Και τώρα, ας δώσουμε μερικά παραδείγματα ακαταλληλότητας ή και χαμένης ευκαιρίας που συνιστούν περιπτώσεις, για τις οποίες έχουμε άμεση αντίληψη.
Θα λέγαμε ότι η πιο συχνή περίπτωση αφορά άτομα τα οποία θέλουν να πατούν σε δύο διδασκαλίες, και μάλιστα, τις περισσότερες φορές, εντελώς ασύμβατες μεταξύ τους. Εδώ έχουμε δύο υποπεριπτώσεις:
Πρώτον: Οι δύο Διδασκαλίες είναι απολύτως συμβατές, π.χ. η Διδασκαλία του Χριστού, ή του Βούδα, ή των Βεδών, ή του Πλάτωνα, ή του Ιλαρίωνα, από τη μια και η Διδασκαλία του Μ. Μ. (Άγκνι Γιόγκα) από την άλλη.
Οι προαναφερθείσες Διδασκαλίες είναι μεγάλες, αληθινές, και έχουν την ίδια Πηγή προέλευσης με την Άγκνι Γιόγκα. Δόθηκαν σε προγενέστερες χρονικές περιόδους και συνθήκες, και είναι εξαιρετικά χρήσιμο και ωφέλιμο να γνωρίζει κανείς όσο περισσότερα μπορεί γι΄αυτές, και οπωσδήποτε τις βασικές αρχές τους. Όλες αυτές οι Διδασκαλίες εμπεριέχονται στην νεότερη συνθετική Διδασκαλία, την Άγκνι Γιόγκα, η οποία, χωρίς να αναιρεί «ιώτα εν ή κεραίαν μίαν» από εκείνες, πηγαίνει ακόμα πιο πέρα, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα και τις ανάγκες της Εποχής, στην οποία μπαίνουμε ολοταχώς.
Με λίγα λόγια, οι μεγάλες προηγηθείσες Διδασκαλίες είναι αναγκαίες βαθμίδες για την κατανόηση της Άγκνι Γιόγκα. Και είναι λυπηρό να διαπιστώνεται άγνοια σχετικά με αυτές, άγνοια που θα δυσκολέψει την κατανόηση της Άγκνι Γιόγκα. Γι΄αυτό, η ομάδα μας έχει ασχοληθεί συχνά με τις παλιότερες Διδασκαλίες, εξετάζοντας το περιεχόμενό τους και αντιπαραβάλλοντάς το με εκείνο της Άγκνι Γιόγκα.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, αξίζει να πούμε εδώ ότι το άριστο βοήθημα για γνώση των διαφόρων Διδασκαλιών –και όχι μόνον- είναι τα θεοσοφικά κείμενα της Ε. Π. Μπλαβάτσκυ, για όποιον έχει το κουράγιο και το χρόνο να τα μελετήσει. Έτσι κι αλλιώς, η Διδασκαλία της Μπλαβάτσκυ είναι ο πρόδρομος της Άγκνι Γιόγκα, καθώς η τελευταία είναι η συνέχεια της πρώτης. Η σπουδή της Θεοσοφίας είναι πραγματική ευλογία και ανοίγει τεράστιους ορίζοντες στον μελετητή.
Τι λέμε λοιπόν για την πρώτη περίπτωση: Ότι, απλά, η Άγκνι Γιόγκα είναι η σύνθεση και η κορωνίδα όλων των προηγούμενων Διδασκαλιών.
Δεύτερη: Τι γίνεται όταν οι δύο Διδασκαλίες, η Σχολές, είναι ασύμβατες; Αυτό που γίνεται λέγεται βλάβη ή και καταστροφή. Αν έχει κανείς το ένα πόδι σε μία βάρκα και το άλλο σε μια δεύτερη, είτε θα διαμελιστεί είτε θα πέσει στο νερό –σε κάθε περίπτωση όχι μόνο δεν θα κερδίσει τίποτα αλλά θα έχει απώλεια χρόνου, κόπου και το χειρότερο, σύγχυση συνειδητότητας.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι μερικές διδασκαλίες δεν φαίνονται εκ πρώτης όψεως αντίθετες. Χρειάζεται πολύ καλή γνώση ή εξαιρετική διορατικότητα της Άγκνι Γιόγκα για να διακρίνει κανείς την ασυμβατότητα. Και όταν λέμε «καλή γνώση», εννοούμε όχι μόνο τα κείμενα της σειράς, αλλά οπωσδήποτε και τις Επιστολές της υπεύθυνης Φορέως της, εκείνης που βίωσε η ίδια την πύρινη διαδικασία, που δέχτηκε τη Διδασκαλία από την Άμεση Πηγή, που τιτλοφορήθηκε «Μητέρα της Άγκνι Γιόγκα» και διακηρύχθηκε επίσημος Εκφραστής της – της Έλενας Ρέριχ. Και ατυχώς, πολλές σπουδαίες Επιστολές της (συγκεκριμένα μετά το 1935) κυκλοφορούν μόνο σε ρωσική γλώσσα, ευτυχώς όμως από την άλλη, η Ανώτερη Πρόνοια μας έδωσε την δυνατότητα να πληροφορηθούμε, μέσω Ρώσων φίλων που μετέφρασαν για μας κάποια κομμάτια, αρκετές βαρυσήμαντες δηλώσεις.
Ωστόσο, ακόμα και χωρίς τις Επιστολές, οι οποίες είναι ασύγκριτο βοήθημα για την κατανόησή της, η Διδασκαλία –αρκεί βέβαια να τη διαβάσει κανείς επισταμένως- δεν αφήνει τον αναζητητή απροστάτευτο από τις ψευδείς ή ασήμαντες διδασκαλίες αφού κατονομάζει μία προς μία τις Διδασκαλίες, οι οποίες είναι γνήσιες και στην ίδια γραμμή με την Άγκνι Γιόγκα. Το Φως θα προστατέψει τον ειλικρινή και ένθερμο αναζητητή, αλλά ο αμφιταλαντευόμενος, ο χλιαρός, ο επιπόλαιος θα πέσει στην παγίδα των σκοτεινών μεθοδεύσεων.