Agni Yoga Hellas

Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΝΙ ΓΙΟΓΚΑ -5- ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ – ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – ΝΕΑ ΦΥΛΗ

Uncategorized

Νέος Κόσμος, Νέα Εποχή -λέξεις που απαντούν συχνά στα κείμενα της Άγκνι Γιόγκα. Στην ουσία τους οι δύο εκφράσεις είναι ταυτόσημες, αλλά εμείς θα προτιμήσουμε την πρώτη, επειδή η δεύτερη έχει ήδη κακοποιηθεί από διάφορες πλευρές.
Στο σημείο αυτό ας κάνουμε μια παρένθεση για να εξηγήσουμε πώς εννοούμε την κακοποίηση. Η μια πλευρά της κακοποίησης προήλθε, δυστυχώς, από θιασώτες της Νέας Εποχής που της απέδωσαν μια επιπόλαιη και μερικές φορές λίγο γελοία χροιά, κι αυτό εξαιτίας της ελλιπούς πληροφόρησης και κατανόησης. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες σοβαρών -υποτίθεται- διδασκαλιών, η Χρυσή Εποχή της ανθρωπότητας έπρεπε να είχε ήδη έρθει και ο κόσμος όλος να έπλεε τώρα σε πελάγη ευτυχίας!
Μεγάλη είναι η βλάβη που παράγεται από τέτοιους «εσωτεριστές» και από τέτοιες «εσωτεριστικές» πηγές πληροφόρησης -στην πραγματικότητα παραπληροφόρησης.
Τι κρύβεται πίσω από αυτές; Στην καλύτερη περίπτωση αστρική παραπλάνηση, και στην χειρότερη σκόπιμος αποπροσανατολισμός.
Η άλλη πλευρά της κακοποίησης έρχεται φυσικά από τους φανατικούς, τους μισαλλόδοξους και τους οπισθοδρομικούς. Αυτοί χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς, όπως «Νεοεποχίτες», όταν βέβαια δεν επιτίθενται με μανιασμένη κακία στην ιδέα μια νέας και διαφορετικής πλανητικής κατάστασης. Οπωσδήποτε αυτές οι επιθέσεις είναι απολύτως αναμενόμενες και κατανοητές, γιατί το παλιό πάντοτε αντιμάχεται με λύσσα το καινούργιο. Ωστόσο, η βλάβη που προέρχεται από αυτή την πλευρά είναι μικρότερη από την πρώτη, επειδή δεν μπορεί να κρυφτεί το ποιόν της και μπορεί να πείσει μόνον ανθρώπους χαμηλής συνειδησιακής ανάπτυξης.
Το πρώτο είδος βλάβης όμως είναι μεγαλύτερο γιατί φοράει προσωπεία του Καλού, του προοδευτικού και του σπουδαίου, και μπορεί να πείθει ανθρώπους που έχουν πράγματι μια πνευματική ζηλωτεία καθώς και καλές προθέσεις.
Εδώ κλείνουμε την παρένθεση.

Η προοπτική ενός Νέου Κόσμου, καλύτερου και ευτυχέστερου, είναι σίγουρα χαροποιός και ευπρόσδεκτη, εφόσον περιέχει τις δυνατότητες της δικαιοσύνης, της αδελφοσύνης, της ευημερίας, αλλά και την ανάδυση νέας μεγάλης γνώσης.
Η Άγκνι Γιόγκα ήρθε ακριβώς ως προπομπός αυτού του Νέου Κόσμου. Ήρθε όχι μόνο για να δώσει τη σχετική πληροφορία αλλά και για να στρώσει το δρόμο της πραγμάτωσής της. Στο έργο Της της αναβάθμισης της πλανητικής ζωής, η Ιεραρχία του Φωτός έδωσε στον κόσμο τη Διδασκαλία, η οποία είναι κατάλληλη και αναγκαία για να γίνουν τα μεγάλα βήματα της ανθρώπινης αναβάθμισης.
Το ζήτημα είναι υψίστης σπουδαιότητας καθώς αφορά το μέλλον του κόσμου μας και της ανθρωπότητάς του. Πρέπει, λοιπόν, να υπάρχει σωστή κατανόησή του. Πρώτα, απ΄όλα, οφείλει να γνωρίζει κανείς ότι η Πνευματική μας Ηγεσία έχει εκπονήσει ένα Σχέδιο ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη αστρολογικές, αστροχημικές και άλλες κοσμολογικές παραμέτρους, οι οποίες ευνοούν την πραγμάτωση αυτού του Σχεδίου.
Το Σχέδιο είναι πραγματικά θαυμαστό, είναι πραγματικά θαυμαστός ο Νέος Κόσμος, γιατί όχι μόνο θα πραγματοποιήσει πολλά όνειρα του ανθρώπου αλλά θα τον πάει κι ακόμα παραπέρα. Αλήθεια, τι πιο θαυμαστό από την επικοινωνία με άλλους, μακρινούς κόσμους; Τι πιο θαυμαστό από την ενοποίηση του φυσικού και του αόρατου Λεπτοφυούς Κόσμου; Αυτές οι πραγματώσεις θ΄αλλάξουν ολόκληρη την ανθρώπινη ύπαρξη, θα μεταβάλλουν τους στόχους, τις προτεραιότητες, και τις αξίες του ανθρώπου.
Πέρα απ΄αυτές τις μεγαλειώδεις προοπτικές, τεράστια θα είναι η ποιοτική αναβάθμιση της ζωής με εκπληκτικές επιστημονικές ανακαλύψεις και με μια μεγάλη άνθιση της τέχνης. Η νέα κουλτούρα θα είναι κουλτούρα γνώσης και ομορφιάς, όπου η χυδαιότητα δεν θα βρίσκει μια θέση.
Μέσα σ΄αυτήν την κοινωνία, η οποία δεν είναι δυνατόν να υπάρξει χωρίς δικαιοσύνη, ισονομία και συνεργασία, η Γυναίκα θα ανακτήσει την ισότιμη θέση της, την οποία της απέσπασαν οι δυνάμεις του Σκότους, γνωρίζοντας καλά ότι ο ευτελισμός του θηλυκού στοιχείου εξασφαλίζει την κατάπτωση και τη δυστυχία της ανθρώπινης κοινωνίας. Μάλιστα, η Νέα Εποχή χαρακτηρίζεται ως Εποχή της Γυναίκας, και η Γυναίκα καλείται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την πνευματική αναβάθμιση.

Όλες αυτές οι υπέροχες προοπτικές είναι δυνατότητες που ξανοίγονται μπροστά στον άνθρωπο, μπορεί όμως να μείνουν όνειρα θερινής νυκτός, γιατί, πολλές φορές στο παρελθόν εξαιρετικές δυνατότητες έμειναν γράμμα κενό. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει ερήμην του ανθρώπου. Τα πάντα εξαρτώνται από την ανθρώπινη βούληση, δηλαδή από τις επιλογές μας. Θα το πούμε για πολλοστή φορά ότι η εξέλιξη δεν χαρίζεται ούτε επιβάλλεται.
Αποδοχή του εξελικτικού Σχεδίου για τη Γη μας σημαίνει μεταμόρφωση της ανθρώπινης συνειδητότητας, της ανθρώπινης σκέψης. Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος της Άγκνι Γιόγκα: Να διαμορφώσει τη νέα συνείδηση, να γεννήσει τον Νέο Άνθρωπο, τον φορέα και εκφραστή του Νέου Κόσμου.
Ο Νέος Κόσμος απαιτεί έναν Νέο Άνθρωπο εκλεπτυσμένης και εξυψωμένης φύσης. Κένταυροι με ουρές και κτηνάνθρωποι δεν μπορούν να μπουν στον Νέο Κόσμο. Αυτό πάλι μας πηγαίνει σε μια άλλη κατανόηση, ότι η Νέα Εποχή δεν θα ανατείλει για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Μαζί με τον Νέο Άνθρωπο θα συνυπάρχουν και οι άνθρωποι του παλιού τύπου, που ούτε θα ξεχωρίζουν ως προς την εξωτερική εμφάνιση. Ο καινούργιος τύπος δεν πρόκειται να είναι κάποιο εξωτικό πουλί με πλουμιστά φτερά! Η διαφορά του θα βρίσκεται εκεί που δεν φαίνεται -στη συνειδητότητά του, στον τρόπο σκέψης και αντίληψης. Οπωσδήποτε αυτό συνεπάγεται διαφοροποίηση της αύρας του και εκλέπτυνση των εσωτερικών φορέων του, πράγματα που δεν μπορεί βέβαια να τα διακρίνει το εξωτερικό μάτι.

Αυτά τα πιο πνευματικοποιημένα ανθρώπινα όντα, με τα ψυχικά φτερά τους ανοιγμένα στο Άπειρο, με τον ιδιαίτερο σεβασμό απέναντι στη Ζωή και στον Κόσμο, με τη μεγάλη ευαισθησία απέναντι στην ομορφιά και την υψηλή ποιότητα, αυτά τα ανθρώπινα όντα με τη διάπυρη αγάπη προς το Ανώτερο και με την αστείρευτη συμπόνια και κατανόηση προς το κατώτερο, θα αποτελέσουν το σώμα της Νέας Φυλής, της Έκτης, στη διαδοχική σειρά των Φυλών, με την Έβδομη και τελευταία να κλείνει τον παρόντα Κοσμικό Κύκλο.
Ήδη έχουν εμφανιστεί πάνω στη Γη οι προηγούμενες πέντε Φυλές, εκ των οποίων η Πέμπτη, με κύριο χαρακτηριστικό της τη νοητική ανάπτυξη, είναι αυτή που εξουσιάζει τώρα τον κόσμο μας.
Το νοητικό στοιχείο, όπως βέβαια και το θυμικό, όταν δεν συλλειτουργούν με μια ανεπτυγμένη καρδιά, μπορεί να οδηγήσουν στην παραγωγή πραγματικών τεράτων, με ανθρώπινη όψη αλλά με αφύσικα διαμορφωμένο εγώ. Ένα εγώ με παντελή έλλειψη ευαισθησίας, αλληλεγγύης και συμπόνιας. Ένα εγώ ανελέητο και αδίστακτο, ικανό για κάθε κακουργία και αθλιότητα χάριν του προσωπικού οφέλους. Η περίπτωση που περιγράφουμε ξεφεύγει από τον ορισμό της έννοιας «άνθρωπος», και δεν αφορά ασφαλώς τους ανθρώπους χαμηλής συνειδησιακής ανάπτυξης. Στην τελευταία περίπτωση όμως υπάγονται δύο υποπεριπτώσεις: η περίπτωση της συνειδητότητας που δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα, και η περίπτωση της συνειδητότητας που έχει οπισθοδρομήσει από δική της υπαιτιότητα.

Τώρα, αυτό που βλέπουμε ως προς τις Φυλές είναι ότι συνυπάρχουν πάνω στη Γη η Τρίτη (με άτομα στα οποία επικρατεί το ένστικτο, και είναι πλέον πολύ λίγα), η Τέταρτη (με άτομα στα οποία υπερισχύει το θυμικό στοιχείο και αποτελούν την πλειονότητα) και η Πέμπτη (με άτομα στα οποία υπερισχύει το νοητικό στοιχείο), η οποία κυριαρχεί στον πλανήτη κατέχοντας τις καίριες θέσεις στους χώρους της επιστήμης, της οικονομίας, της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας, κ.τ.λ.

Πέραν αυτών ωστόσο, ήδη από τα μέσα του εικοστού αιώνα, έχουν αρχίσει να γεννιούνται στη Γη άτομα της Έκτης Φυλής, λίγα και σποραδικά ακόμα, αλλά με αυξητική τάση. Μητέρα αυτής την Νέας Φυλής είναι υπό μία έννοια η Ελ. Ρέριχ, γι΄αυτό και της απονεμήθηκε ο τίτλος «Μητέρα της Άγκνι Γιόγκα», γιατί η Άγκνι Γιόγκα δεν είναι παρά το προσκλητήριο Κάλεσμα για συμμετοχή στις τάξεις της Έκτης Φυλής, και ο «έχων ώτα ακούειν ακουέτω»… Είθε να βρεθούν αρκετοί για την Ανατολή του Νέου Κόσμου!