Ας μιλήσουμε για το πιο Υψηλό, για το πιο θαυμαστό, για το πιο σωτήριο –για την Άγκνι Γιόγκα. Τη Δυναμική του Πυρός, την Επιστήμη της Ζωντανής Ηθικής, τη Σοφία της Σύνθεσης, την Τέχνη του Ζην, τη Διδασκαλία της Καρδιάς.
Ίσως κάποιος νομίσει ότι οι πιο πάνω προσδιορισμοί είναι καθ΄υπερβολήν ή τρόπος του λέγειν. Εμείς όμως, αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη απέναντι στην Αλήθεια, λέμε ότι κανένας υπερθετικός δεν μπορεί να αποδώσει την αξία αυτής της Άνωθεν Δωρεάς που ονοματοποιήθηκε με τις σανσκριτικές λέξεις Agni και Yoga. Η επιλογή της ονομασίας δεν έγινε απλώς λόγω του εύηχου ακούσματος ή επειδή η σανσκριτική είναι η μητέρα όλων των γλωσσών, αλλά επειδή αυτές οι δύο λέξεις είναι εξαιρετικά περιεκτικές σε νόημα, περιλαμβάνοντας όλους τους προσδιορισμούς που παραθέσαμε στην πρώτη παράγραφο του κειμένου μας.
Έχει μεγάλη και καθοριστική σημασία να κατανοηθεί ότι όλες οι παραπάνω έννοιες, του Πυρός, της Ηθικής, της Σύνθεσης, της Ζωής και της Καρδιάς, είναι απολύτως σχετικές και αδιαχώριστες. Μπορούμε όμως να πούμε ότι η βάση αυτής της κατανόησης είναι η καρδιά. Χωρίς ενεργό ρόλο του παράγοντα αυτού η προσέγγιση στην Άγκνι Γιόγκα είναι αδύνατη. Ένας ολόκληρος τόμος –πέρα από τις πάμπολλες αναφορές σε όλους τους τόμους της σειράς- έχει αφιερωθεί στον παράγοντα Καρδιά.
Ας σταχυολογήσουμε από το υπέροχο αυτό βιβλίο.
Είναι προτιμότερο να πειστεί κανείς ότι η καρδιά δεν είναι όργανο ολοκληρωτικά δικό του, αλλά ότι έχει δοθεί για ύψιστη επικοινωνία. Ίσως, αν οι άνθρωποι άρχιζαν να θεωρούν την καρδιά σαν κάτι δοσμένο Άνωθεν, να έδειχναν μεγαλύτερη φροντίδα γι΄αυτήν.
Δεν είναι χωρίς λόγο που η Διδασκαλία της Καρδιάς χρειάζεται τόσο πολύ για τη ζωή του μέλλοντος. Διαφορετικά, πώς θα διασχίσετε τα σύνορα των κόσμων;
Κάποιος ερημίτης… απηύθυνε αυτό το μήνυμα σε καθέναν που συναντούσε: «Διαθέτεις μια καρδιά». Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν μιλούσε για συμπόνια, για υπομονή, αφοσίωση, αγάπη και άλλες ευεργετικές βάσεις της ζωής, απάντησε: «Μόνο να μην ξεχαστεί η καρδιά, κι όλα τα άλλα θα έρθουν». Αληθινά, μπορούμε να στραφούμε προς την αγάπη, αν αυτή δεν έχει πουθενά να κατοικήσει; Ή πού θα στεγαστεί η υπομονή, αν η κατοικία της είναι κλειστή; … Ας σταθούμε σταθερά πάνω στο θεμέλιο της καρδιάς και ας καταλάβουμε ότι χωρίς την καρδιά δεν είμαστε παρά μαραζωμένα κελύφη.
Όποιος αγαπά τα λουλούδια βρίσκεται πάνω στο μονοπάτι της καρδιάς. Όποιος γνωρίζει την αγωνιστική προσπάθεια προς τα ύψη βρίσκεται πάνω στο μονοπάτι της καρδιάς. Όποιος σκέφτεται αγνά βρίσκεται πάνω στο μονοπάτι της καρδιάς. Όποιος αναγνωρίζει τους ανώτατους κόσμους βρίσκεται πάνω στο μονοπάτι της καρδιάς. Όποιος είναι έτοιμος για την Απειροσύνη βρίσκεται πάνω στο μονοπάτι της καρδιάς. Έτσι θα καλέσουμε όλες τις καρδιές στη συνειδητοποίηση γης Πηγής. Είναι ορθή η κατανόηση ότι η ουσία της καρδιάς ανήκει στον Λεπτοφυή και στον Πύρινο Κόσμο.
Μπορεί κανείς να διακρίνει κόσμους μέσα στην καρδιά, αλλά όχι μέσα στο νου. Έτσι, η σοφία είναι αντίθετη προς τη διάνοια, εντούτοις δεν απαγορεύεται να στολίζουμε το νου με σοφία.
Το συναίσθημα θα υπερτερεί πάντοτε της λογικής… Επομένως, όταν μιλάμε για την καρδιά επιβεβαιώνουμε το οχυρό του συναισθήματος… Η διδασκαλία για το δημιουργικό συναίσθημα είναι η συνειδητοποίηση της δημιουργικότητας της σκέψης. Ας μην τεμαχίζουμε την επικράτεια του συναισθήματος, γιατί είναι ένα ενιαίο πεδίο σε άνθηση… Η λογική δεν μπορεί να δημιουργήσει αν δεν υπάρχει το σπέρμα της καρδιάς. Όταν, λοιπόν, μιλάμε για την καρδιά, μιλάμε για το ωραίο.
…Επίσης, χωρίς την συμμετοχή της καρδιάς δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για ποιότητα που βρίσκεται στη βάση όλων όσα υπάρχουν. Η λογική απορρίπτει την ποιότητα. Βλέπετε όμως πώς αναστατώνεται η ζωή χωρίς σεβασμό για την ποιότητα. Έτσι, ας κατανοήσουμε γιατί … απομένει μόνο μια σωτηρία που περνά από το μονοπάτι της καρδιάς.
Η καρδιά, λοιπόν, είναι η έδρα όλων των ανώτερων συναισθημάτων αλλά και της ανώτερης κατανόησης, δηλαδή της σοφίας. Είναι επίσης η έδρα της ποιότητας σε κάθε εκδήλωση, δηλαδή της ομορφιάς.
Η Άγκνι Γιόγκα είναι κάλεσμα στις ζωντανές καρδιές.