Agni Yoga Hellas

Ο ΠΑΡΩΝ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ

Uncategorized

Έπειτα από σιγή μερικών μηνών η ιστοσελίδα μας ανοίγει ξανά στέλνοντας πρώτα απ΄όλα θερμό χαιρετισμό σε όλες τις φίλες και τους φίλους της Άγκνι Γιόγκα, καθώς και σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης απανταχού της γης.
Το φθινόπωρο μας βρίσκει σε μεγάλη αναταραχή και ανησυχία διεθνώς. Μεγάλα προβλήματα και βάσανα ταλανίζουν την ανθρωπότητα, όπως φυσικές καταστροφές, ασθένειες, πολεμικές συγκρούσεις, φτώχεια, ξεριζωμός…
Μεταξύ των πολλών δεινών υπάρχει και ένα ιδιαζόντως απεχθές -οι τυφλές τρομοκρατικές ενέργειες, όπως η πρόσφατη στην Άγκυρα. Είναι τόσο τερατώδες να σφαγιάζονται ανυποψίαστοι, αθώοι άνθρωποι, όχι στο πεδίο της μάχης αλλά σε ειρηνικές συναθροίσεις, σε ναούς, εορτασμούς, διαδηλώσεις, αγορές ή σε μέσα μαζικής μεταφοράς, γραφεία, καταστήματα, κ.τ.λ. Όπου παρεισφρέει ο θάνατος και η συμφορά κάτω από τη μεταμφίεση της αθώας συμμετοχής και αναπάντεχα σπέρνει τον όλεθρο και τον σπαραγμό. Και το πιο άθλιο, ότι οι πράξεις αυτές γίνονται στο όνομα του Θεού!!

Κι όμως! Τα μεγαλύτερα και ειδεχθέστερα εγκλήματα έχουν διαπραχθεί στο όνομα κάποιας θεολογικής ή πολιτικής ιδεολογίας. Καθένας, ακόμη και με ελάχιστη γνώση της Ιστορίας, το γνωρίζει αυτό. Η ρίζα του κακού είναι η μικροψυχία και η μικρόνοια. Αυτά εμποδίζουν την κατανόηση, και η έλλειψη κατανόησης επιφέρει χωριστικότητα, μίσος για εκείνο που μοιάζει διαφορετικό, και φανατισμό. Ο φανατισμός, αποκρουστικό γέννημα του σκότους, έχει αποδειχτεί στο πέρασμα των αιώνων ικανός για τις πιο φριχτές βιαιοπραγίες.
Θα περίμενε κανείς πως οι ατέλειωτες συμφορές θα είχαν διδάξει κάτι στους ανθρώπους, τουλάχιστον για χάρη της ίδιας τους της ευημερίας, αν όχι για τίποτε άλλο. Δυστυχώς, ένα μεγάλο τμήμα της ανθρωπότητας παραμένει ακόμα στο σκοτάδι. Και διαπιστώνει κανείς, σχεδόν με τρόμο, πόσο αργά αναπτύσσεται η ανθρώπινη συνειδητότητα, παρ΄όλες τις συνεχείς ώσεις εκ μέρους των φωτισμένων Διανοιών.
Ένας βασικός παράγοντας καθυστέρησης είναι η διαστρέβλωση, η παραποίηση και παραμόρφωση σε βαθμό αγνώριστο των μεγάλων ιδεών. Και αφού, όπως εύστοχα δηλώνει ο Πλάτων, οι ιδέες κυβερνούν τον κόσμο, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία και τη δύναμή τους, είτε αυτές είναι ορθές, είτε λαθεμένες. Και για πολλοστή φορά θα πούμε ότι η παραποίηση των ιδεών είναι η πιο αγαπημένη μέθοδος των σκοτεινών για να οδηγούν τα πράγματα εκεί που θέλουν.
Είναι, δυστυχώς, η αποκοπή μας από το Ανώτερο και η συναφής έλλειψη αγνότητας σε όλους τους βιωματικούς τομείς που μας καθιστά εύκολα όργανα της σκοτεινής δύναμης. Και να, που μπήκαμε πάλι, μετά από τις βλακώδεις τυμπανοκρουσίες υποδοχής του 21ου αιώνα, σε μια περίοδο σοβαρών απειλών και κινδύνων, όπως άλλωστε είχε προβλεφθεί στις Επιστολές της Έλ. Ρέριχ. Και στις σελίδες της Διδασκαλίας διαβάζουμε:
«Δυστυχώς, ο παρών καιρός αντιστοιχεί πλήρως στην τελευταία περίοδο της Ατλαντίδας. Οι ίδιοι ψευδοπροφήτες κι ένας ψευδοσωτήρας. Οι ίδιοι πόλεμοι, οι ίδιες προδοσίες και πνευματικός βαρβαρισμός.
Περηφανευόμαστε για τα ψίχουλα πολιτισμού. Και οι Ατλάντειοι επίσης γνώριζαν να πετούν διασχίζοντας τον πλανήτη προκειμένου να εξαπατήσουν με ταχύτητα ο ένας τον άλλον. Οι ναοί βεβηλώθηκαν παρόμοια, και η επιστήμη έγινε αντικείμενο κερδοσκοπίας και αντιδικίας… Με τον ίδιο τρόπο επαναστάτησαν ενάντια στην Ιεραρχία και πνίγηκαν με τον ίδιο τον εγωισμό τους. Με όμοιο τρόπο διατάραξαν την ισορροπία των υπόγειων δυνάμεων, και με αμοιβαίες προσπάθειες δημιούργησαν έναν κατακλυσμό.»

Όταν μιλούν οι Γνώστες, δεν το κάνουν για να τρομοκρατήσουν αλλά για να προειδοποιήσουν και να αποτρέψουν μεγάλες συμφορές. Υποδεικνύουν πάντοτε τους τρόπους της σωτηρίας και της ευημερίας. Τώρα λοιπόν επισημαίνουν την έλευση νέων ενεργειών, ο κατάλληλος χειρισμός των οποίων θα εγκαινιάσει έναν νέο, πολύ υψηλότερο πολιτισμό που θα μεταμορφώσει ολόκληρη τη ζωή μας.
Γνωρίζοντας επακριβώς το είδος και την ποιότητα αυτών των ενεργειών, τις μεταφράζουν, τρόπον τινά, με όρους ιδεών και δράσεων, έτσι ώστε να γίνουν προσβάσιμες και χρηστικές σ΄εμάς τους ανθρώπους. Αυτή ακριβώς είναι η αποστολή της Άγκνι Γιόγκα, της Αείζωης Ηθικής.

Υπάρχει ένας γενικός κανόνας, ο οποίος ισχύει σε κάθε περίσταση που το σπιράλ της εξέλιξης φτάνει το σημείο ανόδου στο επόμενο, υψηλότερο, επίπεδο. Ο κανόνας αυτός επιβάλλει την υπερίσχυση λεπτοφυέστερων καταστάσεων στο νέο επίπεδο ύπαρξης, δηλαδή μια γενική εκλέπτυνση. Στην ουσία, πρόοδος ή εξέλιξη σημαίνει ακριβώς εκλέπτυνση. Η εκλέπτυνση αφορά πρωτίστως τον τρόπο σκέψης, ο οποίος διαμορφώνει επακόλουθα ένα ευγενέστερο ήθος. Αυτή η επίτευξη συνεπάγεται αναπόφευκτα την αναβάθμιση του πολιτισμού.

Η παρούσα ιστορική καμπή είναι μεγαλύτερης σημασίας από εκείνην της Αναγέννησης, επειδή συνεπάγεται πολύ δυναμικότερες αλλαγές, αλλά και επειδή εγκυμονεί πολύ μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητά μας σε περίπτωση αποτυχίας. Είναι, επομένως, μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, έστω κι αν λίγοι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται αυτό.
Αν, λοιπόν, τα πράγματα έχουν έτσι, τότε η υιοθέτηση και χρήση χονδροειδών μέσων και τρόπων όχι μόνον αντιτίθεται ευθέως στην εξέλιξη αλλά και οδηγεί σε οπισθοδρόμηση και εξαχρείωση των ηθών, προς μεγάλη αγαλλίαση του σκότους. Είμαστε μάρτυρες άφθονων, υπεράφθονων μάλιστα, τέτοιων φαινομένων, συχνά τόσο ανατριχιαστικών που υποβάλλουν τη διαπίστωση ότι πολλά μέλη της ανθρωπότητας έχουν απωλέσει την ανθρώπινη υπόσταση.
Ωστόσο, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι σκοτεινοί, και μάλιστα στα υψηλότερα κλιμάκιά τους, γνωρίζουν και χρησιμοποιούν και πολύ εκλεπτυσμένες μεθόδους στρατολόγησης οπαδών, κι εδώ ενυπάρχει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος ολισθήματος για ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι κακών προθέσεων. Όπως, προειδοποιεί ο Μεγάλος Διδάσκαλος, αυτές οι μέθοδοι των σκοτεινών φτάνουν στο σημείο να μιμούνται τους τρόπους της Λευκής Αδελφότητας, ακόμη και να χρησιμοποιούν ανάλογα προσωπεία. Πίσω όμως απ΄αυτή την απομίμηση κρύβεται απάτη και παραπλάνηση, διότι σταγόνες δηλητηρίου έχουν ριχτεί ύπουλα στο φαινομενικά καθαρό μίγμα.
Πώς, λοιπόν, δεν θα εξαπατηθεί ο αναζητητής; Καθένας έχει μέσα του έναν αλάνθαστο κριτή, κι αυτός είναι η καρδιά του. Η καρδιά δεν λαθεύει αν δεν έχει στεγνώσει από εγωισμό, ιδιοτέλεια, ή και νωχέλεια. Το αντισηπτικό της καρδιάς είναι η αγνότητα των κινήτρων. Η αγνή καρδιά θα διακρίνει το υψηλό, το ωραίο, το αληθινό. Έλκεται σ΄αυτό και τρέφεται με αυτό.
Η καρδιά θα διακρίνει την καρδιά. Γιατί, τελικά, η εκλέπτυνση που απαιτεί το Φως είναι εκλέπτυνση κατά βάση της καρδιάς, ενώ η εκλέπτυνση των σκοτεινών είναι μόνον εγκεφαλική και στερείται του πυρός εκείνου που είναι χαρακτηριστικό της καρδιάς.
Το γνήσιο και η απομίμηση μπορεί να μοιάζουν σε πρώτη όψη, αλλά διαφέρουν εντελώς στην ουσία. Και χρειάζεται οξύ και εκπαιδευμένο μάτι για να διακρίνει τη διαφορά. Αυτό το «μάτι» έχουν καλλιεργήσει μέσα στους αιώνες όλες οι αληθινές Διδασκαλίες -ο Πνευματικός Πλοηγός της ανθρωπότητας.