Agni Yoga Hellas

Ο ΑΓΚΝΙ ΓΙΟΓΚΙ – 3

Uncategorized

Ο άγκνι γιόγκι είναι ένα πύρινο ον. Πώς αρχίζει αυτή η μεταμόρφωση; Η αρχή γίνεται με τη διαπίστωση της ατέλειας και του αδιεξόδου της γήινης ζωής που ανάβει τη φλόγα της επιθυμίας για φως και βελτίωση των συνθηκών. Αυτός ο πόθος κινητοποιεί την αναζήτηση της γνώσης που οδηγεί στην έξοδο από τη φυλακή. Το πυρ-άγκνι έχει ανάψει. Η διαστημική σκέψη, έχει αποκτήσει την πρώτη ρίζα, που δεν είναι άλλο παρά η ιδέα ότι η υπέρβαση των γήινων ορίων είναι δυνατή.

Έτσι ξεκινάει ο αγώνας για την επίτευξη του στόχου. Ο αγώνας είναι αδιάκοπος γιατί αφού πατήσει κανείς το πόδι του σ΄αυτή την ατραπό, δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Η επιστροφή στον πρότερο τρόπο ζωής και σκέψης είναι βουτιά στο σκοτάδι και στην άβυσσο. Η γήινη ύπαρξη χωρίς νόημα και σκοπό γίνεται αληθινός εφιάλτης από τη στιγμή που δει κάποιος τις πρώτες αναλαμπές του φωτός.

Ο συνεχής αγώνας αναρριπίζει και μεγαλώνει την πρώτη φωτιά και σιγά σιγά, σε λίγες ή περισσότερες ζωές, το ανθρώπινο ον πυροδοτείται όλο και πιο πολύ μέχρι τη μεγάλη, την οριακή στιγμή της ολοκληρωτικής ανάφλεξης, της πύρινης Μεταμόρφωσης. Σε όλη αυτή τη διαδρομή, το πνεύμα γνωρίζει ήττες και νίκες, πτώσεις και ανόδους, αλλά η σωτηρία έγκειται στη συνέχιση της προσπάθειας: «Αγώνας είναι η βάρκα του Αρχάτ. Αγώνας είναι το κλειδί για όλες τις κλειδαριές». Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Η συνεχής τροφοδότηση του Άγκνι –της ψυχικής ενέργειας.

Η αύξηση της ψυχικής ενέργειας επιτυγχάνεται με την ανάπτυξη και εκλέπτυνση της συνειδητότητας. Έχει τονιστεί άπειρες φορές ότι η συνειδητότητα είναι το μοναδικό εργαλείο και ο μοναδικός θησαυρός που διαθέτουν τα όντα και ότι η καλλιέργειά της είναι το υπέρτατο καθήκον κάθε νοήμονος πλάσματος, γιατί χωρίς αυτήν δεν υπάρχει τίποτα. Η ανώτατη όψη της συνειδητότητας είναι ασφαλώς η σκέψη –η μεγαλύτερη συμπαντική δύναμη. Επομένως, όλος ο αγώνας συνίσταται στην καλλιέργεια της σκέψης. Αυτό κάνουν όλες οι γνήσιες διδασκαλίες και φιλοσοφίες. Όμως κάθε εποχή έχει το δικό της κλειδί. Η Εποχή στην οποία έχουμε μπει έχει ήδη δώσει το κλειδί της –την Άγκνι Γιόγκα, τη Γιόγκα της Σύνθεσης, τη Γιόγκα του Πυρός. Στην πραγματικότητα η Άγκνι Γιόγκα είναι τώρα ο μοναδικός Δρόμος, παρόλο που λίγοι το κατανοούν ακόμα.

Ας επιστρέψουμε όμως στον άγκνι γιόγκι, ή μάλλον στον υποψήφιο άγκνι γιόγκι. Πώς θα αναπτύξει και θα μεταλλάξει τη συνειδητότητά του; Στη βάση όλης της προσπάθειας φυσικά βρίσκεται η γνώση των θεμελιωδών αρχών της Ύπαρξης. Αυτή η γνώση ανοίγει τα πνευματικά μάτια γιατί κανείς δεν μπορεί να βαδίζει στα τυφλά. Το άνοιγμα της πνευματικής όρασης ανοίγει ταυτόχρονα και το εύρος της συνειδητότητας. Η ανάπτυξη της συνειδητότητας επιφέρει τη διασύνδεσή της με την Ανώτερη Συνειδητότητα, προκαλώντας τεράστιες και θαυμαστές συνέπειες για το μεγάλωμα και τη μεταμόρφωσή της. Έτσι το σκοτάδι γίνεται Φως και η θνητότητα αθανασία!

Για να γίνει όμως αυτό το θαύμα πρέπει να καίνε όλα τα πυρά –της αφοσίωσης, του ζήλου, του ενθουσιασμού, και βέβαια της αγάπης που γεννά όλα τα προηγούμενα. Μαζί με την ανάπτυξη υψηλών ιδιοτήτων έρχεται και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον Κόσμο. Η μεγάλη καρδιά του Γιόγκι αγκαλιάζει όλο τον Κόσμο και το εγώ του έχει συγχωνευθεί με το Όλο. Η άνοδος του Γιόγκι είναι άνοδος και του Κόσμου: «Και εάν Εγώ υψωθώ εκ της γης, πάντας υψώσω προς Εμαυτόν». Αληθινά, η πνευματική ανύψωση δεν είναι ποτέ εγωιστική αλλά έχει πάντοτε κοσμικές συνέπειες.

Η ζωή του Γιόγκι είναι γεμάτη θαύματα και ομορφιά, αλλά δεν είναι εύκολη. Έχει πολλές δυσκολίες, εμπόδια και κινδύνους. Όλα αυτά όμως γίνονται σκαλοπάτια ανόδου χάρη στην ορμή προς το μέλλον, στην πειθαρχία και στη χαρά που γεννιέται από την αντίληψη των νέων δυνατοτήτων.

Πολλοί άνθρωποι, στην άγνοιά τους, συγχέουν τον Άγκνι Γιόγκι με τους φακίρηδες και τα μέντιουμ.

Οι μεν φακίρηδες χάρη στην άσκηση και τη θέληση έχουν αναπτύξει ορισμένες ιδιότητες – αν βέβαια δεν είναι, όπως συχνά συμβαίνει, τεχνάσματα ταχυδακτυλουργίας- που μοιάζουν αξιοθαύμαστες, όπως π.χ. υλοποιήσεις αντικειμένων, αντοχή στον πόνο ή την πείνα, κ.τ.λ., πλην όμως αφορούν μόνο το φυσικό πεδίο και δεν έχουν καμία σχέση με την πνευματικότητα και τα ανώτερα πεδία. Ως εκ τούτου, δεν έχουν καμία ισχύ και διάρκεια πέραν της επίγειας ύπαρξης. Αποσκοπούν μόνο στον εντυπωσιασμό και όχι στην εσωτερική ανάπτυξη. Άλλωστε, τα «επιτεύγματα» αυτά και πολύ περισσότερα αποτελούν μέρος των δυνάμεων του Γιόγκι, αλλά δεν τον ενδιαφέρουν, ούτε τα έχει επιδιώξει, επειδή δεν οδηγούν στους ανώτερους Κόσμους. Απλώς του συμβαίνουν παρεμπιπτόντως, σημασία όμως έχει μόνον οτιδήποτε αφορά στη συνειδητότητα. Επιπλέον, η Ιεραρχία του Φωτός έχει απαρνηθεί τα λεγόμενα «θαύματα», τα οποία βέβαια δεν είναι παρά φυσικές λειτουργίες, άγνωστες ακόμη στο πλατύ κοινό, επειδή η πρακτική αυτή έχει αποδειχτεί αναποτελεσματική στη βελτίωση και ανύψωση του ανθρώπινου πνεύματος.

Τα πράγματα ωστόσο γίνονται πολύ σοβαρά στην περίπτωση του μεντιουμισμού. Πολύ αυστηρές προειδοποιήσεις έχουν εκπεμφθεί για τους κινδύνους που σχετίζονται με το μεντιουμισμό και κατηγορηματικά έχουν επισημανθεί οι διαφορές ανάμεσα στους γιόγκι και στα μέντιουμ. Στον γιόγκι λειτουργούν τα ανώτερα κέντρα και μέσω αυτών πραγματοποιούνται οι επαφές με ανώτερα πεδία και όντα. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει με το μέντιουμ. Τα ανενεργά ανώτερα κέντρα επιτρέπουν τη διασύνδεση μόνο με τα χαμηλά αστρικά, όπου κάθε λογής απατεώνες και μασκοφόροι εξαπατούν την μη ανεπτυγμένη συνειδητότητα. Αποτέλεσμα αυτής της αποπλάνησης και των απατηλών ψυχικών «επιτευγμάτων» είναι το σταμάτημα της συνειδησιακής ανάπτυξης που, αν παγιωθεί, θα αποβεί μοιραίο. Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος συνίσταται στη σοβαρή πιθανότητα κατοχής όχι μόνο του μέντιουμ αλλά και των παρευρισκόμενων στις μεντιουμιστικές συνεδρίες (σεάνς). Σε μια τέτοια αξιοθρήνητη περίπτωση, το μικρότερο κακό θα είναι η αποστράγγιση της ενέργειας του κατεχόμενου από τον καταληψία, και το μεγαλύτερο κακό θα είναι η παρείσφρηση στη συνειδητότητα και στη βούληση του θύματος, η οποία μπορεί να φτάσει σε μορφές παραφροσύνης ή και εγκληματικότητας. Δυστυχώς, οι ανθρώπινες κοινωνίες βρίθουν από τέτοιες καταστάσεις ανισορροπίας, χωρίς βέβαια να ευθύνεται γι΄αυτό μόνον ο μεντιουμισμός. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι κακοποιού διείσδυσης και έχουν αρκούντως υποδειχθεί στη Διδασκαλία. Εν πάσει περιπτώσει, κάθε νοήμων και ισορροπημένος άνθρωπος, που θέλει να παραμείνει τέτοιος, πρέπει να απέχει αυστηρά από κάθε μεντιουμισμό και μαγεία. Μιλούν για «λευκή μαγεία», αλλά τα όρια είναι πολύ ασαφή και διαπλεκόμενα. Η Άγκνι Γιόγκα απορρίπτει καθετί τεχνητό και υιοθετεί μόνο φυσικούς τρόπους.

Έχει λεχθεί ότι ο γιογκισμός βρίσκεται στον αντίποδα του μεντιουμισμού. Επιπλέον, ο γιόγκι γίνεται, ενώ το μέντιουμ γεννιέται τέτοιο. Ο γιόγκι δηλαδή είναι αποτέλεσμα εξέλιξης και συνειδητής προσπάθειας. Εάν ένα άτομο γεννηθεί με ιδιότητες μέντιουμ, μπορεί να αποφύγει τα κακά επακόλουθα αν ακολουθήσει μια αγνή ζωή και αναπτύξει πνευματική έφεση. Η διασύνδεση με το Ανώτερο και η αφοσίωση στο Καλό εξασφαλίζει από σκοτεινές επιρροές, κι αυτό ισχύει για κάθε ανθρώπινο πλάσμα.

Παραθέτουμε μερικές αναφορές της Διδασκαλίας.

«Κανένα μέντιουμ δεν μπορεί να θεωρηθεί Άγκνι Γιόγκι… Ο μεντιουμισμός είναι σαν μόριο ακαθαρσίας στο πύρινο δισκοπότηρο ενός Άγκνι Γιόγκι.»

«Αληθινά, ένα μέντιουμ δεν έχει ανοιχτά κέντρα, και η ψυχόραση για επαφή με τους ανώτερους κόσμους είναι ακατόρθωτη γι΄αυτό…»

«Η συγκέντρωση πάνω σ΄ένα ιδιαίτερο κέντρο προκαλεί ανισορροπία κραδασμών, καθώς κεντρίζει ένα κέντρο σε βάρος άλλων… Οι Μεγάλοι Διδάσκαλοι… δεν θα άνοιγαν ποτέ ένα κέντρο σε βάρος των άλλων. Η σωστή ανάπτυξη, ή εξέλιξη, συνίσταται στην αρμονία ή ισορροπία. Το άνοιγμα ενός ή δύο κέντρων οδηγεί μόνο σε κατώτερο ψυχισμό ή μεντιουμισμό…»

Ας προσεχθεί ιδιαίτερα αυτή η επικίνδυνη πρακτική (συγκέντρωσης σε ένα κέντρο), αλλά και στο παρατεταμένο πραναγιάμα.

«Μακρές ασκήσεις στο πραναγιάμα, ή στη Χάθα Γιόγκα, μπορούν να αναπτύξουν μεντιουμισμό που θα κλείσει για πάντα τις Πύλες… Διεγείρουν το φυσικό και αστρικό σώμα…» περιορίζοντας την επικοινωνία στα κατώτερα αστρικά.

«Τα ανοιχτά κέντρα παρέχουν ένα κανάλι για την κοσμική εξέλιξη, αλλά τα μέντιουμ είναι σαν ακυβέρνητα πλοία… Ένα μέντιουμ δεν είναι παρά πανδοχείο για ασώματους ψεύτες.»

«Τίποτε δεν είναι πιο εχθρικό για την εξέλιξη όσο οι απολιθωμένοι τύποι της μαγείας… Φυσικά, η κατοχή είναι συχνά αποτέλεσμα μαγικών επικλήσεων… Ασφαλώς, ένας γιόγκι είναι το ακριβώς αντίθετο του μάγου. Ένας μάγος στέκει σε απολιθωμένους τύπους. Ένας γιόγκι εισπνέει συνεχώς τη φρέσκια, νέα πνοή του Κόσμου. Ο ένας είναι παλιός από τη γέννησή του. Ο άλλος είναι πάντα νέος, μέσα σε όλες τις αλλαγές της ζωής του… Η γιόγκα δεν έχει τίποτε κοινό με τη μαγεία.»

Μεγαλειώδες είναι το μονοπάτι της Άγκνι Γιόγκα. Μεγαλειώδες είναι το επίτευγμά της –η δημιουργία του Ανθρώπου-Θεού. «…Ο Άνθρωπος-Θεός φλέγεται με όλα τα πυρά. Έτσι ονομάστε… τον Άνθρωπο-Θεό: Αρχάτ, Άγκνι Γιόγκι, Τάρα (θηλ. αντίστοιχο του Αρχάτ)- έτσι θα τον ονομάζουμε Εμείς.»

Σημείωση.Οι παραπομπές είναι από τα βιβλία Άγκνι Γιόγκα, Ιεραρχία, Επιστολές της  Έλ. Ρέριχ.