Agni Yoga Hellas

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΓΚΝΙ ΓΙΟΓΚΑ – 3

Uncategorized

Ύστερα από όλα αυτά που ειπώθηκαν ως τώρα, ενδέχεται κάποιοι να γκρινιάξουν ότι τα εκτεθέντα συνιστούν μόνο θεωρία αλλά δεν βλέπουν κάτι άμεσα και πρακτικά εφαρμόσιμο.

Πρώτα-πρώτα θα πούμε ότι εάν «οι ιδέες, δηλ. η σκέψη, κυβερνούν τον Κόσμο», τότε δεν υπάρχει στον Κόσμο τίποτε πιο πρακτικό από τη σκέψη. Η σκέψη είναι η μεγαλύτερη δύναμη και η δημιουργός των πάντων, καλών ή κακών. Επομένως, η καλλιέργειά της είναι ό,τι πιο πρακτικό και πιο επείγον.

Δεύτερον, οι περισσότεροι άνθρωποι λέγοντας «θεωρία» εννοούν κάποια ή κάποιες υποθέσεις, όπως πολλές της ακαδημαϊκής επιστήμης, οι οποίες αλληλοαναιρούνται ή απορρίπτονται με το πέρασμα του χρόνου. Λοιπόν, η Γιόγκα συνιστά μια πανάρχαια  επιστήμη, επιβεβαιωμένη μέσα σε αμέτρητους αιώνες, επομένως δεν κάνει υποθέσεις –γνωρίζει. Και δεν υφίσταται σ΄αυτήν διαχωρισμός θεωρίας και πράξης. Είναι ταυτόχρονα και τα δύο.

Θα πούμε επίσης ότι η σκέψη, μολονότι είναι η πιο λεπτοφυής ενέργεια, είναι εντούτοις κάποιου είδους ουσία, που έχει μορφή, σχήμα, χρώμα, ακόμη και βάρος. Παραδόξως, παραβλέπεται συνήθως η πιο δυναμική της ποιότητα, ο μαγνητισμός. Χάρη σ΄αυτήν ακριβώς την ιδιότητα εκδηλώνεται η δεύτερη δύναμή της, η μορφοπλαστική, και βέβαια η ισχυρή έλξη που συναθροίζει μαζί σκέψεις όμοιου κραδασμού, δηλαδή ποιότητας.

Από τους απίστευτα γιγαντιαίους σχηματισμούς του διαστήματος μέχρι το πιο απλό αντικείμενο της γης, τα πάντα είναι δημιουργίες της σκέψης –δημιουργίες φυσικά ανάλογες με τη δυναμική και την ποιότητα της σκέψης που τις γέννησε. Κι αν η παρουσία της είναι τόσο εμφανής στο ένυλο σύμπαν, τότε τι πρέπει να φανταστεί κανείς για τους υπεργήινους κόσμους, οι οποίοι είναι καθαρά κόσμοι της σκέψης! Σε κάποιον τέτοιο κόσμο σκέψης θα περάσουμε όλοι μια μέρα, οπότε πώς θα μπορούσε να σταθεί ισχυρισμός ότι η σκέψη στερείται πρακτικότητας; Πιο άτοπος ισχυρισμός δεν υπάρχει, όταν ακόμη και η ανθρώπινη επιστήμη έφτασε πλέον στην κατανόηση ότι η μόνη πραγματικότητα είναι η συνειδητότητα και ότι ολόκληρο το Σύμπαν δεν είναι παρά καταστάσεις συνειδητότητας, με άλλα λόγια νοημοσύνης. Ζωή και Νοημοσύνη είναι οι όψεις του ίδιου νομίσματος, δεν μπορούν ποτέ να διαχωριστούν, αλλά, φυσικά, η νοημοσύνη έχει άπειρη κλίμακα διαβάθμισης, όπως και άπειρη δυνατότητα ανάπτυξης.

Ας θυμηθούμε και τις δύο σοφές ρήσεις-αλήθειες: «Προηγείται η σκέψη και ακολουθεί η δράση», και «Όπως σκέφτεται κανείς στην καρδιά του έτσι και είναι». Οι πράξεις, οι ενέργειες και η ποιότητα του καθενός εξαρτάται από το ποιόν της σκέψης του. Αυτό δεν ισχύει βέβαια μόνο σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Γι΄αυτό όπου δημιουργήθηκαν Σχολές καλλιέργειας της Σκέψης, εκεί άνθισε η πιο υψηλή κουλτούρα. Έτσι, τίποτα δεν είναι πιο πρακτικό από την καλλιέργεια της σκέψης και σ΄αυτό δίνει τεράστια βαρύτητα η Γιόγκα της Ζωής, η Γιόγκα του Πυρός, η Άγκνι Γιόγκα. Ανάβοντας τα ωραία πυρά της Σκέψης δημιουργεί την πιο όμορφη φωταψία, κατακαίοντας το σκοτάδι.

Όταν οι άνθρωποι ζητούν «πρακτικές» εφαρμογές, στην πραγματικότητα εννοούν μηχανικές εφαρμογές: ασκήσεις, στάσεις, διαλογιστικές φόρμουλες. Η Άγκνι Γιόγκα, όντας ένα πλήρες σύστημα ζωής, δεν παραλείπει ακόμα και μηχανικούς τύπους που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συνειδητότητας, όπως ασκήσεις παρατηρητικότητας, συγκέντρωσης, αναπνοής, κ.τ.λ. Όλα αυτά όμως είναι δευτερεύουσας σημασίας, απλώς επιβοηθητικά, και μπορεί κανείς να πετύχει και ανεξαρτήτως αυτών, επειδή άλλωστε ο ορθός τρόπος σκέψης τα επιβάλλει κάποια στιγμή. Η πιο σημαντική άσκηση πάντως είναι η αποτύπωση μιας εικόνας στο τρίτο μάτι. Αυτή συνιστάται ιδιαιτέρως, αλλά είναι αναγκαίες ορισμένες προϋποθέσεις για την εφαρμογή της.

Ως ολοκληρωμένη αγωγή ζωής, η Άγκνι Γιόγκα παρέχει αμέτρητες συμβουλές ορθής διαβίωσης που εξασφαλίζουν υγεία πνεύματος και σώματος. Προσφέρονται γενναιόδωρα από τον πιο έμπειρο και συνάμα στοργικό Γιατρό. Και ας μην ξεχάσουμε το σπουδαιότερο –αφορούν όχι μόνο την παρούσα γήινη ζωή αλλά και τη συνέχειά της στο Επέκεινα.

Αληθινά, η Άγκνι Γιόγκα αποτελεί τον πιο ανεκτίμητο, τον πιο πλήρη Οδηγό Ζωής.