Agni Yoga Hellas

ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ – 1

Uncategorized

Ο πλανήτης Γη νοσεί. Δεν χρειάζεται να γίνονται σχετικές δηλώσεις από επιστημονικά χείλη, όλοι οι άνθρωποι που διαθέτουν έστω και μικρή ευαισθησία και προσοχή το διαπιστώνουν καθημερινά.

Πώς γεννιέται η αρρώστια σε οποιονδήποτε οργανισμό; Ασφαλώς, όταν διαταραχθεί η ισορροπία του. Και, δυστυχώς, η πλανητική ισορροπία έχει διαταραχθεί σοβαρά, κι αυτό με αποκλειστική ευθύνη της ανθρωπότητάς του. Μπορεί να σκεφτεί κανείς πολλές εκδηλώσεις ανισορροπίας, θα σταθούμε όμως σε τρεις θεμελιώδους σημασίας.

Η πρώτη έχει να κάνει με την παραβίαση του Κοσμικού Νόμου των Δύο Αρχών, όπως αυτός εκφράζεται στη σχέση Πνεύματος – Ύλης και Άρρενος – Θήλεως. Δεν χρειάζεται να μείνουμε πολύ στη διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ Πνεύματος και Ύλης. Η μονομερής προσήλωση στην υλική όψη των πραγμάτων εκ μέρους της μεγάλης πλειοψηφίας της ανθρωπότητας με αντίστοιχη παραμέληση του πνευματικού παράγοντα, είναι τόσο οδυνηρά κραυγαλέα, καθώς «ο θόρυβος της μηχανής πνίγει το θρήνο του πνεύματος». Αυτή η κατάσταση προκαλεί επικίνδυνους τριγμούς στο πλανητικό σκάφος –πόσοι όμως τους ακούνε;

Και η άλλη όψη του Νόμου έχει παραβιαστεί κατά τρόπο επαίσχυντο με την καταπάτηση της Θηλυκής Αρχής, αιώνες τώρα και καθόλου τυχαία. Πίσω απ΄αυτή την παραβίαση βρίσκεται ο δάχτυλος της σκοτεινής δύναμης, η οποία γνωρίζει πολύ καλά ότι η ταπείνωση της Γυναίκας συνεπιφέρει εκφυλισμό των ανθρώπινων κοινωνιών και ηθική κατάπτωση. Τι ανθρώπους να μεγαλώσει μια καταπιεσμένη και ταπεινομένη μάνα; Όμως η Νέα Εποχή απαιτεί να είναι η Γυναίκα στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη δημιουργία ενός Νέου, ευτυχέστερου, Κόσμου.

Σίγουρα, στο λεγόμενο δυτικό κόσμο, έχουν γίνει πολλά προς τη σωστή κατεύθυνση αποκατάστασης της Γυναίκας. Αλλά σε πολλά μέρη και «πολιτισμούς» της Γης η κατάσταση παραμένει κακιά έως και άθλια. Το σκοτάδι αντιστέκεται σθεναρά, κι έχει πολλούς πρόθυμους υπηρέτες. Άλλωστε, κι εκεί όπου η γυναικεία χειραφέτηση έχει προχωρήσει, η μαύρη επινοητικότητα έχει βρει άλλους τρόπους εξευτελισμού των γυναικών. Ένα ελάχιστο παράδειγμα, πώς χρησιμοποιείται η γυναίκα στη διαφήμιση. Η κρυμμένη (όχι και τόσο όμως) επιδίωξη είναι να εμφανιστεί η γυναίκα ότι είναι μόνο corpus (σώμα) και όχι animus (ψυχή, πνεύμα). Και το γενετήσιο κέντρο να στραγγαλίσει όλα τα ανώτερα κέντρα, παρασύροντας τη γυναίκα αλλά και τον άντρα στους υπονόμους της ανθρώπινης υπόστασης.

Μια τέτοια «χειραφέτηση» δεν είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη δουλεία, αφού η γυναίκα είναι και πάλι res (πράγμα, αντικείμενο). Το ζητούμενο όμως είναι η αποκατάσταση των δικαιωμάτων του «δεύτερου» φύλου, οι ίσες ευκαιρίες για μόρφωση και κοινωνική συμμετοχή. Και σε τελική ανάλυση, η ανύψωση του ανθρώπινου όντος, το οποίο μόνο μέσω πνευματικοποίησης είναι δυνατό. Κι έτσι, βλέπει κανείς ότι η ισορροπία ή η ανισορροπία Πνεύματος –Ύλης και Αρσενικού –Θηλυκού Στοιχείου είναι εντελώς αλληλένδετα.

Τώρα βέβαια, ίσως αναρωτηθεί κανείς τι θα πει «πνευματικοποίηση», κι αν αυτό σημαίνει εξοβελισμό της ύλης. Θεωρούμε το ερώτημα σημαντικό και δεν θα το παρακάμψουμε –θα το εξετάσουμε σε κάποιο μεταγενέστερο άρθρο. Ας πούμε πάντως ότι τίποτα δεν είναι για μας αφηρημένη αοριστολογία. Έτσι, η έννοια «πνεύμα» έχει πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο. Αυτά όμως άλλοτε…

Για να κλείσουμε το θέμα της ανισορροπίας των Δύο Αρχών, θα παραθέσουμε τη δήλωση του Ανώτερου Όντος –Χορηγού της Διδασκαλίας- ότι, αν δεν αποκατασταθεί η ισορροπία των Δύο Αρχών, ο πλανήτης δεν θα αντέξει.

…συνεχίζεται