Agni Yoga Hellas

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ – 2

Uncategorized

ΤΟ ΛΑΒΑΡΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Ας το επαναλάβουμε: Ο Νέος Κόσμος θα είναι Κόσμος της Κουλτούρας, με άλλα λόγια η εκδήλωση όλων των φωτεινών εκφράσεων του ανθρώπινου πνεύματος. Αυτό είναι το Σχέδιο για τον πλανήτη Γη, γιατί χωρίς κουλτούρα δεν είναι δυνατή η συνεννόηση, η ειρήνη και η ευημερία.

Η ειρήνη είναι το θεμέλιο της ευημερίας, και η ειρήνη, δηλαδή η κατάπαυση των αθέμιτων συγκρούσεων πρέπει να εγκαθιδρυθεί στις ανθρώπινες κοινωνίες αλλά και ψυχές. Αθέμιτη σύγκρουση –εχθροπραξία και αντιπαράθεση είναι, για παράδειγμα, η διαμάχη των δύο φύλλων. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η ρίζα των άλλων συγκρούσεων και η συνέχιση αυτής της σατανικής επινόησης θα σημάνει την αληθινή καταστροφή εξαιτίας της ανισορροπίας των κοσμικών θεμελίων. Αυτός ο πόλεμος, εκεί όπου μόνον αγάπη και συνεργασία επί ίσοις όροις, με την ομορφιά βέβαια της διαφορετικότητας που ορίζει η Φύση, είναι από τις κύριες αιτίες της ανθρώπινης κακοδαιμονίας. Πρόκειται για καθαρά σκοτεινή μεθοδολογία που υπηρετεί την οπισθοδρόμηση και τη δυστυχία. Με πανουργία εισέδυσε μέσα στις θρησκείες, όταν αυτές απομακρύνθηκαν από την αλήθεια τους, και έτσι αυτή η αθλιότητα απέκτησε ανθεκτικά ερείσματα.

Αυτή η παραβίαση πρέπει να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά. Ο Κόσμος στηρίζεται στις Δύο Αρχές και χωρίς αυτή την ισορροπία δεν μπορεί να υπάρξει. Μόνο ένας ηλίθιος ή διεστραμμένος νους μπορεί να πιστεύει πως ο  άνθρωπος είναι δυνατόν να χοροπηδάει επ΄αόριστον στο ένα πόδι! Η Νέα Διδασκαλία ασχολείται εμφατικά με το συγκεκριμένο ζήτημα και έχει δώσει αυστηρές προειδοποιήσεις και Συμβουλές. Για να αρθεί αυτή η καταστροφική ανισορροπία έχει θεσπίσει τη Νέα Εποχή ως Εποχή της Γυναίκας, επειδή η αδικία έγειρε προς την πλευρά της Θηλυκής Αρχής.

Μακρηγορήσαμε σ΄αυτό το επιμέρους θέμα που συνιστά ιδιαίτερο κεφάλαιο λόγω της μεγάλης του σπουδαιότητας. Ωστόσο οι αθέμιτες συγκρούσεις είναι πολλές. Έτσι, είναι ντροπή της ανθρωπότητας η σύγκρουση στο όνομα της Θρησκείας, η σύγκρουση στο όνομα της φυλετικής ή εθνικής υπεροχής, επαίσχυντη είναι και η σύγκρουση που υποκινείται από απληστία και αρπακτικότητα. Εννοείται, βέβαια, ότι σ΄έναν πόλεμο άλλη θέση έχει στην πλάστιγγα της Δικαιοσύνης ο επιτιθέμενος και άλλη ο αμυνόμενος.

Υπάρχει κι ένας άλλος, ακόμη πιο επαίσχυντος, αλλά ακήρυχτος, πόλεμος ενάντια στη Φύση, τη Μεγάλη Μητέρα όλων των όντων. Η Φύση έχει λεηλατηθεί, καταπατηθεί, ρυπανθεί και υποστεί κάθε είδους καταστροφές και παραβιάσεις, εξαιτίας της απληστίας, της κερδοσκοπίας, της σκληρότητας και της αδιαφορίας. Οι άνθρωποι νομίζουν ότι όλες οι παραβιάσεις και όλα τα εγκλήματα συγχωρούνται και ότι αύριο θα ξημερώσει οπωσδήποτε το ίδιο κανονικά. Και δύσκολα θα πίστευαν ότι υπάρχουν Δυνάμεις που επιδιώκουν ακόμα και ολική πλανητική καταστροφή προκειμένου να μην υπάρξει ο Νέος Κόσμος, που θα ήταν αφόρητος γι΄αυτές.

Ειρήνη πρέπει να επικρατήσει και μέσα μας, όπου μαίνεται η σύγκρουση του Ανώτερου Εαυτού με το κατώτερο εγώ. Ο Ανώτερος Εαυτός δεν ζητά υποδούλωση του κατώτερου αλλά συνεργασία και εναρμόνιση. Η Κουλτούρα μπορεί μόνο να δώσει τη λύση και σ΄αυτό το πρόβλημα. Η Κουλτούρα είναι η μήτρα της Ειρήνης.

Έχει έρθει, και μάλλον καθυστέρησε λόγω φριχτών αρνήσεων και προδοσιών, η ώρα να υψωθεί το Λάβαρο της Ειρήνης και της Κουλτούρας, το Λάβαρο της Ιεραρχίας του Φωτός. Δύο ηρωικοί πράκτορες της Λευκής Αδελφότητας, το ζεύγος Ρέριχ, επιφορτίσθηκε με το μεγάλο έργο της παρουσίασης του Λαβάρου και του σωτήριου νοήματός του.