Η Πύρινη Διδασκαλία, η Επιστήμη της Ζώσας Ηθικής δεν μπορεί να παραμένει απαθής και ουδέτερη σε ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Θα ήταν μέγα λάθος να νομίσει κανείς πως η Πύρινη Γνώση αναφέρεται μόνο σε κάποια μελλοντική ύπαρξη, κάπου αλλού, κάποτε. Αληθινά, αναφέρεται σε όλους τους κόσμους, σε όλα τα επίπεδα, και σε κάθε κατάσταση ύπαρξης. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν σήμερα γνωρίζουμε καλά πως στον Μεγάκοσμο τα πάντα είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα;
Γνωρίζοντας αυτή την πραγματικότητα, είναι δυνατόν να φανταζόμαστε πως η μελλοντική μας ύπαρξη μπορεί να είναι ανεξάρτητη και αποκομμένη από την τωρινή; Έπειτα, όποιος έχει τη δυνατότητα να αντιληφθεί και να βιώσει βαθιά την ουσία της ύπαρξης αποκτά επίγνωση και μιας άλλης αλήθειας: ότι ζούμε μόνο στο τώρα, στο παρόν, πάντα στο παρόν, όσο διαφορετικό κι αν είναι σε κάθε περίπτωση. Το παρόν είναι ένα καλειδοσκόπιο που αλλάζει συνεχώς και αενάως, και αυτό το παρόν καλειδοσκόπιο, σε τελική ανάλυση, είναι η συνειδητότητά μας, η οποία προκαλεί και βιώνει όλες τις αλλαγές.
Η Άγκνι Γιόγκα, η Διδασκαλία της Ζωής, προσφέρει τη γνώση των κανόνων μιας ευτυχισμένης ύπαρξης, δηλαδή τη γνώση και τους τρόπους καλλιέργειας και ανάπτυξης της συνειδητότητας, από την οποία εξαρτάται το παν.
Σίγουρα, η λέξη «Διδασκαλία» θα είναι απωθητική σε πολλές διάνοιες, καθώς θα τους έρχεται στο νου η εικόνα ενός αντιπαθητικού προσώπου που διδάσκει από καθέδρας, κουνώντας απειλητικά το δάχτυλο στους αποκάτω. Τίποτε δεν είναι πιο μακριά από την αλήθεια. Η πνευματική Διδασκαλία δεν απειλεί, δεν υποχρεώνει, δεν εκβιάζει, δεν κάνει κήρυγμα, δεν ασκεί προπαγάνδα. Είναι το έμπειρο, στοργικό Χέρι που δείχνει ένα φωτεινό μονοπάτι και αποκαλύπτει τις παγίδες του δρόμου της Ζωής σε όποιον θέλει. Για να θέλει κανείς πρέπει να κατανοήσει, για να κατανοήσει πρέπει ν΄αντηχήσει μέσα του μια ταυτόσημη νότα, η οποία θα προκαλέσει την ανταποκριτική δόνηση.
Κλείνοντας τώρα όλον αυτό τον κύκλο ξαναγυρίζουμε στην αρχική δήλωση, ότι η Διδασκαλία του Νέου Κόσμου ενδιαφέρεται απολύτως για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο.
Πολλά συμβαίνουν στην παρούσα φάση σε όλο τον κόσμο, μερικά καλά και μάλλον αθόρυβα, και πολλά κακά, που ακούγονται πολύ περισσότερο. Άλλωστε, ξέρετε το ρητό «good news no news». Όπως και να ΄χει εμείς θα επικεντρωθούμε σήμερα σε κάποιο γεγονός που συμβαίνει στη χώρα μας, συγκεκριμένα στη Χαλκιδική.
Ακριβώς σ΄αυτή την πανέμορφη περιοχή επιχειρείται ένα μεγάλο έγκλημα με πολυεδρική διάσταση: οικονομική, οικολογική, ηθική, και πολιτική. Φυσικά, καταλάβατε ότι μιλάμε για το περίφημο πλέον ζήτημα των μεταλλείων. Εκεί λοιπόν άνομοι πολιτικοί παράγοντες εκχώρησαν μια έκταση 317.000 στρεμμάτων με 300 σπίτια, 2 μεταλλεία, και τεράστιας αξίας πολύτιμα μεταλλεύματα σε εταιρείες εκμετάλλευσης, έναντι ποσού 11.000.000 ευρώ, όταν η πραγματική αξία είναι πολλών δισεκατομμυρίων.
Πέρα από αυτή τη σκανδαλώδη συναλλαγή, η επιχείρηση εξόρυξης, η οποία θα γίνεται επιφανειακά και όχι όπως πριν υπόγεια, συνεπάγεται τεράστια και ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή, που αφορά όχι μόνο τον αφανισμό μεγάλης δασικής περιοχής αλλά και τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, και επιπλέον της ατμόσφαιρας με την παραγωγή καθημερινά χιλιάδων τόννων σκόνης και επικίνδυνων τοξικών, όπως κυάνιο και αρσενικό.
Πληροφορούμαστε από γνώστες του θέματος, ότι η συμφωνία αυτή έχει μηδαμινά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, αλλά και ολέθριες συνέπειες για τον τουρισμό, στον οποίο στηρίζεται κυρίως η οικονομία της περιοχής.
Ευτυχώς, σ΄αυτήν την περίπτωση οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν με τη σθεναρή απόφαση να προστατέψουν τον τόπο τους και τη ζωή των παιδιών τους. Αυτή τους η αντίσταση προκάλεσε αναστάτωση και σύγκρουση, και συγκροτημένη αστυνομική βία.
Το μεγάλο αυτό θέμα των ημερών προκάλεσε συζητήσεις, λόγους και αντίλογους, σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις. Τα φερέφωνα των άνομων συμφερόντων προσπαθούν να πείσουν για την αναγκαιότητα των επενδύσεων, για την ευκαιρία απασχόλησης 1.500 εργατών, και για την ανυπαρξία οικολογικών κινδύνων -με βάση τις σχετικές μελέτες που έχει κάνει η εκμεταλλεύτρια εταιρεία! (Ρώτα τον μπάρμπα μου, τον ψεύτη, δηλαδή).
Η επιχειρηματολογία αυτή είναι έωλη, εφού τέτοιες ληστρικές επιχειρήσεις μόνο επωφελείς επενδύσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν. Όσο για το ζήτημα της καταστροφής του περιβάλλοντος, όχι μόνο έχει εκτεθεί σε σοβαρές μελέτες, αλλά είναι και αυταπόδεικτο αν δεις τα στοιχεία, ακόμη κι αν είσαι ο πλέον άσχετος με οικολογικά θέματα.
Ότι έχουν βρει εργασία μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αληθές, αλλά αυτές οι θέσεις εργασίας θα γίνουν αφορμή για να χαθούν πολλαπλάσιες θέσεις και επιχειρήσεις. Ακόμη όμως κι αν δεν κινδύνευε με οικονομικό μαρασμό η περιοχή, θα μπορούσαν 1.500 ή και περισσότερες θέσεις εργασίας να αντισταθμίσουν την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή; Ακόμη κι αν επρόκειτο για σπουδαία και επικερδή επιχείρηση, ποιος άφρων θα την επικροτούσε, ανταλλάσσοντάς την με την υγεία και τη ζωή του;
Ευτυχώς, όπως είπαμε, σ΄αυτήν την περίσταση οι κάτοικοι της απειλούμενης περιοχής έχουν αντιτάξει σθεναρή αντίσταση και δείχνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την υλοποίηση της ολέθριας εξόρυξης. Στον αγώνα τους αυτό οφείλουμε όλοι να συμπαραστεκόμαστε και να ευχόμαστε την πλήρη δικαίωσή του.
Επιτέλους, αυτή η ασυδοσία, αυτή η λεηλασία, αυτή η βρωμερή συναλλαγή, πρέπει να σταματήσει. Δεν είναι πλέον ανεκτή η δυσωδία που αναδύεται από τα διάφορα «συμφέροντα» της φάρας των εγχώριων και ξένων ολιγαρχών. Οι προσκυνημένες εξουσίες-μαριονέττες πρέπει να πεταχτούν στη χωματερή της ιστορίας. Ήδη ο ευρωπαϊκός νότος ξυπνάει και ξεσηκώνεται. Άραγε εμείς θα παραμείνουμε απαθείς παρατηρητές και ουραγοί των γεγονότων; Και μάλιστα όταν επιχειρείται απροκάλυπτα και απροσχημάτιστα ο αφανισμός της χώρας μας;
Μήπως επιτέλους ήρθε η ώρα να εξοστρακιστούν τα «συμφέροντα» χάριν του ενός και μόνου θεμιτού συμφέροντος που είναι το Γενικό Συμφέρον;