Agni Yoga Hellas

“Εωσφορικά”

Uncategorized

Δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφερθούμε σε ορισμένες τερατολογίες και αθλιότητες που υπέπεσαν στην αντίληψή μας, στα πλαίσια των προεκλογικών δραστηριοτήτων.
Συγκεκριμένα το ζήτημα έχει ως εξής.
Σε κάποιο βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το οποίο αναφέρεται σε νεόκοπη πολιτική παράταξη, η παράταξη αυτή χαρακτηρίζεται ως χιτλερική, νεοναζιστική, κ.τ.λ.. Πιθανότατα οι χαρακτηρισμοί να ισχύουν, και ως εδώ δεν μας αφορά άμεσα. Μας αφορά όμως η συνέχεια, όπου η παράταξη, οργάνωση, ή ό,τι είναι τελοσπάντων, αποκαλείται σατανιστική και μασονική, και όπου οι δύο προσδιορισμοί περίπου εξισώνονται.
Αν η οργάνωση είναι ή όχι σατανιστική παντελώς αγνοούμε. Αλλά όσον αφορά το «μασονική», το θεωρούμε ανυπόστατο και γελοίο. Ας πούμε δύο λόγια επ΄αυτού.
Πρώτον, ας δηλώσουμε απερίφραστα πως δεν έχουμε καμιά σχέση με τη Μασονία, αλλά ούτε και καμία έλξη προς αυτή. Συμβαίνει όμως να γνωρίζουμε μερικά πράγματα. Πρώτα απ΄όλα, η καταγωγή του Τεκτονισμού είναι πανάρχαια, και ο σκοπός ίδρυσής του ήταν η διαφύλαξη, μέσω συμβόλων και συμβολικών τελετών, της μνήμης ορισμένων πρακτικών, οι οποίες ήταν κυρίως ψυχο-πνευματικές διαδικασίες που αφορούσαν την τελειοποίηση των ανθρώπων, αλλά και κάποιες γνώσεις που αφορούσαν τις έννοιες Θεός – Κόσμος – Άνθρωπος και τη μεταξύ τους σχέση. Οι συμβολισμοί δεν είναι παρά η κιβωτός που θα διαφυλάξει τις χαμένες αυτές γνώσεις, έως ότου σημάνει η ώρα να ξαναδοθούν στην ανθρωπότητα, χάριν της οποίας δημιουργήθηκαν εξαρχής και χάριν της οποίας υπάρχουν. Βέβαια, η μυστικότητα είναι κάτι που εξοργίζει και υποψιάζει πολλούς ανθρώπους, αλλά αυτό είναι άδικο. Γιατί τότε θα έπρεπε να καταδικάσουμε τα αρχαία Μυστήρια, τα οποία ήταν παντού στον κόσμο, και στην Ελλάδα, λίκνα του πολιτισμού, παραγωγή των πιο ηθικών και εξευγενισμένων ανθρώπινων όντων, και ο πλέον σεβαστός θεσμός από τα μεγαλύτερα πνεύματα της αρχαιότητας. Η μυστικότητα έχει δύο κυρίως λόγους: Πρώτον λόγους ασφάλειας από επικίνδυνες για κάθε ανέτοιμη ψυχή γνώσεις, και, δεύτερον, επειδή θα ήταν ιερόσυλο και ανόητο να προσφέρεται υψηλή Γνώση σε άτομα που δεν την έχουν αναζητήσει, δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τίποτε χάριν αυτής, που δεν έχουν κοπιάσει γι΄αυτή, κι επιπλέον δεν διαθέτουν το απαραίτητο ηθικό ανάστημα. Δεν δίνονται βόμβες και πυροβόλα σε μικρά παιδιά.

Με όλα αυτά που είπαμε, δεν πρέπει καθόλου να εννοήσει κανείς ότι εξισώνουμε τον Τεκτονισμό με τα Μυστήρια. Αυτό δεν ισχύει κατά κανένα τρόπο, διότι ο Τεκτονισμός είναι το κέλυφος, ο τύπος, ενώ τα Μυστήρια είναι η ουσία. Πέρα απ΄αυτό όμως, πιστεύουμε πως ο σημερινός Τεκτονισμός έχει απολέσει τα ερμηνευτικά κλειδιά των συμβόλων του.
Το καίριο ζήτημα ωστόσο είναι ποιοι επανδρώνουν σήμερα τις τάξεις των Τεκτόνων. Υπάρχει μια γενικευμένη εκτίμηση ότι στα μασονικά τάγματα μετέχουν άτομα ανήθικα, διεφθαρμένα, συνομωτικά, και διαπλεκόμενα με σκοτεινές πηγές δύναμης. Εμείς δεν πιστεύουμε αυτό -δεν πιστεύουμε τουλάχιστον πως είναι ο κανόνας. Ο κανόνας είναι ότι οι μασόνοι είναι, ως επί το πλείστον, συνηθισμένοι, καθημερινοί άνθωποι, χωρίς ιδιαίτερες αρετές και χωρίς ιδιαίτερες κακίες. Δεν αμφιβάλλουμε ότι έχουν παρεισφρήσει μέσα σε κάποιες στοές σκοτεινά πρόσωπα, με σκοτεινές διασυνδέσεις και σκοτεινά κίνητρα. Γιατί το σκοτάδι διεισδύει παντού. Τέλος πάντων, δεν είμαστε απολογητές των Τεκτόνων, απλώς δεν μένουμε απαθείς στην αδικία και στην αμάθεια. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Κι αν τώρα ο Τεκτονισμός, ή Μασονία, έχει ξεπέσει, ας μην παραβλέπουμε την ανθρωπιστική καταγωγή του, την οποία μαρτυρούν οι καταστατικές αρχές του. Κι ας μην ξεχνάμε ότι από τις μασονικές στοές ξεπήδησαν τόσα πολλά φιλολαϊκά κινήματα και επαναστάσεις. Και πάντως η δαιμονοποίηση κάθε πράγματος που μας ξενίζει δείχνει μια δεισιδαίμονα, μεσαιωνική αντίληψη.

Δεν είναι όμως τα περί μασονίας στο εν λόγω βίντεο που εξέγειραν την αγανάκτησή μας όσο η ανιστόρητη, συκοφαντική και συνάμα ηλίθια συσχέτιση της φασιστικής οργάνωσης με τη Θεοσοφία.
Πραγματικά, προκαλεί ανατριχίλα η αμάθεια και η ανευθυνότητα ορισμένων ανθρώπων. Με τέτοιες διαστρεβλώσεις γίνονται οι ίδιοι δυο φορές φασίστες. Δεν είμαστε μέλη της Θεοσοφικής Εταιρείας, αλλά σεβόμαστε βαθιά τη Θεοσοφική Διδασκαλία, η οποία είναι υπέρτατα ανθρωπιστική και ενοποιητική λαών, θρησκειών, και ανθρώπων. Η μωρία, ο φανατισμός, και η συμφεροντολογία έχουν διαστρέψει και διαστρέφουν κάθε υψηλή ιδέα και διδασκαλία. Η Θεοσοφία βέβαια δεν γλίτωσε από τη γνωστή κακοήθη πρακτική. Δύο βασικές διδαχές της πυροδότησαν τις διαστρεβλώσεις των κακόβουλων στενοκέφαλων: α)Η σχετική με τον Εωσφόρο, και β)η σχετική με τις φυλές. Ας τις διευκρινίσουμε εν συντομία χάριν της αλήθειας και των καλοπροαίρετων μελετητών.

Α)Για τον Εωσφόρο ή Lucifer εξηγείται ότι η λέξη σημαίνει Φωτοφόρος: Έως+φέρω -ο Φέρων την Αυγή, το Φως, και στα λατινικά Lux+Ferro -Φως+φέρω. Η λέξη αρχικά αφορούσε το γνωστό άστρο Αφροδίτη ή Αυγερινό ή Αποσπερίτη ή Εωσφόρο. Το άστρο αυτό, όχι μόνον είναι το φωτεινότερο στον ουρανό, ανάβει πρώτο το σούρουπο και προαναγγέλλει το ξημέρωμα μετά τη νύχτα, άρα σχετίζεται κατά φυσική έννοια με το φως, αλλά έχει και μια εσωτερική, πνευματική σχέση με αυτό, επειδή είναι ο πνευματικός φωτοδότης της Γης. Από εκεί αλλά και από άλλους πλανήτες, σύμφωνα με τη θεοσοφική θέση αλλά και πάμπολλες μυθολογικές αναφορές, κατέβηκαν προ αμνημονεύτων χρόνων, στη χαραυγή της ανθρωπότητάς μας, στρατιές υψηλών Όντων για να βοηθήσουν τον ακόμη ζωώδη άνθρωπο να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί νοητικά, ηθικά και πνευματικά, διδάσκοντάς τον και εμφυσώντας τους τις υψηλές αρχές, και δημιουργώντας πολιτισμό και αξίες. Αυτοί οι φωτοδότες ονομάστηκαν -και ήταν- συλλογικά ο Εωσφόρος, ευεργέτες, σωτήρες και Διδάσκαλοι της ανθρωπότητας, νυν και αεί.
Ένας εξ αυτών των Αγγέλων, διαχώρισε τη θέση του από το κοινό πρόγραμμα που προέβλεπε επικοινωνία των γήινων κατοίκων με άλλους ουράνιους κόσμους, επιδιώκοντας την απομόνωση του πλανήτη Γη για δικούς του φιλόδοξους σκοπούς. Το περίεργο είναι ότι αυτός ο Εκπεσών Άγγελος κατέχει στη συνείδηση της ανθρωπότητας το πανέμορφο όνομα Λούσιφερ ή Εωσφόρος, ενώ έχει χάσει κάθε δικαίωμα ν΄αποκαλείται έτσι, ενώ οι πραγματικοί Φωτοφόροι Άγγελοι-Προμηθείς σχεδόν λησμονήθηκαν από την αγνώμονα ανθρωπότητα, καίτοι εκπροσωπούν μια Μεγάλη Θυσία χάριν ημών.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με το άλλο όνομα του Σκοτεινού Αγγέλου, το όνομα του Σατανά. Αν και μπορεί τώρα να φρικιούμε -και δικαίως- στο άκουσμα αυτού του ονόματος, η πρώτη του έννοια είχε πολύ υψηλό περιεχόμενο, αφού προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη Sat=Ύπαρξη, Είναι. Επομένως, η πρώτη έννοια αυτής της λέξης είναι καλή, αλλά κατόπιν -από τους χριστιανικούς χρόνους και μετά -απέκτησε σκοτεινή νοηματική.
Αυτή είναι η ιστορία ή ο μύθος, αν προτιμάτε -δεν έχει σημασία, ο μύθος είναι η αληθινή, ανόθευτη ιστορία της ανθρωπότητας. Και αυτό λέει η Θεοσοφία, τίποτε άλλο.

Β)Για τις Φυλές. Η θεοσοφική ιστορία διδάσκει, όπως και οι περισσότερες μυθολογίες των λαών, ότι υπάρχει μια διαδοχή γήινων φυλών, καθεμία με τα δικά της εξωτερικά και εσωτερικά γνωρίσματα, καθώς και το δικό της πολιτισμό. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία, η οποία συνεχίζεται, καθώς τώρα διανύουμε την τελευταία περίοδο της 5ης Φυλής και την αργή ανάδυση της 6ης. Κατά κανένα τρόπο δεν λέει ότι η Αρεία Φυλή (η 5η) είναι η ανώτερη, και μάλιστα δηλώνει πως αυτή η ονομασία δεν ισχύει, καθόσον προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη arya:ευγενής, και αυτή η ιδιότητα δεν χαρακτηρίζει καθόλου την 5η Φυλή. Και κυρίως είναι απολύτως αντίθετη στη φύση εκείνων που την έκαναν σημαία και σήμα κατατεθέν της «ανωτερότητάς» τους -των αχρειότατων εγκληματιών που ακούνε στο όνομα ναζί. Αυτοί, όχι μόνο δεν δικαιούνται τον τίτλο arya-άρειοι-ευγενείς, αλλά ούτε και τον τίτλο άνθρωπος.
Μάλιστα, η Ιδρύτρια της Θεοσοφικής Εταιρείας είχε δει ένα τρομαχτικό όραμα της στρατιάς του Γ΄Ράιχ, τους οποίους περιέγραψε ως «άψυχες μηχανές» ή ρομπότ.
Αυτά για την ιστορία και για την αλήθεια. Αλλά και για τη δικαιοσύνη.
Η παραποίηση, κακοποίηση και διαστρέβλωση αποτελεί τη μεγαλύτερη κατάρα της ανθρωπότητας , έχει επισωρεύσει τα φοβερότερα δεινά και είναι η προσφιλέστερη μεθοδική του κακού. Γιατί όμως, και μέχρι πότε, θα υποκύπτουμε σ΄αυτή την κακοήθη πρακτική;