κυβερνά τον Κόσμο. Και πραγματικά, αν συμβαίνει κάτι αληθινά καλό στους καιρούς μας είναι η ευχερής διακίνηση της πληροφορίας. Εδώ βρίσκεται και η παγίδα –η ψευδής και απατηλή πληροφορία. Εδώ χρειάζεται όσο τίποτα η ικανότητα διάκρισης. Και μόνο η καρδιά μπορεί να διακρίνει πού υπάρχει το Ωραίο, το Καλό και το Αληθινό.

Η Άγκνι Γιόγκα, λοιπόν, είναι Δρόμος της Καρδιάς, και μόνο μέσω αυτού του πυρός –Άγκνι- μπορεί να αναρριχηθεί, ή μάλλον να πετάξει κάποιος στις ύψιστες κορυφές, μια ανώτερη βαθμίδα Ύπαρξης. Μια Ύπαρξη που δεν περιορίζεται στην τρισδιάστατη φυλακή της πυκνής ύλης και της φθαρτότητάς της. Η απειροσύνη Χώρου και Χρόνου και αέναης εξέλιξης ανήκει σ΄αυτή την ανώτερη Ύπαρξη, και είναι στόχος της Άγκνι Γιόγκα μέσω διάλυσης των δεισιδαιμονιών –προκαταλήψεων, της άγνοιας και του φόβου.

Έτσι, η Άγκνι Γιόγκα καλλιεργεί την πύρινη σκέψη, την αδιάρρηκτα δεμένη με την καρδιά, γιατί αυτή είναι ο κύριος μοχλός της συνειδητότητας και μόνο αυτή οδηγεί στα πύρινα επιτεύγματα του γιογκισμού.