Agni Yoga Hellas

ΟΜΑΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2ο Μέρος

Uncategorized

Μιλήσαμε για τη στάση ενός και κάθε μέλους μέσα σε μια πνευματική ομάδα. Όσα ειπώθηκαν –και όχι για πρώτη φορά- αφορούν γενικά όλες τις ομάδες (και τα μέλη) αυτού του είδους. Τώρα θα μιλήσουμε ειδικά για τις ομάδες που ανήκουν στην πνευματική γραμμή της Άγκνι Γιόγκα.

Έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε, αλλά και τη δυνατότητα που αντλούμε από την ίδια τη Διδασκαλία, από τις πολύτιμες επιστολές της Έλενας Ρέριχ, καθώς και από τη δική μας πείρα αρκετών χρόνων.

Εννοείται ότι τα γενικά τα οποία θίξαμε ισχύουν στο ακέραιο και για τις ομάδες της Άγκνι Γιόγκα. Ωστόσο, ο χαρακτήρας της Άγκνι Γιόγκα απαιτεί να διευκρινιστούν και να τονιστούν ορισμένα σημεία απολύτως σημαντικά, τα οποία πρέπει να έχει κανείς υπόψη του, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις και ψευδαισθήσεις, ή μάλλον ψευδείς προσδοκίες.

Από την αμάδα μας έχουν έλθει και παρέλθει πολλά άτομα, ούτε και λυπόμαστε γι΄αυτό, επειδή, όπως συνιστά ο Ίδιος ο Χορηγός της Διδασκαλίας, λέμε απλώς: «Γεια σου, περαστικέ»! Βέβαια, στην ψυχή μας έχει εγγραφεί ανεξίτηλα κα η άλλη Υπόδειξη: «Μην ψάχνετε για οπαδούς, αλλά από καρδιάς να καλωσορίζετε αυτούς που κρούουν». Και αυτό ακριβώς έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε, παρά το ότι γνωρίζουμε ότι το ύψος αυτής της Διδασκαλίας δεν είναι προσιτό σε πολλούς στην παρούσα χρονική περίοδο. Αξίζει να θυμίσουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από επιστολή της Έλ. Ρέριχ. Απευθυνόμενη σε ενθουσιώδη επιστολογράφο που της ανακοινώνει ότι εγκαινίασαν μια νέα εστία Άγκνι Γιόγκα, στην οποία υπήρξε αθρόα προσέλευση (κάπου 150 άτομα), η σοφή Έλενα απαντά: «Α, μπράβο! Αν μείνουν απ΄αυτούς δύο-τρεις, θα είναι μεγάλη επιτυχία!»

Έτσι ακριβώς είναι, το γνωρίζουμε. Είναι όμως υποχρέωσή μας, και αληθινή χαρά μας επίσης, να ενημερώνουμε κάθε έναν που κρούει τη θύρα της Διδασκαλίας. Η ενημέρωση είναι το μόνο που επιτρέπεται, ενώ οι ευτελείς τρόποι της διαφήμισης, της προπαγάνδας και του προσηλυτισμού είναι ανάξιες της μεγάλης Διδασκαλίας. Η ενημέρωση όμως, δηλαδή η έκθεση των ιδεών, είναι το πιο κατάλληλο μέσο, γιατί σωστά έχει λεχθεί ότι «οι ιδέες κυβερνούν τον Κόσμο».

Έτσι, εμείς έχουμε αναλάβει το ευτυχισμένο βάρος της διάδοσης και της απλούστευσης –όσο αυτό είναι δυνατό- της Διδασκαλίας. Και πάντα θα είναι ιδιαίτερη χαρά μας να βοηθήσουμε κάθε σοβαρό αναζητητή Φωτός στην κατανόησή της. Ας σημειωθεί ιδιαιτέρως η λέξη «σοβαρό». Και «σοβαρός» είναι εκείνος, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σ΄αυτή την αναζήτηση. Η ελαφρότητα και η αστάθεια δεν οδηγούν πουθενά.

Θεωρούμε χρήσιμο σ΄αυτό το σημείο να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα και επίσης να δώσουμε μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα.

Διευκρινίζουμε λοιπόν:

1ον Γνωρίζουμε την απόλυτη αξία και το ανεκτίμητο της Πύρινης Διδασκαλίας. Την αναγνωρίζουμε ως τον υπέρτατο Οδηγό Ζωής για κάθε άνθρωπο που θα θελήσει να επωφεληθεί απ΄αυτήν και ως την μεγαλύτερη αναγκαιότητα για την ανθρωπότητα συνολικά ενόψει των ευκαιριών και των κινδύνων της Νέας Εποχής.

2ον Αντιλαμβανόμαστε την τεράστια ευθύνη της ορθής παρουσίασης της Διδασκαλίας, εκ μέρους μας, αλλά και την υπεράσπισή της έναντι διαστρεβλώσεων και δυσφημίσεων εκ μέρους τρίτων.

3ον Δεν πουλάμε ούτε αγοράζουμε τίποτα. Η Διδασκαλία δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο αγοραπωλησίας και συναλλαγής. Δεν μοιράζουμε μυήσεις ούτε υποσχέσεις θαυμάτων.

4ον Δεχόμαστε εγκάρδια κάθε άτομο που προσέρχεται για πληροφόρηση και γνωριμία, αλλά δεν θα δεχτούμε θρασύτητα και αγένεια, πολύ δε μάλλον έλλειψη σεβασμού.

5ον Κάθε ενδιαφερόμενος(η) έρχεται ελεύθερα, χωρίς δεσμεύσεις, και ελεύθερα μπορεί να αποχωρήσει εάν και οπόταν το θελήσει.

6ον Δική μας υποχρέωση και έργο είναι κατά κύριο λόγο η παρουσίαση των στόχων, των τρόπων και της μεθόδου της Άγκνι Γιόγκα και η συνεισφορά μας στην κατανόηση της ευλογημένης αυτής Γνώσης.

7ον Η θεματολογία των συζητήσεων στις εβδομαδιαίες συναντήσεις μας, εκτός των αμιγώς Άγκνι Γιόγκα θεμάτων, μπορεί να περιλαμβάνει και θέματα από αδελφές Διδασκαλίες (οι οποίες κατονομάζονται στην ίδια την Άγκνι Γιόγκα), αλλά και σοβαρά ζητήματα της επικαιρότητας, πάντοτε στο φως της Γιόγκα μας.

 

Πρέπει να κατανοηθεί κατά τρόπο απόλυτο ότι η Διδασκαλία του Πυρός ετοιμάζει ανθρώπινα άτομα για να συμμετάσχουν στον Νέο Κόσμο, και αυτό σημαίνει άτομα με τον κατάλληλο τρόπο σκέψης και με την κατάλληλη ποιότητα συνειδητότητας. Γι΄αυτό η Άγκνι Γιόγκα είναι ακριβώς ο πύρινος μεταλλάκτης της ανθρώπινης συνειδητότητας, με εστιακό σημείο πυροδότησης το κέντρο της καρδιάς. Γιατί μόνο η φωτιά της καρδιάς μπορεί να δώσει την αναγκαία ώθηση για μεγάλα πνευματικά επιτεύγματα.

Ο σπινθήρας της καρδιάς, ο σπινθήρας της συνειδητότητας, ο σπινθήρας της ψυχικής ενέργειας, πρέπει να γίνει μεγάλη ζωντανή φωτιά, και αυτό δεν μπορεί να συμβεί αυτόματα, τυχαία ή με τεχνητά μέσα (ασκήσεις, ουσίες, τάντρα, κ.τ.λ.), αλλά μέσα από τη γνώση και αφομοίωση της Διδασκαλίας, με υπομονή, επιμονή και μόχθο. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να επιτύχει μεγάλα αποτελέσματα άμεσα, άκοπα, τεχνητά, δεν είναι κατάλληλος για την Άγκνι Γιόγκα, γιατί αυτή λέει αυστηρά: «Εσείς που θεωρήσατε αβάσταχτη την περίοδο μάθησης, φύγετε, δεν σας χρειαζόμαστε!»

Η Διδασκαλία του Πυρός είναι σοβαρή, είναι αυστηρή, αλλά μοναδική στη δύναμη, τη σοφία και την ομορφιά της. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απευθύνεται σε όλους. Πραγματικά, απευθύνεται στον καθένα ο οποίος δεν μπορεί να αρκεστεί στη ρηχότητα μιας παροδικής ύπαρξης, και αναζητεί ένα νόημα ζωής. Από την άλλη όμως, δεν μπορούν όλοι να τρέξουν το ίδιο γρήγορα, να πάνε το ίδιο μακριά ή ψηλά. Γιατί πίσω από τον καθένα υπάρχουν ζωές μεγαλύτερης ή μικρότερης προσπάθειας. Εντούτοις, ακόμα και ο πιο αρχάριος θα αποκομίσει τεράστια οφέλη και για την παρούσα και για τη μελλοντική του ύπαρξη. Για καθέναν που εισέρχεται σ΄αυτόν τον ευλογημένο Δρόμο, ο Κόσμος θα φωτιστεί με νέο, ευτυχισμένο φως.

Αν, βέβαια, κάποιος αποφασίσει σθεναρά μέσα του να θεωρήσει την Άγκνι Γιόγκα πρώτιστη αξία ζωής, θα επιταχύνει σημαντικά την πνευματική του άνοδο. Λογικό δεν είναι; Αιτία και αποτέλεσμα. Όμως ο κοσμικός πλούτος έχει δώρα για όλους. Και η κοσμική Δικαιοσύνη δεν λαθεύει ποτέ. Αλλά τα θαυμαστά, τα μεγάλα, τα υπέρτατα, δεν πηγαίνουν σε χέρια τρεμάμενα, τσιγκούνικα η βρώμικα. Σε κάθε περίπτωση, η σοβαρότητα και η αγνότητα κινήτρου αποτελούν στοιχειώδεις ποιότητες κάθε υποψηφίου.